Športové aktuality
4 min. čítania

Svetové hry 2022: Roman Dubský bol najpresnejší, Denisa Baránková deviata v terénnej lukostreľbe

Z Birminghamu PETER PAŠUTH
Denisa Baránková obsadila na Svetových hrách v Birminghame 9. miesto v terénnej lukostreľbe.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Slovenská lukostrelkyňa Denisa Baránková obsadila v terénnej lukostreľbe v olympijskom luku na Svetových hrách v Birminghame 9. priečku. Na rovnakej priečke v parašutizme v disciplíne canopy piloting je pred záverečnými dvoma zoskokmi Roman Dubský.

Účastníčka vlaňajších olympijských hier v Tokiu Denisa Baránková vypadla v druhom kole eliminácie lukostrelkýň.

Netrafené žlté časti terča stáli zápas

Baránková do atypickej eliminácie, v ktorej do jednotlivých kôl boli pretekárky nasadzované podľa výsledkov kvalifikácie a najlepšie dve mali istotu účasti v semifinále a boja o medaily, vstupovala z 10. priečky. V nedeľu v kvalifikácii dosiahla 623 bodov.

V pondelok v eliminácii najskôr zdolala v prvom kole Eriku Jangnasovú 86:75. Švédka bola v kvalifikácii hneď za Slovenkou na 11. pozícii.

V druhom eliminačnom kole narazila Baránková na Holanďanku mexického pôvodu Gaby Schloesserovú. Striebornej medailistke zo súťaže miešaných tímov na OH 2020 a úradujúce majsterke Európy v mixoch podľahla 81:85. Rozhodovali posledné štyri šípy, pred ktorými Slovenka tesne viedla. Potom však trafila štyri štvorky, kým súperka trikrát šestku, čo rozhodlo.

„Táto disciplína je o nastavení zameriavača na luku, hlave a možno aj o šťastí, komu rozmiestnenie terčov sadne viac. Bohužiaľ, na 60 m vzdialenosť som nenašla žlté miesta v terči a to ma stálo zápas,“ hodnotila Denisa Baránková.

Náročný deň parašutistov na Svetových hrách

Roman Dubský
Parašutista Roman Dubský sa venuje disciplíne canopy piloting.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Parašutisti mali na letisku v areáli autodrómu Barber dlhý deň. Napokon odskákali všetky štyri plánované zoskoky a disciplíny. Hneď v úvodnej presnosti pristátia zvíťazil Roman Dubský a posunul sa na 6. priečku priebežného poradia.  

V ďalších troch disciplínach canopy piloting sa už nedostal do najlepšej desiatky. V rýchlosti bol 21., vo vzdialenosti 16. a vo freestyle 20., keď mu podfúklo padák a následne nad vodnou hladinou nestihol predviesť v dostatočnej kvalite plánované prvky Lazy Boy a Ghost Rider. Celkovo mu tak patrí v konkurencii 34 pilotov 9. pozícia s minimálnym odstupom od šiestej.

V premenlivom metre to nemali parašutisti nad vodnou hladinou jednoduché. Mnohí sa aj vykúpali a nestihli predviesť predpísané prvky. Chvíľami fúkal vietor, chvíľami nefúkal. Pri vzdialenosti bol protivietor, preto sa neskákalo tak ďaleko ako zvyčajne.

„Bol to poriadne náročný deň. V areáli sme boli od rána do večera, bolo teplo, vietor nám robil problémy. Až na posledný freestyle sa mi skákalo veľmi dobre. Nad očakávanie mi vyšla presnosť, kde som bol najlepší. Je to len čiastkový úspech, čaká nás ešte jeden zoskok na presnosť. Bolo by super, ak by mi v utorok vyšiel rovnako ako v pondelok. Škoda, že mi nevyšiel freestyle, mohlo to byť ešte lepšie,“ hodnotil Roman Dubský.

Pôvodne mali parašutisti v pondelok končiť aj svoje preteky, ale keďže v nedeľu sa skákali len dve disciplíny, organizátori im finálové skoky preplánovali na utorok.

Svetové hry sa skončili smolne pre Martina Nemčeka

Smolu mal rýchlostný kanoista Martin Nemček. Na tréningu sa zranil a do bojov na Svetových hrách nezasiahne. V pondelok mal štartovať v krátkom maratóne kajakárov a v Birminghame ho mal čakať ešte štart v klasickom maratóne.

SVETOVÉ HRY 2022 – PONDELOK

(športy s účasťou slovenských športovcov)

TERÉNNA LUKOSTREĽBA

Ženy – olympijský luk – 1. kolo: Denisa Baránková – Erika Jangnasová (Švéd.) 86:75. 2. kolo: Denisa Baránková (SR) – Gaby Schloesserová (Hol.) 81:85.

PARAŠUTIZMUS

Canopy piloting - po 3. dni: 1. Cedric Veiga Rios (Fr.) 49, 2. Nicholas Batsch (USA) 76, 3. Abdulhari Qubaisi (SAE) 76, ... 9. Roman Dubský (SR) 136.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV