Šport a olympizmus
5 min. čítania

Tatry ožijú športom a olympijskými hrami: Pripravuje sa zimná edícia Olympijského festivalu!

Po úspešnej letnej premiére prichádza ľadová edícia Olympijského festivalu. Športom, zábavou a fandením slovenským športovcom na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022 tentoraz ožije Areál zimných športov na Štrbskom Plese, a to už od 10. do 13. februára. Slovenský olympijský a športový výbor sľubuje víkend, ktorý si užijú najmä rodiny s deťmi a všetci športoví fanúšikovia.

Viac info o festivale

„Pre návštevníkov pripravujeme mestečko, ktoré bude plné zimných športových aktivít pre malých, ale aj veľkých. Budú si môcť vyskúšať zjazdové lyžovanie, bežecké lyžovanie, biatlon, freeride a freestyle lyžovanie, snoubording, skialpinizmus, lezenie na ľadovej lezeckej stene, korčuľovanie v zóne Slovenského paralympijského výboru, ale aj netradičný snežný volejbal. Na športoviskách budú na deti dozerať skúsení inštruktori a bývalí športovci,” predstavuje Olympijský festival Kristína Czuczová, marketingová riaditeľka Slovenského olympijského a športového výboru. SOŠV festival v rámci kampane „Misia Peking: So srdcom draka” organizuje v spolupráci s Tatry Mountain Resorts a vstup naň bude pre všetkých zadarmo. Pripravujú sa preteky v zjazdovom a bežeckom lyžovaní, ako aj v biatlone, v organizácii ktorých SOŠV spolupracuje so športovými zväzmi.

Olympijská atmosféra priamo pod Tatrami

Olympijský festival, Kristína Czuczová
Predsedníčka predstavenstva Slovenskej olympijskej marketingovej Kristína Czuczová predstavuje novinky Olympijského festivalu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Dôležitou súčasťou festivalu budú aj priame prenosy či záznamy priamo z Pekingu, kde budú v tom čase naši športovci bojovať o olympijské medaily. „Chceme, aby aj ľudia na Slovensku mali možnosť zažiť atmosféru najväčšieho športového sviatku na svete. Počas letnej edície festivalu v Šamoríne sme sa presvedčili o tom, že slovenskí fanúšikovia sú veľkí ‚srdciari’, ktorí s napätím sledovali výkony našich olympionikov a potom sa s nimi úprimne tešili. Sme veľmi radi, že sa nám aj vďaka našim partnerom podarilo zorganizovať zimnú edíciu, ktorá sa, veríme, atmosférou minimálne vyrovná tej letnej,” vyslovil svoje prianie prezident SOŠV Anton Siekel.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša Olympijský festival vďaka podpore exkluzívneho partnera TIPOS, generálnych partnerov 4F a Toyota, hlavných partnerov BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz a partnerov Matador a Strabag. Z festivalu budú naživo vysielať mediálni partneri SOŠV Fun rádio a RTVS.

Okrem športovania a fandenia sa fanúšikovia môžu tešiť aj na bohatý kultúrny program. Ak to dovolí situácia v súvislosti s novým koronavírusom, na hlavnom pódiu sa o hudobný zážitok postarajú Kali & Peter Pan, Sima, HEX a PACI PAC. „Hlavným cieľom Olympijského festivalu na Štrbskom Plese bude vytvoriť bezpečný festival, na ktorom si znovu užijeme šport a olympijskú atmosféru,” dodáva organizátor. Olympijský festival prebehne v súlade s platnými nariadeniami a opatreniami ÚVZ SR a RÚVZ. Tie budú platné podľa Covid semaforu pre danú lokalitu v čase konania festivalu tak, aby atmosféru Olympijského festivalu zažilo čo najviac možných návštevníkov.

Sme si rovní

Olympijský festival, Ján Riapoš
Slovenské paralympijské hnutie, na ktorého čele je Ján Riapoš, je prirodzeným partnerom olympijského hnutia.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na Olympijskom festivale bude mať svoje zastúpenie aj Slovenský paralympijský výbor. Okrem toho, že celý festival bude bezbariérový, mnohé zo športov si môžu vyskúšať aj naši návštevníci so zdravotným znevýhodnením. „Som veľmi rád, že sa podarilo pri zbližovaní olympizmu a paralympizmu urobiť viac ako pred Tokiom. Stalo sa to napriek tomu, že medzi týmito dvoma hrami nás delí tak málo času. Okrem sľubu u pani prezidentky, spoločného oblečenia a spoločnej známky nás čaká Olympijský festival, kde bude paralympizmus dôležitou súčasťou. Počas festivalu na Štrbskom Plese budú môcť návštevníci vidieť a vyskúšať si rôzne paralympijské športy,” pozýva na festival predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš, ktorý zároveň dodáva: „Verím, že aj historický postup parahokejistov na zimné paralympijské hry pritiahne na Štrbské Pleso viacero divákov, ktorí podporia slovenských športovcov v projekte Peking 2022.”

Aj Dom športu bude žiť ZOH

Zimnými olympijskými hrami budú žiť aj Dom športu a Slovenské olympijské a športové múzeum v Bratislave. V čase od 4. do 20. februárom 2022 ponúka pre návštevníkov možnosť prehliadky svojej stálej expozície – Výstavnej siene prof. Vladimíra Černušáka i špeciálnej výstavy venovanej olympijským hrám v dvojkových rokoch pod názvom „V múzea so srdcom draka z Pekingu“.

„Do Slovenského olympijského a športového múzea pozývame na návštevu žiakov základných a stredných kôl. V čase návštevy budú môcť návštevníci vidieť aj prenosy z Pekingu vrátane vystúpení slovenských športovcov. Múzeum bude otvorené v zmysle platných protiepidemických opatrení,“ uviedol generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba.

Viac informácií o Olympijskom festivale, ako aj kompletný program nájdete na https://www.olympic.sk/festival

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV