Šport a olympizmus
Lausanne
8 min. čítania

Thomas Bach bol zvolený do funkcie prezidenta MOV na ďalšie štyri roky

Ľubomír Souček
Thomas Bach.
Foto
TASR/AP

V stredu sa začalo trojdňové 137. valné zhromaždenie Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktoré prebieha virtuálne. Pôvodne sa malo uskutočniť v Aténach, ale pandémia to znemožnila. Olympijskú vlajku však vztýčili a olympijská hymna symbolicky zaznela na Panaténajskom štadióne v Aténach, odkiaľ svojich kolegov z MOV na diaľku pozdravil prezident Gréckeho olympijského výboru Spyros Capralos. Z členov MOV sa z virtuálneho zasadnutia ospravedlnila jedine Kanaďanka Hayley Wickenheiserová, zúčastnilo sa na ňom 99 členov.

Bach povedie MOV ďalšie štyri roky, naplní dvanásťročný mandát

Ústrednou postavou úvodného dňa bol prezident MOV Thomas Bach. Po správach, sumarizujúcich činnosť celého MOV, jeho jednotlivých komisií aj sekretariátu organizácie za posledný rok a po diskusii bol olympijský víťaz v šerme fleuretom družstiev z Montrealu 1976 a dlhoročný nemecký športový a olympijský topfunkcionár zvolený do funkcie prezidenta MOV na ďalšie štvorročné obdobie. Voľby viedla viceprezidentka MOV Anita DeFrantzová, ktorá oznámila ich výsledky o 16:12 h. Hlasovať mohlo 98 členov MOV. Z nich 4 nehlasovali a zo zvyšných 94 sa 93 vyslovilo za znovuzvolenie Bacha, iba jeden bol proti.

Po necelých ôsmich rokoch úspešného pôsobenia na čele MOV Thomas Bach nemal žiadneho protikandidáta, takže volebné predĺženie jeho mandátu o ďalšie štyri roky na maximálne možných dvanásť bolo vlastne len nevyhnutnou formalitou. Rovnaké to bolo aj v prípade jeho predchodcu najvyššej funkcii, Belgičana Jacqua Roggeho, ktorý stál na čele MOV v rokoch 2001 - 2013. V diskusii pred voľbou viacerí členovia vyzdvihli Bachovo úspešné vedenie organizácie v období, keď MOV musel čeliť viacerým veľmi náročným výzvam.

Bach okrem svojej správy v stredu predniesol aj kľúčové body zo záverečného hodnotenia olympijskej Agendy 2020, ktorá vznikla z jeho iniciatívy a realizovala sa v uplynulých šiestich rokoch. Z jej 40 odporúčaní sa za ten čas podarilo naplniť takmer 90 percent. Členovia MOV záverečnú správu jednomyseľne schválili. „Každý úspech je dielom tímovej práce. Spoločne sme silnejší,“ komentoval to prezident MOV.

Na olympijskú Agendu 2020 plynule nadväzuje Olympijský program 2020+5, ktorý sa bude realizovať v tomto a ďalších štyroch rokov. Pozostáva z definície 5 kľúčových trendov a z 15 odporúčaní. Nedávno sme o ňom informovali TU: https://www.olympic.sk/clanok/exekutiva-mov-navrhuje-strategicky-plan-mov-do-roku-2025.

Printscreen z prvého dna virtuálneho zasadnutia MOV. V sídle MOV v Lausanne boli prítomní len prezident MOV Thomas Bach a generálny riaditeľ MOV Christophe De Kepper. Členovia MOV sa k rokovaniu pripojili cez aplikáciu z rôznych kútov sveta, hlasovali cez špeciálnu aplikáciu.
Printscreen z prvého dna virtuálneho zasadnutia MOV. V sídle MOV v Lausanne boli prítomní len prezident MOV Thomas Bach a generálny riaditeľ MOV Christophe De Kepper. Členovia MOV sa k rokovaniu pripojili cez aplikáciu z rôznych kútov sveta, hlasovali cez špeciálnu aplikáciu.

Úspešná olympijská Agenda 2020

Thomas Bach vo svojej správe vyzdvihol, čo sa MOV podarilo dosiahnuť v uplynulom roku, keď celý svet sužovala koronakríza, ako aj úspech Olympijskej agendy 2020. O väčšine faktov, ktoré odzneli v jeho vystúpení na margo tohto dlhodobého programu, sme informovali už koncom roka 2020 TU: https://www.olympic.sk/clanok/mov-hlasi-naplnenie-85-percent-odporucani-olympijskej-agendy-2020.

V stredu prezident MOV zdôraznil, že Agenda 2020 mala všestranný pozitívny dopad na celé olympijské hnutie. Napríklad zmienil, že na OH a ZOH sa v oveľa vyššej miere, než predtým, využívajú existujúce športoviská, aj že pri výstavbe nových sa používajú oveľa ekologickejšie metódy. „Je snaha, aby po roku 2030 boli olympijské hry klimaticky pozitívne,“ podotkol Bach, Ďalej uviedol, že rozpočet MOV sa v porovnaní s obdobím pred schválením Agendy 2020 zvýšil z 311 miliónov dolárov na aktuálnych 590 miliónov dolárov. Zefektívnil aj zlacnil sa celý kandidátsky proces na olympijské hry.

Thomas Bach ďalej vyzdvihol, že napriek veľkým obavám o usporiadanie ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu sa podarilo výrazne znížiť veľké politické napätie. To viedlo nielen k úspechu hier, ale aj k účasti tímu KĽDR, k spoločnému výprav z oboch znepriatelených krajín na kórejskom polostrove a k utvoreniu ich spoločného ženského hokejového tímu.

Prezident MOV ocenil, že už pred OH 2016 v Riu de Janeiro sa podarilo utvoriť podmienky na prípravu a aj na účasť členov Olympijského tímu utečencov, v čom sa pokračuje aj pred OH v Tokiu (od člena MOV v Ugande vzišla v diskusii požiadavka, aby MOV umožnil zriadenie tímu utečencov aj na OH mládeže 2026 v senegalskom Dakare). Bach vyzdvihol aj to, že na OH 2024 v Paríži už bude medzi počtom účastníkov aj súťaží úplná rodová rovnosť. „Olympijská Agenda 2020 urobila svet lepším miestom pre šport,“ konštatoval na záver prezident MOV.

Z vystúpenia Danky Bartekovej: Agenda 2020 pomohla športovcom

Do diskusie sa spomedzi všetkých členov MOV ako celkom prvá zapojila slovenská strelkyňa Danka Barteková. Osobitne sa venovala úspechu Agendy 2020, ku ktorému zablahoželala. „Našťastie, MOV nebol predmetom zmien, ale ich tvorcom,“ povedala na úvod. Ako podpredsedníčka komisie športovcov MOV sa venovala predovšetkým pozitívam, ktoré tento reformný proces priniesol športovcom.

„Po prvé, Agenda 2020 zmenila k lepšiemu môj život ako športovkyne - tým, že položila dôraz na ochranu čistých športovcov a na zlepšenie celkového prostredia športu, čo sa týka boja proti dopingu, podvádzaniu, manipulácii výsledkov, aj proti zneužívaniu. Po druhé, umožnila zvýšenie podpory športovcov jednak prostredníctvom Olympijskej solidarity MOV a jednak zavedením platformy Athlete365, ktorá pomáha športovcom pripraviť sa na život po skončení športovej kariéry. A po tretie, vďaka Agende 2020 sa zlepšila propagácia športovcov. Veľmi k tomu pomohlo spustenie digitálneho Olympic Channelu, vďaka ktorému je olympizmus ,živý´ 365 dní v roku. Navyše Olympic Channel pomáha zviditeľňovať na verejnosti aj mladých športovcov. Osobitne som to pocítila počas výkonu mojej funkcie predsedníčky koordinačnej komisie MOV pre ZOH mládeže 2020 v Lausanne,“ povedala Danka Barteková.

Bachov optimizmus smerom k OH v Tokiu

Osobitnú pozornosť venoval prezident MOV prípravám olympijských hier v Tokiu, ktoré sa s ročným oneskorením, spôsobeným pandémiou ochorenia COVD-19, uskutočnia 23. 7. - 8. 8. 2021. „Otázka neznie, či sa tieto hry uskutočnia, ale ako sa uskutočnia a ako sa vyrovnajú s výzvami pandémie,“ uviedol Bach. Pripomenul, že vo februári MOV spoločne s japonskými organizátormi hier prezentoval tzv. Playbooks, čo sú príručky pre jednotlivé skupiny akreditovaných účastníkov hier.

V apríli bude vydaná aktualizovaná verzia Playbookov, v ktorej bude špecifikované „fungovanie“ všetkých zainteresovaných priamo v Tokiu pri uplatnení prísnych protipandémiových opatrení. „Stále platí, že Tokio zostáva doteraz najlepšie pripraveným hostiteľským mestom olympijských hier,“ konštatoval Bach a smerom k najbližším viac než štyrom mesiacom, ktoré zostávajú do otvorenia Hier XXXII. olympiády, povedal: „Bojujeme za olympionikov a bojujeme ako olympionici. To znamená s plným nasadením, s využitím všetkých fyzických aj mentálnych síl.“

Prezident MOV potom zdôraznil: „Od septembra 2020 sa vo svete uskutočnilo viac než 270 veľkých medzinárodných športových podujatí, vrátane pretekov Svetového pohára. Zúčastnilo sa na nich okolo 30-tisíc športovcov a vykonalo sa okolo 200-tisíc testov na nový koronavírus. Zo žiadneho z týchto podujatí sa vírus nerozšíril. To nás presviedča, že aj veľké športové podujatia sa dajú organizovať bezpečne. Navyše tie v uplynulom období nemohli profitovať z vakcinácie. My sme teraz v lepšej pozícii, pretože už je k dispozícii viacero účinných vakcín proti COVID-19. Hlavný dôraz je teraz na bezpečné uskutočnenie hier.“

Bach vyzdvihol, že po nedávnych personálnych zmenách majú prípravy OH priamo v Japonsku čisto ženské vedenie. Novou prezidentkou organizačného výboru hier sa stala doterajšia „olympijská“ ministerka Seiko Hašimotovová, ktorá nastúpila po odstúpení Joširóa Moriho. Tento bývalý japonský premiér, ktorý viedol organizačný výbor od jeho ustanovenia v januári 2014, musel vo februári odstúpiť po sexistických vyhláseniach. Sedemnásobnú olympioničku Hašimotovú vo vláde nahradila ďalšia žena Tamajo Marukawová. Navyše guvernérkou metropolitného Tokia je už druhé funkčné obdobie Juriko Koikeová. „Veľmi oceňujem, že sa takto napĺňa rodová rovnosť, ktorú tak presadzuje MOV,“ povedal Bach.

Prípravy Pekingu na vysokej úrovni

Preloženie OH o rok neskôr spôsobilo doteraz nebývalú situáciu, že len pol roka po hrách olympiády sa uskutočnia zimné olympijské hry v Pekingu 2022. „Začiatkom februára sme si pripomenuli, že do ich začiatku zostával už len rok. Prípravy ZOH sú v plnom prúde. Všetky športoviská sú už hotové a pred niekoľkými dňami sa v horských strediskách uskutočnili testovacie súťaže. Prípravy prebiehajú výborne,“ konštatoval Thomas Bach.

V diskusii sa k prípravám ZOH v Pekingu vyjadril aj predseda koordinačnej komisie MOV pre ZOH 2022 Juan Antonio Samaranch jr. „Organizačný výbor hier pracuje veľmi efektívne. Som si istý, že hry v Pekingu zvýšia silu zimných olympijských hier a stanú sa príkladom v oblasti udržateľnosti usporiadania tohto podujatia a dedičstva, ktoré zanechá,“ uviedol.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV