Športové aktuality
10 min. čítania

Tokio 2020: Aké sú šance Slovákov zúčastniť sa na odložených olympijských hrách?

Slovenskí reprezentanti na odložené olympijské hry v Tokiu zatiaľ vybojovali 19 kvótových miesteniek. Okrem jednej v atletike, ktorú vybojoval Matej Tóth (na snímke), máme sedem strelcov, troch vodných slalomárov, piatich rýchlostných kanoistov, dvoch cyklistov a jednu gymnastku
Foto
TASR - Ján Krošlák

Slovenskí reprezentanti si na presunuté olympijské hry v Tokiu zatiaľ vybojovali 19 miesteniek. Okrem jednej v atletike, ktorú si pred zopár týždňami vybojoval Matej Tóth, môžu Slovensko zastupovať siedmi strelci, traja vodní slalomári, piati rýchlostní kanoisti, dvaja cyklisti a jedna gymnastka. Aké sú ďalšie slovenské šance a ako v týchto náročných časoch prebieha príprava našich športovcov na olympijské hry? 

Na zasadnutí štábu k olympijským hrám v Tokiu sa zúčastnili niekoľkí predstavitelia a zástupcovia športových zväzov, ktorí Slovenský olympijský a športový výbor informovali o aktuálnej situácii a šanciach smerom k Tokiu.

Účasť na olympijských hrách má istú Matej Tóth, blízko sú aj ďalší atléti 

„V hre o Tokio máme reálne 24 atlétov. Emma Zapletalová dosiahla lepší výkon, ako je limit, ale keďže do začiatku decembra je kvalifikačná perióda pre atlétov (okrem maratóncov a chodcov) prerušená, nepočíta sa jej to. Momentálne máme siedmich atlétov, ktorí sú v renkingu na postupovej pozícii, čo znamená, že v aktuálnej situácii by sa na olympijské hry dostali. Ďalší pätnásti sú v renkingu zatiaľ na nepostupovej pozícii, ale majú reálnu šancu kvalifikovať sa,” informoval šéftréner atletickej reprezentácie Martin Pupiš, ktorý dodal, že odloženie hier nám môže pomôcť z hľadiska počtu atlétov štartujúcich na OH. „Druhá vec je, či to pomôže športovcom, ako sú Matej Tóth či Martina Hrašnová, z hľadiska veku a výkonnosti,” dodal Pupiš. Podľa jeho slov by sme v Tokiu mali mať minimálne 12 atlétov, pri optimistickom scenári 18. 

Aktuálne by vďaka rebríčkovému postaveniu postúpili Gajanová, Hrašnová, Lomnický, Morvay, Úradník, Veszelka a Volko. Na nepostupovej pozícii sú zatiaľ Škvarková, Ledecká, Czaková, Bujna, Murcko, Putalová, Bezeková, Kučera, Bubeník, Beer, Vadlejch, Kaňuchová, Černý, Kováč a Sahajda.

Rýchlostní kanoisti uvažujú nad bublinou, podmienky sa však klesajúcou teplotou budú zhoršovať

„Práve teraz sa láme ročné obdobie a reprezentanti, ktorí sa pripravujú na olympijskú kvalifikáciu a aj tí, ktorí majú prísľub účasti na OH, by mali v tomto období vycestovať do vhodnejších klimatických podmienok. Sami však dobre vieme, že v súčasnej situácii nie je reálne, aby cestovali do južnej Európy alebo USA. Hľadáme možnosti, ako tento výpadok ‘zašiť’,” opísal situáciu v rýchlostnej kanoistike Filip Petrla, športový riaditeľ sekcie hladkých vôd v Slovenskej kanoistike.

 Rýchlostní kanoisti, ktorí sa pripravujú na olympijskú kvalifikáciu a aj tí, ktorí majú prísľub účasti na OH, by mali v tomto období vycestovať do vhodnejších klimatických podmienok.
Rýchlostní kanoisti, ktorí sa pripravujú na olympijskú kvalifikáciu a aj tí, ktorí majú prísľub účasti na OH, by mali v tomto období vycestovať do vhodnejších klimatických podmienok.
Foto
TASR - Pavel Neubauer

Petrla za najväčší kameň úrazu prípravy na Slovensku považuje to, že stále nemáme vybudovaný areál, ktorý by zodpovedal olympijským alebo medzinárodným štandardom. To je dôvod, prečo slovenskí kanoisti stále cestujú za prípravou do okolitých krajín. „Naši top športovci v rámci možností a za dodržiavania opatrení trénujú bez obmedzení. Podmienky sa však budú klesajúcou teplotou zhoršovať. Začíname uvažovať nad domácou bublinou, kde by mohli nerušene trénovať. Avšak znovu opakujem, na Slovensku nemáme špičkové podmienky, hlavne čo sa týka podmienok na vode. Verím, že sa nám podarí vycestovať do zahraničia,” dodal Petrla.

Vodným slalomárom o chvíľu „dotečie” Čunovo, začiatkom roka musia ísť do zahraničia

Vo vodnom slalome máme tri olympijské miestenky, ktoré Slováci vyjazdili ešte na MS v roku 2019. Podľa slov športového riaditeľa sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáša Giertla je v hre ešte jedna v C1 žien. Na zasadnutí štábu priblížil aktuálne fungovanie slalomárov. „Fungujeme v bubline, v ktorej máme nastavené opatrenia. Do 15. novembra nám tečie voda v Čunove, kde môžeme trénovať. Následne naša príprava prejde do zimnej – kondičnej. Začiatkom roka však budeme musieť vycestovať do tepla. Osvedčená bola Austrália, ktorá momentálne nie je možná, takže pracujeme na viacerých variantoch,” vysvetlil Giertl.

Komplikovaná príprava kontaktných športov

Reprezentačný tréner boxerov Pavol Hlavačka na online stretnutí so Slovenským olympijským a športovým výborom skonštatoval, že príprava boxerov je v súčasnosti komplikovaná a podmienky sa neustále menia. Slovenskí boxeri zatiaľ účasť na olympijských hrách v Tokiu istú nemajú, no stále majú šancu o miestenku zabojovať. „V hre o olympijskú miestenku sú v rámci európskej kvalifikácie ešte Andrej Csemez a Jessica Triebeľová. Európska kvalifikácia by mala pokračovať vo februári 2021, v máji by mala byť celosvetová,” informoval Hlavačka. V súvislosti s aktuálnou situáciou a opatreniami je príprava náročná, pretože box je kontaktný šport. „Príprava je závislá od sparingpartnerov a medzinárodnej konfrontácie, čo je teraz veľmi problematické zabezpečiť,” uviedol tréner a dodal, že v tomto momente je veľmi náročné niečo plánovať.

Karatisti spustili online súťaže 

„V júni sa mala konať dôležitá kvalifikačná súťaž v Paríži, z ktorej mala byť priama postupová línia na olympijské hry. Súťaž sa presunula na ďalší rok, takže tento rok viac-menej nesúťažíme vôbec. Prvý Svetový pohár by mal byť vo februári. Teraz sa snažíme vytvoriť aspoň nejaké podmienky, aby sa naši športovci mohli pripravovať,” priblížil nám aktuálnu situáciu v karate reprezentačný tréner Peter Macko.

Slovenský zväz karate organizuje online súťaže pre deti, ktoré má v pláne rozšíriť aj na staršie kategórie. „Bude to zaujímavé. Športovci sa tohto nápadu chytili, budú sa natáčať, videá nám pošlú a rozhodcovia ich vyhodnotia. Náš zväz sa snaží aj v týchto ťažkých chvíľach aspoň takouto formou dostať medzi športovcov súťažnú atmosféru,” priblížil najbližšie plány.

Z plavcov do Tokia nie je kvalifikovaný zatiaľ nikto, šance tu ale stále sú 

S extrémne náročnou situáciou sa pasujú aj naši plavci. Športový riaditeľ Slovenskej plaveckej federácie Miroslav Nowak svojimi slovami potvrdil, že o žiadnej príprave plavcov momentálne hovoriť nemôžeme. „Na chvíľu nám síce bazény otvorili, no potom opäť zatvorili. Sme v suchej príprave, čo nie je dobré pre bežných plavcov, tobôž nie pre olympionikov. Zrušili sa všetky vrcholové súťaže,” povedal Nowak.

Na Slovensku sa stihli zrealizovať dve kvalifikačné súťaže, na ktorých mohli plavci zaplávať limity. Žiaľ, žiadnemu sa to nepodarilo. „Richard Nagy a Tomáš Klobučník majú splnený B-limit, čo, bohužiaľ, nič neznamená a mám obavu, že B-čko nebude na kvalifikáciu na OH stačiť. Andrea Podmaníková sa pripravuje v USA, Nikoleta Trníková trénuje spoločne s českou reprezentáciou. S trénerom sa pokúsi splniť limit do konca roka a momentálne pre ňu hľadáme nejaké súťaže, na ktorých by mohla štartovať,” vyjadril sa športový riaditeľ SPF.

Príprava plavcov je extrémne náročná, v aktuálnej situácii na Slovensku priam nemožná. Na snímke plavec Richard Nagy.
Richarda Nagya čaká druhý olympijský štart.
Foto
FOTO TASR - Pavel Neubauer

Synchronizované plavkyne Naďa Daabousová a Diana Miškechová majú miestenku na kvalifikáciu, ktorá je presunutá na budúci rok. Kvalifikácia čaká aj reprezentantky vo vodnom póle. „Vo vodnom póle je olympijská kvalifikácia naplánovaná na január 2021 v Taliansku. Účasť na nej potvrdili všetky krajiny okrem Nového Zélandu. Konkurencia bude obrovská a naše dievčatá sa navyše teraz nemajú kde pripravovať. Úplní optimisti teda byť nemôžeme, ale dúfať môžeme,” priblížil situáciu vo vodnom póle.

V diaľkovom plávaní sa s najväčšou pravdepodobnosťou nezopakuje situácia spred štyroch rokov. „Richard Nagy už do toho znova nepôjde. Sústreďuje sa na iné disciplíny a nechce riskovať. Je tu síce možnosť, že ak začiatkom roka zapláva A-limit, olympijskú kvalifikáciu by skúsil. Avšak neočakávame, že zopakuje to, čo pred OH v Riu, pretože sa tomuto športu nevenuje,” povedal Nowak a na záver dodal, že diaľkové plávanie bude zrejme bez našej účasti. 

Triatlonistom chýba v príprave bazén

Situácia v triatlone nie je o nič lepšia. Celá kvalifikácia sa presunula na rok 2021. „Rok 2020 pre nás z hľadiska kvalifikácií akoby neexistoval. Situáciu nám komplikuje i to, že sú zatvorené bazény a nemáme kde realizovať plaveckú prípravu. Informácie k pretekom máme zatiaľ taktiež chabé, pretože v Medzinárodnej triatlonovej federácii prebiehajú voľby a pozornosť sa momentálne upriamuje na to,” vyjadril sa k situácii v triatlone tréner Michal Varga, ktorý na zasadnutí štábu zastupoval Slovenskú triatlonovú úniu.

Lezci majú poslednú šancu na postup na olympijské hry

Na olympijských hrách v Tokiu sa predstaví 20 športových lezcov a 20 lezkýň. „Naša posledná šanca na nomináciu bude na majstrovstvách Európy. S Vandou Michalkovou a Petrom Kuricom o dva týždne odlietame do Moskvy,” informuje za SHS JAMES tréner Igor Kollár. Vanda sa doposiaľ pripravovala v Innsbrucku, avšak pre zhoršujúcu sa situáciu je späť v Bratislave. „Z ME môže postúpiť len prvý muž a prvá žena. Podľa toho, ako dopadnú majstrovstvá Európy v Moskve, sa menoslov pre olympijské hry uzavrie,” dodal Kollár.

V cyklistike zatiaľ dve miestenky

Cestná cyklistika má dve miestenky. „Dráhová cyklistika je, bohužiaľ, bez miesteniek. V hre je ešte horská. Martin Haring obsadil pred necelým mesiacom na majstrovstvách sveta 24. priečku. Prísľub je veľký a veríme, že rozšírime počet štartujúcich slovenských pretekárov v cyklistických športoch,” vyjadril sa za Slovenský zväz cyklistiky Michal Rohoň.

Na snímke cyklista Peter Sagan.
Na snímke cyklista Peter Sagan.
Foto
FOTO TASR/AP

V tenise sa rysuje vyššia účasť, ako sa predpokladala v tomto roku

„Čo sa týka možnej účasti tenistov na olympijských hrách v Tokiu, všetko bude predbežne známe po Roland Garros, ktorý sa má uskutočniť v júni 2021. V tomto roku bola reálna len účasť Filipa Poláška vo štvorhre s niektorým z našich hráčov a možno Viktórie Kužmovej,” informoval na zasadnutí štábu k OH v Tokiu športový riaditeľ STZ Vladimír Habas.

V súvislosti s aktuálnou situáciou a časom „navyše” sa šance na účasť slovenských tenistov v Tokiu zvyšujú. „Norbert Gombos si výrazne zlepšuje svoje postavenie v rebríčkoch a v prípade, že si udrží svoju výkonnosť, je reálne, že aj on môže byť účastníkom OH. Uvidíme tiež, ako sa vyvinie situácia okolo Karolíny Schmiedlovej. Niektoré jej výsledky naznačujú slušné zlepšenie,” informoval ďalej Habas. Slovenský tenisový zväz verí, že v konečnom dôsledku bude účasť slovenských tenistov v Tokiu lepšia, ako by bola v roku 2020. 

Lukostreleckým želiezkom v ohni sú dve lukostrelkyne

„Môžeme vybojovať šesť miesteniek, zatiaľ sa nám nič nepodarilo,” informoval predseda Slovenského lukostreleckého zväzu Vladimír Bužek. Lukostrelci majú pred sebou ešte dva kvalifikačné turnaje. Jedným z nich sú majstrovstvá Európy, ktoré sa mali konať tento rok, ale presunuli ich na budúci rok v máji. O dva týždne na to sa uskutoční kvalifikačný turnaj v Paríži, na ktorom bude celý svet bojovať o zvyšné miestenky. „Veľkú šancu máme v kategórii žien jednotlivkýň. Máme tam dve silné lukostrelkyne, ktoré by mohli zabojovať. Robíme pre to všetko,” vyjadril sa Bužek.

Bedminton čaká na ďalšie pokyny, v gymnastike sa naše šance na OH uzavreli Mokošovou 

Zmrazené rebríčky majú aj bedmintonisti, od apríla sa nekonali žiadne turnaje. „Teraz sa ich niekoľko odohralo v Dánsku či Nemecku, no rebríčky sú stále zmrazené. Čakáme na ďalšie pokyny od našej svetovej federácie,” uviedol na zasadnutí Slovenský zväz bedmintonu. Gymnasti majú kvalifikáciu už prakticky uzavretú, s ďalšou miestenkou sa už veľmi nepočíta. „Kvalifikovala sa Barbora Mokošová, ktorá je momentálne v príprave. Potrebuje hlavne začať opäť súťažiť,” uviedla za Slovenskú gymnastickú asociáciu Ingrid Barutová. V športovej streľbe máme doposiaľ sedem miesteniek.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV