Športové aktuality
Minsk
4 min. čítania

Tenista Dominik Hrbatý, ktorý je na EH v Minsku ako ambasádor slovenskej výpravy: Je to tu pre mňa vzrušujúce a zaujímavé

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Dominik Hrbatý v hľadisku na semifinále stolnotenisovej miešanej štvorhry.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Ako ambasádor slovenskej výpravy prišiel na Európske hry v Minsku na tri dni náš bývalý skvelý tenista Dominik Hrbatý, podpredseda Slovenskej asociácie olympionikov.

“Prišiel som sem hlavne povzbudiť našich športovcov,” prezradil. “Viaceré športy som tu naživo videl po prvý raz v živote – stolný tenis, bedminton, box. Je to pre mňa zaujímavé vidieť iných špičkových športovcov. Naživo vidím viaceré športy inak, než predtým pri sledovaní len z televíznej obrazovky. Zaskočila ma napríklad rýchlosť úderov aj výmien v stolnom tenise aj v bedmintone,” popisoval svoje pocity, keď ho slovenské médiá v utorok “odchytili” na semifinálovom zápase nášho stolnotenisového mixu Pištej, Balážová.

Dominik Hrbatý sa na multišportových podujatiach cíti ako ryba vo vode. Olympijské hry si pri svojich troch účastiach doslova vychutnával. “Veľa tenistov takéto multišportové podujatia nemusí, ale ja som to vždy miloval. Pre mňa bol vždy zážitok stretnúť sa s inými slovenskými športovcami, pretože pre tenistu, ktorý bol stále na cestách, to bola jediná možnosť stretnúť sa s inými slovenskými športovcami, zoznámiť sa s nimi, nadviazať kontakty, dozvedieť sa niečo nové a niekedy si s nimi aj zašportovať. Ja milujem šport ako taký, takže vidieť takéto podujatie je pre mňa vzrušujúce a zaujímavé, naučím sa aj mnoho nového,” vyznal sa.

Európske hry sa konajú ešte len po druhý raz. Ako vníma toto podujatie? “Takéto veľké podujatie musí mať históriu, získať si rešpekt. Také Panamerické alebo Ázijské hry majú viac než polstoročnú tradíciu, ale tiež si ju museli vybudovať. Športovci si aj na Európske hry postupne postupne zvyknú a začnú mať záujem o ne. A keď v niektorých športoch ide o olympijské miestenky – napríklad v stolnom tenise sa tu v Minsku dali vybojovať priamo, tak je to bonus, aby prišli aj tí najlepší. Keď sa nájde správna motivácia, tie hry majú budúcnosť. Je to raz za štyri roky, takže športovec si vždy na Európske hry vie nájsť čas. Ale nejaký čas toto podujatie ešte bude hľadať svoju tvár,” myslí si Hrbatý.

Európske olympijské výbory (vlastník práv na Európske hry) podľa Hrbatého hľadajú systém, ako to spraviť čo najlepšie. “V Minsku som napríklad po prvý raz v živote videl v živote naživo basketbal traja proti trom. A musím povedať, že sa mi to páčilo oveľa viac, ako bežný basketbal,” priznal a dodal: “Neviem, akú kvalitu majú hráči, ktorí sem prišli, ale myslím si, že takéto odvetvia môžu prilákať záujem mladých.” (mimochodom, turnaj v ženskom streetbale v Minsku vyhrali Francúzky, ktorých tím vedie bývalá skvelá slovenská basketbalistka Anna Kotočová-Janoštinová).

V poradí tretie Európske hry budú v roku 2023 v Krakove. Videl by na nich rád aj tenis? “Určite by bolo zaujímavé, keby tam bol aj tenis,” reagoval Hrbatý na otázku. “Ale na profesionálnej úrovni je to zrejme nereálne, pretože ATP nepozná kontinentálne hry. Veľmi sa mi však páčilo, ako to spravili na Ázijských hrách, kde si Denis Istomin ako vôbec prvý tenista vybojoval miestenku na OH v Tokiu. To bola veľká motivácia. Vďaka tomu sa tam zišli najlepší tenisti z Ázie, aj tí z prvej stovky svetového rebríčka. Viacerí z nich by nemali šancu dostať sa na olympiádu cez svetový renking.”

Dominik Hrbatý prišiel do Minska len na tri dni, ale z Európskych hier aj z mesta mal veľmi dobré pocity. “Je to tu veľmi pekné, príjemné. Je tu aj čisto a v Minsku majú skvelé športoviská. Navštívil som tenisové centrum, ktoré je krásne vybudované. Som rád, že sa využíva aj na niečo iné, než len na tenis - v prípade Európskych hier na stolný tenis,” zakončil.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV