Športové aktuality
5 min. čítania

Tenistka Kiara Žabková: Ak máte svoj cieľ, musíte preskakovať prekážky a rýchlo sa prispôsobiť

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Kiara Žabková, finalistka grantového projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa.
Foto
Archív KŽ

Získaný finančný grant z projektu Ukáž sa! chce mladá tenistka Kiara Žabková využiť aj na služby mentálneho kouča. Hovorí, že potrebuje zlepšiť svoju koncentráciu. „Potrebujem sa naučiť, ako sa upokojiť a sústrediť sa na ďalšiu loptu. Mám iba niekoľko sekúnd, pretože ide ďalšia výmena. Akákoľvek negatívna emócia pokazí môj výkon a prehrám zápas,“ hovorí.

Tenisu sa Kiara venuje od štyroch rokov. Rodičia ju na tento šport prihlásili, pretože sa im nechcelo čakať na zimnom štadióne na brata Borisa, kým dotrénuje. A hneď vedľa boli tenisové kurty. „Na kurtoch trénovala jeho triedna učiteľka tenis. Ona prehovorila rodičov, že keď čakáme na brata, ja zatiaľ u nej môžem trénovať tenis,“ spomína Kiara na svoje športové začiatky.

POMÔŽTE SPOLU S NAMI MLADÝM TALENTOM A DARUJTE 2 PERCENTÁ Z DANE NADÁCII SOŠV

Zo získaných financií podporíme aj projekt Ukáž sa!

Chcem darovať 2%

Malými krokmi plniť si svoj sen

„Tenis robím už odmalička a našla som v ňom v podstate svoj zmysel života. Je to niečo, čo ma strašne baví a napĺňa a niečo, čím sa chcem živiť,“ dodáva mladá športovkyňa.

Do jej dvanástich rokov žila aj s rodinou v Čechách. Pred dvomi rokmi sa vrátili bývať späť na Slovensko. „Nebolo ľahké zmeniť prostredie, školu, kamarátov a hlavne trénera. Ale ak máte svoj cieľ, musíte preskakovať prekážky a rýchlo sa prispôsobiť. Za rok na Slovensku som si vybojovala miesto v reprezentácii a snažím sa postupne malými krokmi plniť si svoj sen,“ hovorí finalistka projektu Ukáž sa!

Teší ju každá výhra

Priznáva, že jej športové sny nie sú zrovna malé. „Chcela by som sa stať svetovou jednotkou, vyhrať niekoľko grandslamov a zapísať sa do tenisovej histórie. Teší ma každá výhra, ale asi najviac, keď sa stretnem s hráčkou, ktorá mi naposledy strašne naložila a ja ju potom porazím. Vtedy vidím, že som sa posunula a mám obrovskú radosť,“ opisuje.

„Je to super projekt, lebo ukazuje rôzne športy , ktoré ani nie sú známe alebo populárne. Niektoré športy som ani dobre nepoznala. Takto som mala možnosť vidieť, ako trénujú, čo všetko musia robiť pre svoj šport. Ja som bola prinútená byť aktívnou na Instagrame a robiť veci, ktoré neboli pre mňa úplne pohodlné. Ale prekonala som sa. A dosť som sa naučila.“ Kiara Žabková o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Škola je podľa jej slov pre ňu trošku oriešok. „Chodím na súkromnú strednú športovú školu. Študujem online a skúšky si dohodnem až vtedy, keď som pripravená. To je super. Len horšie je, že si učivo musím sama naštudovať alebo mi to všetko musí vysvetliť mamina. Ale keď sa chce, všetko ide.“

Vďaka Ukáž sa! sa veľa naučila

Šiesty ročník projektu Nadácie SOŠV bol zameraný na prezentovanie športu na sociálnej sieti Instagram. Súťažiaci mali za úlohu predstaviť seba a svoj šport a ukázať jeho krásy sledovateľom na sociálnej sieti.  „Pred súťažou som bola aktívna málo, ale vďaka Ukáž sa som naučila veľa nových vecí. Ale musím povedať, že to boli dosť stresujúce dva týždne. Pretože som musela každý deň dopredu vymyslieť plán, čo budem točiť, strihať... A mala som v tom období turnaj, a to som bola fakt unavená.“

Instagram je podľa nej dobrým miestom na propagovanie športu. „Každý športovec má svoj vzor a ja ho mám tiež. Vďaka sociálnym sieťam vidím aj niečo iné, ako je v televízii. Vidím, čo robí, keď má voľno,  ako sa správa mimo svojho športu.“

Grant použije na služby mentálneho kouča

Finančný grant z projektu využila na služby mentálneho kouča. Chce sa zlepšiť po mentálnej stránke pri zápasoch. Vysvetľuje aj prečo. „My ešte nemávame na kurtoch rozhodcu. Iba pri semifinále a finále a aj to na určitých turnajoch. Každý hráč si hlási svoju stranu – outy. Dosť často sa stáva, že niekto klame celý zápas. To je dosť bežné v tomto športe a príde mi to nefér. Preto sa potrebujem naučiť, ako sa upokojiť, nerozčuľovať sa a sústrediť sa na ďalšiu loptu. Mám iba niekoľko sekúnd, pretože ide ďalšia výmena. Akákoľvek negatívna emócia pokazí môj výkon a prehrám zápas.“

POMÔŽTE SPOLU S NAMI MLADÝM TALENTOM A DARUJTE 2 PERCENTÁ Z DANE NADÁCII SOŠV

Zo získaných financií podporíme aj projekt Ukáž sa!

Chcem darovať 2%

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV