Športové aktuality
2 min. čítania

Tajmuraz Salkazanov zostal po striebre z MS sklamaný

Tajmuraz Salkazanov (v modrom) prehral na MS v Belehrade až vo finále.
Foto
UWW.org

Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov obhájil post vicemajstra sveta vo voľnoštýliarskej kategórii do 74 kg. V sobotnom finále majstrovstiev sveta v Belehrade prehral s Američanom Kyleom Dakeom 1:3 na body a získal striebornú medailu. Na rovnakého súpera nestačil ani vo finále vlaňajšieho svetového šampionátu v Osle.

Dvadsaťšesťročný rodák zo Severného Osetska Tajmuraz Salkazanov je dvojnásobný majster Európy (2021 Varšava a 2022 Budapešť) a v minulosti získal titul na svetovom šampionáte do 23 rokov v Bukurešti.

Na mužských MS má Salkazanov v zbierke ďalší cenný kov po bronze v roku 2019 v Nur-Sultane (do 79 kg) a vlaňajšom striebre v Osle. Vlani v máji mu iba tesne unikla miestenka na OH v Tokiu.

Tajmuraz Salkazanov našiel premožiteľa až vo finále

Salkazanov na šampionáte v Belehrade našiel premožiteľa až vo finále. V piatok si pripísal štyri víťazstvá - na úvod deklasoval Brazílčana Cesara Bordeauxa 13:0 a následne si poradil s Japoncom Dajčim Takatanim 3:1. V rovnakom pomere premohol vo štvrťfinále Sonera Demirtasa z Turecka a v boji o finále vyhral nad Talianom Frankom Chamizom 3:0. Dake ho vlani vo finále MS zdolal 7:3, celkovo má americký reprezentant na konte už štyri zlaté zo svetových šampionátov.

„Pre mňa je tento výsledok krásnou medailou, no Tajmuraz je sklamaný. Rozhodcovia veľmi pomohli Američanovi. Raz ho napomínali za pasivitu, no aj tak päť minút iba utekal po žinenke. Bol tam aj druhý návrh na trest, no hlavný rozhodca nereagoval,“ zhodnotil zápas pre TASR tréner voľnoštýliarov SR Erik Čáp, ktorý bude mať zverenca v boji o zlato aj v nedeľu.

Slovensko z Belehradu isto s tromi medailami

Do finále kategórie do 97 kg postúpil Batyrbek Cakulov. „Čaká nás opäť súboj proti Američanovi, čiže proti tímu s 50 členmi. Bude to ťažký zápas. O psychike i rozhodcoch. Uvidíme.“

Na tohtoročných MS v Belehrade už predtým získal pre Slovensko bronz Boris Makojev vo voľnom štýle do 86 kg. Poliaka Sebastiana Jezierzanského zdolal v piatkovom dueli o tretie miesto 3:1. Do bojov o medaily sa prebojoval aj Batyrbek Cakulov do 97 kg, v nedeľu ho vo finále čaká Američan Kyle Frederick Snyder.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV