Šport a olympizmus
2 min. čítania

V základných školách budú povinné tri hodiny telesnej výchovy

Foto
TASR/MILAN KAPUSTA

Vyučovací predmet telesná a športová výchova bude povinný predmet v základných školách (ZŠ) v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dve hodiny týždenne. Vyplýva to z novely školského zákona z dielne OĽANO, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR.

Návrh našiel podporu naprieč celým politickým spektrom. Zo 145 prítomných poslancov hlasovala za 112, 30 sa zdržalo a traja vrátane bývalého ministra školstva Branislava Gröhlinga boli proti.

Výnimku by mali mať tie základné školy, ktoré majú menej ako päť tried, keďže sa predpokladá, že nemajú telocvičňu. „Predmetná právna úprava umožňuje školám vyučovať telesnú a športovú výchovu nad minimálny rozsah napríklad prostredníctvom zvýšenia cez voliteľné (disponibilné) hodiny,“ píše sa v dôvodovej správe.

Predkladatelia tvrdia, že telesná a športová výchova je jediným predmetom, ktorý má priamy vplyv na fyzické aj duševné zdravie detí a mládeže.

Legislatívna zmena má byť účinná od 1. septembra. Pozmeňujúcim návrhom však poslanci odsunuli účinnosť pre školy, ktoré k 31. augustu 2023 nemajú prístup k telocvični z dôvodu možnosti dobudovania chýbajúcej školskej infraštruktúry. Novela má pre ne platiť od 1. septembra 2025. Rovnako sa takto odkladá účinnosť aj pre štvrtý ročník cirkevných škôl. Tieto majú k dispozícii len jednu disponibilnú hodinu, ktorú väčšinou využívajú na predmet náboženstvo.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV