Športové aktuality
4 min. čítania

Svrček si po zlomovom roku 2021 tlak nepripúšťa

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Martin Svrček na juniorských majstrovstvách Slovenska v pretekoch jednotlivcov.
Foto
Ján Melicher - jmphoto.sk

Rok 2021 sa stal v kariére cyklistu Martina Svrčeka zlomovým a otvoril mu dvere do najvyšších poschodí svetovej cyklistiky. A to nie je žiadne zveličenie. Zmluva s najlepším cyklistickým tímom sveta Deceuninck - Quick-Step hovorí za všetko.

V ankete Športovec roka 2021 získal Martin Svrček ocenenie talent roka

Martin Svrček na seba prvýkrát upriamil pozornosť v roku 2019. Na Európskom olympijskom festivale mládeže v azerbajdžanskom Baku získal v pretekoch s hromadným štartom bronzovú medailu. „Vždy keď si na to spomeniem, mám oveľa väčšiu motiváciu trénovať, aby to nebol môj jediný veľký úspech, ale bolo ich ešte oveľa viac. Na ten pocit asi v živote nezabudnem,“ hovoril nám po úspechu vtedy sedemnásťročný cyklista.

V roku 2020 sa stal členom Juniorského olympijského tímu – projektu Nadácie SOŠV, ktorý spája elitných juniorských športovcov a poskytuje im financie, vzdelávanie v rôznych témach či mediálny priestor. „Byť členom Juniorského olympijského tímu je pre mňa niečo neskutočné. Chcem ukázať, že ma nevybrali len tak a že na to mám,“ povedal pred rokom. A do bodky svoje slová naplnil.

Sústredenie s Alaphilippom a spol.

S Martinom sme sa rozprávali počas jeho prvého sústredenia s najúspešnejším cyklistickým tímom vo svetovom pelotóne. V jeho farbách jazdí aj Julian Alaphilippe, Mark Cavendish, Remco Evenpoel či Zdeněk Štybar. Spoločne s celým tímom sa pripravoval v španielskej Calpe. Absolvoval fotenie aj rôzne natáčania a série záťažových testov, neskôr aj samotné tréningy. „Je tu celý tím. Je to super, hotel máme tiež veľmi pekný. Je nás tu strašne veľa a každý má nejaké úlohy. Celý deň niečo robíme, moc času teda nie je. Som veľmi šťastný, že tu môžem byť.”

Na Vianoce bude bez rodiny

Za Quick-Step bude oficiálne jazdiť až od leta 2022, dovtedy bude zbierať skúsenosti v kontinentálnom tíme do 23 rokov Biesse Carrera Continental  v Taliansku.  „Na sústredení sme do 17. decembra. Ostávam však v Španielsku. Od 6. januára do 17. januára mám zase sústredenie s tímom do 23 rokov,” hovorí cyklista, ktorého čakajú prvé vianočné sviatky bez rodiny. „S našimi sme si urobili také malé Vianoce skôr, keď som odchádzal.”

Zaujal po juniorskom Strade Bianche

Vlčia svorka, ako sa Quick-Step prezýva, si Svrčka všimla na Eroica Juniores, juniorskej verzii populárnych pretekov Strade Bianche. Rodák z Nesluše, dedinky blízko Žiliny, preteky vyhral. „Kontaktovali môjho manažéra, ktorý mi to napísal. Chceli so mnou urobiť test, tak som išiel  do Belgicka. Hneď po majstrovstvách Slovenska. Spravil som tam test a po troch dňoch kontaktovali manažéra, že o mňa majú záujem. Poslali mi zmluvu, ktorú som podpísal. Chvíľu som sa rozhodoval, no potom som si povedal, že je to najlepší tím na svete,” opisuje.

Zlé počasie mu problém nerobí

Na jeseň na seba opäť upozornil skvelými výsledkami. Na juniorských majstrovstvách Európy skončil na ôsmom mieste, o dva týždne dokonca finišoval štvrtý na juniorskom svetovom šampionáte. Začiatkom októbra pridal do zbierky 6. miesto na juniorskej verzii najslávnejšej klasiky Paríž-Roubaix. „Počasie tam bolo strašné. Pršalo a bolo veľa blata. Ja to mám však celkom rád. Vedel som, že na prvom sektore sa mám držať vpredu, pretože sa pelotón rozdelí. Bol tam však pád, tak som sa trochu dostal dozadu, nakoniec sa mi to však podarilo. Na predposlednom sektore som zišiel z ideálnej stopy. Jazdci mi trošku odišli, musel som ich asi 100 metrov dobiehať. Na poslednom sektore som už nemal silu udržať sa s nimi,” vrátil sa v myšlienkach k pretekom, ktoré mu podľa jeho slov vyšli v sezóne najlepšie.

Tlak si nepripúšťa

V minulosti jazdil v Akadémii Petra Sagana, rovnako ako Sagan má šancu absolvovať premiéru vo World Tour ešte v tínedžerskom veku. S „tourminátorom” ho pochopiteľne porovnávajú aj fanúšikovia cyklistiky. „Som rád, že som zo Slovenska, z krajiny, za ktorú jazdí Peter Sagan. Tlak si nepripúšťam. Viem, že sme každý iný a sme sami sebou. Keby sa mi v počte vyhratých pretekov podarilo aspoň trochu priblížiť k nemu, bolo by to super. Všetko je vo hviezdach. Uvidíme, ako to bude pokračovať.”

V roku 2021 Svrčeka finančne podporila Nadácia SOŠV sumou 1 200 eur. 

Podujatia a športovci
Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV