Športové aktuality
Lausanne
3 min. čítania

Thomas Bach obhajuje váhanie MOV s odkladom OH v Tokiu

Prezident MOV Thomas Bach.
Foto
TASR/AP

Keď Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v marci konečne rozhodol o ročnom odklade hier v Tokiu, z viacerých strán zaznela kritika o zbytočnom otáľaní. Prezident MOV Thomas Bach sa však bráni a tvrdí, že verdikt si museli dobre premyslieť a nechceli sa unáhliť. Olympiáda sa mala začať 24. júla a trvať do 8. augusta. V januári sa však z čínskeho Wu-chanu začal šíriť nový koronavírus, ktorý postupne prerástol do pandémie. V súčasnosti je nakazených na celom svete takmer 1,8 milióna ľudí v 210 krajinách, počet obetí je takmer 110-tisíc.

Napriek čoraz zhoršujúcej sa situácii MOV dlho nabádal športovcov, aby sa pripravovali na vrchol sezóny podľa plánov a síce chápe negatívne reakcie, keď napokon hry odložili, pripomenul zodpovednosť MOV. "Takéto rozhodnutia sa musia robiť s chladnou hlavou. Obvinili nás zo zbytočného váhania, ale to naozaj nie je na mieste. To, ani nedostatok transparentnosti nám nikto nemôže vyčítať. Jediná okamžitá možnosť bola zrušiť hry, ale tým by sme zničili olympijský sen mnohým športovcom a to neprichádzalo do úvahy," uviedol Thomas Bach v rozhovore pre periodikum Welt am Sonntag.

Olympijské hry sa uskutočnia v novom termíne od 23. júla do 8. augusta 2021. Preloženie mamutieho podujatia však nebude zadarmo. Hoci Bach ešte nevedel vyčísliť náklady, prezradil, že nepôjde o drobné: "MOV to bude stáť stovky miliónov dolárov, to je isté už teraz."

Vývoj vo svete sa dá v súčasnosti iba ťažko predvídať, kým v Číne a Kórejskej republike, prvotných ohniskách nákazy, je vírus na ústupe a situácia sa pomaly upokojuje aj vo väčšine Európy, ochorenie COVID-19 sa začal prudko šíriť v USA. V nedeľu boli Spojené štáty s vyše pol miliónom chorých suverénne na čele v počte nakazených a dostali sa aj pred Taliansko v štatistike úmrtí, keď zaznamenali viac ako 20-tisíc obetí.

V dôsledku toho sa objavili špekulácie, či sa olympiáda uskutoční o rok. "Našou prioritou je zdravie športovcov aj všetkých zúčastnených. Ďalšie presunutie na rok 2022 je nemysliteľné z pohľadu Tokia, takéto obrovské podujatie totiž predstavuje veľkú záťaž pre organizátorov," uviedol Bach.

Ďalší problém, ktorý vystal v dôsledku pandémie je doping. V súvislosti s opatreniami proti šíreniu nákazy sa obmedzilo antidopingové testovanie. Viacerí športovci už upozornili na riziko podvádzania. Bach však ubezpečil, že MOV myslí aj na fair play a príjme náležité opatrenia: "Nikto si nemôže byť istý, že mu prejde užívanie zakázaných látok."

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV