SOŠV
20 min. čítania

Tomáš Grosmann sa stal novým čestným členom SOŠV, Zlatý odznak SOŠV dostali okrem neho aj Pavol Mlynár, Marián Šimo a Otokar Urban

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Predseda Klubu športových redaktorov SSN Tomáš Grosmann (v strede) sa stal novým čestným členom SOŠV. Vľavo čestný prezident SOŠV František Chmelár, vpravo prezident SOŠV Anton Siekel.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

BRATISLAVA (sou) – Na 56. valnom zhromaždení Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) v bratislavskom hoteli NH Gate One odovzdali v piatok množstvo vyznamenaní SOŠV. Medzi nimi aj Zlaté kruhy SOŠV, ktoré dostali Tomáš Grosmann (bol zvolený za čestného člena SOŠV), Pavol Mlynár, Marián Šimo a Otakar Urban. Prinášame prehľad aj charakteristiky všetkých vyznamenaných.

ČESTNÝ ČLEN A ZLATÝ ODZNAK SOŠV

TOMÁŠ GROSMANN – Už 46 rokov pôsobí ako športový novinár, postupne v týždenníku Štart, v denníku Pravda, znovu v Štarte (zástupca šéfredaktora), v denníku Smena a od roku 1994 až doteraz v denníku Šport. Novinársky sa venoval množstvu športov, osobitne basketbalu. Ako novinár pôsobil na OH 1992 v Barcelone a na OH 2008 v Pekingu 2008 a ako tlačový atašé slovenských olympijských výprav na OH 1996 v Atlante a na ZOH 1998 v Nagane. V žurnalistickej tvorbe sa venuje aj olympijskej problematike. Bol odborný poradca aj autor časti textu v Kronike olympijských hier 1896 – 1996, autorsky prispel do pamätnice SOV Peking 2008 a prispieva často do časopiseckých magazínov SOV. Ako predseda Klubu športových redaktorov SSN od vzniku SOV v decembri 1992 nepretržite zastupoval KŠR v pléne SOV. Je dlhoročný člen mediálnej a edičnej komisie SOV/SOŠV, pôsobil aj v iných komisiách SOV, bol aj člen vedenia Klubu fair play SOV. Z pozície predsedu klubu sa už 26 rokov angažuje v príprave slávnosti Športovec roka. Dlhodobo je aktívny v zabezpečovaní tlačových služieb na významných športových podujatiach. Viedol tlačové strediská na zimnom EYOD 1999 vo Vysokých Tatrách, na SZU 1987 na Štrbskom Plese, na Final Four EL basketbalistiek v Ružomberku 2000, aj v tenise, napríklad pri daviscupovom zápase Slovensko – Švédsko, kedysi v minulosti aj na atletických mítingoch Pravda-Televízia-Slovnaft. Pôsobí ako moderátor spoločenských akcií (vyhlásení výsledkov ankety basketbalista roka) a rôznych zápasov v basketbale. Bývalý basketbalista (má aj rozhodcovskú kvalifikáciu) je spoluzakladateľ Siene slávy slovenského basketbalu a moderátor slávnostného uvádzania jej nových členov. Je držiteľ Ceny Mira Procházku (2011) a Strieborného odznaku SOV (2017).  V decembri oslávil sedemdesiatku.

ZLATÝ ODZNAK SOŠV

Udeľuje sa za výnimočný prínos pre olympijské hnutie a šport:

Noví držitelia Zlatého odznaku SOŠV - zľava Otokar Urban, Pavol Mlynár a Marián Šimo.
Noví držitelia Zlatého odznaku SOŠV - zľava Otokar Urban, Pavol Mlynár a Marián Šimo.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

PAVOL MLYNÁR – Bývalý bežec na lyžiach, niekoľkonásobný majster Slovenska, potom dlhoročný tréner behu na lyžiach v SVŠ FMV na Štrbskom Plese. V rokoch 1993 – 2018 vedúci zimných športov v SVŠ MV SR, resp. v ŠCP. Za obdobie 34 rokov zabezpečoval prípravu športovcov strediska na 10 ZOH. Bol aj podpredseda TJ ČH Štrbské Pleso a šéf jej lyžiarskeho oddielu, prezident ŠKP Vysoké Tatry, funkcionár v lyžovaní na slovenskej i federálnej úrovni. Podieľal sa na organizovaní zimného EYOD 1999, aj SZU 1999 a 2018 vo Vysokých Tatrách. Funkcionársky sa angažoval aj v ľadovom hokeji a v šortreku. Jeho syn Peter Mlynár štartoval v behu na lyžiach trikrát na ZOH. Vo februári oslávil sedemdesiatku.

MARIÁN ŠIMO – Mimoriadne erudovaný športový novinár. Pôsobil v denníkoch Roľnícke noviny, Šport, Pravda a Sme, v súčasnosti je spolueditor magazínu Slovenská atletika. Novinársky sa venoval dominantne atletike, olympijskej tematike a športovej politike, ďalej krasokorčuľovaniu, horolezectvu, jazdectvu aj ďalším športom. Bol šéfredaktor slovenskej olympijskej revue Panoráma a editor magazínu SOV Olympijská revue. Ako novinár pôsobil na OH 1980 v Moskve, 1992 v Barcelone, 1996 v Atlante, 2000 v Sydney a na ZOH 2010 vo Vancouvri, na 8 atletických MS aj na 8 ME. Podieľal na tvorbe knižných pamätníc z OH a ZOH Moskva/Lake Placid 1980, Soul 1988, Atlanta 1996, Turín 2006, Peking 2008 (v oboch prípadoch bol zároveň zostavovateľ), Vancouver 2010, Londýn 2012 (zároveň zostavovateľ), Soči 2014 a Rio 2016. Napísal publikáciu z I. MS v atletike „Helsinki 1983“, knihu „Zlatá za život“ o Jánovi Zacharovi i brožúru „Faja“ o Márii Mračnovej. Je spoluautor kníh „Športové legendy spomínajú“ či „90 rokov MMM v príbehoch, faktoch a číslach“. Je člen mediálnej a edičnej komisie SOŠV. Tohto roku oslávi sedemdesiatku.

OTOKAR URBAN – Počas pôsobenia v TJ Sokol NV Bratislava a potom v Slávii UK v Bratislava bývalý viacnásobný čs. reprezentant v plávaní a vo vodnom póle. Neskôr dlhoročný úspešný tréner, popredný organizátor, funkcionár a pedagóg. Ako tréner plaveckého oddielu Slávia STU Bratislava vychoval viacero čs. reprezentantov, medzi inými európskeho rekordéra na 100 m motýlik  Vladimíra Hopku, medailistku z ME a účastníčku OH v Melbourne Martu Skupilovú a ďalších. Potom pôsobil ako hlavný plavecký tréner TJ Slávia SVŠT Bratislava a SVŠ MŠ v Bratislave. Ako tréner bol na OH 1956 v Melbourne, na viacerých európskych šampionátoch, aj na Svetových univerziádach. Hoci na budúci rok v apríli oslávi deväťdesiatku, dodnes je trénersky aktívny. Bol vedúci Katedry telesnej výchovy na Strojníckej fakulty STU a v plávaní na československej či slovenskej úrovni zastával rôzne riadiace funkcie, vrátane predsedu plaveckej sekcie výboru Zväzu plaveckých športov SÚV ČSZTV.

STRIEBORNÝ ODZNAK SOŠV

Udeľuje sa za výrazný prínos pre olympijské hnutie a šport:

Noví držitelia Strieborného odznaku SOŠV, chýbal Jaroslav Žilavý.
Noví držitelia Strieborného odznaku SOŠV, chýbal Jaroslav Žilavý.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

JANKA GANTNEROVÁ-ŠOLTÝSOVÁ – Bývalá špičková zjazdárka, v zjazde piata na ZOH 1984 v Sarajeve a desiata na ZOH 1980 v Lake Placide, historicky prvá víťazka pretekov SP z Východnej Európy, juniorská majsterka Európy aj víťazka SZU. Po skončení pretekárskej kariéry popredná funkcionárka – bývalá prezidentka Slovenskej lyžiarskej asociácie (2009 – 2014) a členka VV SOV, viedla slovenskú výpravu na ZOH 2014 v Soči. Z technickej delegátky FIS sa vypracovala až na pozíciu členky alpskej komisie FIS a vedúcej jej ženskej subkomisie. Na ZOH štartovala trikrát, rovnako ako jej mladšia dcéra Jana Gantnerová. V septembri oslávi šesťdesiatku.

JÁN MAGDOŠKO – Bývalý hokejista, neskôr tréner mládeže a asistent trénera mužov a zároveň tajomník (neskôr riaditeľ) hokejového klubu TJ Štart Spišská Nová Ves sa stal lídrom rozvoja šortreku na Slovensku. Z pozície riaditeľa mestskej Správy telovýchovných a energetických zariadení utvoril v Sp. N. Vsi podmienky na rozvoj tohto športu, ktorý sa môže pochváliť olympionikmi Užákom a Bodóovou, ako aj medailistkami zo zimného EYOF 2019 Rusnákovou a Filipovou. Od roku 1997 vedie Slovenský rýchlokorčuliarsky zväz. Bol hlavný organizátor významných podujatí v meste – turnaja C-kategórie MS v ľadovom hokeji 1994, šortrekových súťaží SZU a zimného EYOD 1999, SP v šorteku 2005, finále EP juniorov 2007 v šortreku, či MS do 18 rokov v ľadovom hokeji 2017.

LADISLAV MUNDIL – V rokoch 1974 – 1982 hlavný tréner biatlonu v ASVŠ Dukla Banská Bystrica a reprezentačný tréner ČSSR. Pod jeho vedením získal Peter Zelinka olympijský bod za 6. miesto na ZOH 1980 v Lake Placide, na MS 1982 v Raubiči priviedol mužskú štafetu k 6. miestu a Jurečka k 10. miesta. Potom presedlal na trénovanie mládeže. Vo VŠC Dukla Banská Bystrica sa o mladých adeptov biatlonu stará aj dnes, hoci onedlho oslávi 77. narodeniny. Po príchode Anastasie Kuzminovej na Slovensko bol jeden z prvých, kto jej podal pomocnú ruku.

LADISLAV WAWRA – Bývalý popredný vodnopólový brankár (6-násobný majster ČSR) a plavec (2-násobný majster ČSR) a neskôr dlhoročný úspešný tréner plávania. Medzi jeho zverencov patrili napr. Ľubomír Kalečík, Jozef Bazálik či Zuzana Chmelová. Jeden z dvoch posledných žijúcich zakladajúcich členov medzinárodných plaveckých pretekov Veľká cena Slovenska v Bratislave. Ako architekt sa podieľal na rekonštrukcii viacerých plaveckých bazénov na Slovensku (Matador, Trenčín), venoval sa aj projektovaniu športovej infraštruktúry. S manželkou Vlastou, veľmi úspešnou trénerkou, priviedli k plávaniu aj ich dcéru Ivanu, mnohonásobnú majsterku ČSSR i Slovenska. Včera (25. apríla) oslávil 87 rokov.

OTAKAR ŽILAVÝ – Od roku 1952 až dodnes (v decembri oslávi 90. narodeniny) aktívny plavecký tréner Slávie UK Bratislava. Začínal ako asistent trénerky Vlasty Wawrovej v jej tréningovej skupine, podieľal sa na príprave viacerých reprezentantov vtedajšej ČSSR. Celé desaťročia až do súčasnosti sa venuje tréningovému procesu mládeže, cez jeho ruky prešli tisíce detí. Dlhé roky bol člen výboru plaveckého oddielu Slávia UK Bratislava. Pôsobil ako organizátor súťaží a vedúci družstva na súťažiach doma i v zahraničí. Jeden z dvoch posledných žijúcich zakladajúcich členov medzinárodných plaveckých pretekov Veľká cena Slovenska v Bratislave.

JAROSLAV ŽINGOR – Absolvent FTVŠ UK v Bratislave od roku 1993 nepretržite vedie Olympijský klub Lučenec. Bol a je hlavný organizátor podujatí v rámci rozvoja olympizmu v regióne Novohradu – Behu Olympijského dňa, Olympijských festivalov Slovenska, olympiád materských škôl, letných športových táborov, vedomostných súťaží o olympizme, či púte slovenských štafiet s olympijským ohňom. Vlani oslávil šesťdesiatku.

BRONZOVÝ ODZNAK SOŠV

Udeľuje sa za dlhodobú prácu a prínos pre rozvoj olympijského hnutia a športu:

Noví držitelia Bronzového odznaku SOŠV.
Noví držitelia Bronzového odznaku SOŠV.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

MARTA BRÚDEROVÁ – V rokoch 1980 – 2015 trénerka stolnotenisovej mládeže, 24 rokov viedla Východoslovenský stolnotenisový zväz a 27 rokov bola členka výkonného výboru Slovenského stolnotenisového zväzu, v ktorom ukončila svoje pôsobenie len v tomto roku. Posledných sedem rokov viedla zväzovú trénersko-metodickú komisiu. V septembri oslávi 75. narodeniny.

JOZEF KAČICA – Od roku 1995 veľmi aktívny člen Olympijského klubu Košice, organizátor Dňa olympizmu i rôznych výchovných a spoločenských aktivít. Od roku 2001 je predseda dozornej rady OK Košice a od roku 2005 podpredseda klubu, zodpovedný za ekonomickú oblasť. V júli oslávi 65. narodeniny.

ANNA KIRNOVÁ – Bývalá atlétka v behoch na dlhé trate, v Slávii UK Bratislava súťažila vo federálnej lige. Po skončení štúdia na FTVŠ UK Bratislava tam krátko pôsobila na katedre atletiky, potom sa venovala trénerskej práci s mládežou a už viac než 30 rokov pôsobí na Slovenskom atletickom zväze postupne ako trénerka mládeže, medzinárodná sekretárka, generálna sekretárka a v súčasnosti ako medzinárodná a športová sekretárka. Štyri roky bola členka komisie Európskej atletiky (EA) pre rozvoj a vzdelanie, v apríli 2019 ju zvolili do rady EA. Je držiteľka ocenenia EA Women Leadership Award. V júli oslávi šesťdesiatku.

IGOR KOVÁČ – Jeden z najúspešnejších alétov slovenskej histórie, účastník OH 1992 v Barcelone, 1996 v Atlante a 2000 v Sydney (tam pre zranenie nenastúpil). V ére štátnej samostatnosti vôbec prvý slovenský medailista z MS – v Aténach 1997 skončil tretí v behu na 110 m prekážok. V tom istom roku v Štokholme utvoril dodnes platný slovenský rekord svetovej úrovne 13,13 s. Na halových MS 1997 v Paríži bol na 60 m prekážok piaty. Ako atlét bol člen ASVŠ Dukla Banská Bystrica, dnes pôsobí ako tréner vo VŠC Dukla Banská Bystrica. V máji oslávi päťdesiatku.

VLADIMÍR MEZENCEV – Známy športový novinár, pracoval napr. v ČST na Slovensku – štúdio Košice, vo Večeri, Východoslovenských novinách a v denníku Slovenská republika, bol aj zástupca riaditeľa vydavateľstva Cassovia Press. Vo februári oslávil 75. narodeniny, ale stále spolupracuje s viacerými médiami. Ako novinár sa zúčastnil na OH 1980 a na ZOH 1984. Napísal publikácie o histórii košickej mužskej hádzanej a kanoistiky na divokej vode, podieľal sa na príprave filmu o zápasníckom olympijskom medailistovi Mikulášovi Athanasovovi. Je zakladajúci a dlhoročný aktívny člen Olympijského klubu Košice. Zamlada súťažil v kanoistike na divokej vode, ako funkcionár pôsobil v hádzanej aj vo volejbale v rámci Vsl. kraja. Dlhé roky viedol tlačové stredisko na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach.

PETER ŠABO – V roku 1964 ako 10-ročný začal s pretekárskym jachtingom a tomto športu sa aktívne venuje dodnes, teda už 55 rokov bez prerušenia. S týmto športom je však spojený aj ako rozhodca a predovšetkým funkcionár. V rokoch 1998 – 2005 stál na čele Slovenského zväzu jachtingu, v rokoch 1997 – 2002 bol a od roku 2008 až dodnes je predseda Yacht Clubu Slovana Bratislava.

MILAN VRANKA – Významný športový novinár a spisovateľ. Dlhé roky pôsobil v denníku Šport, z toho 18 rokov ako zástupca šéfredaktora. Novinársky sa najviac venoval horolezectvu, klasickému lyžovaniu a jazdeckému športu, ale aj ľadovému hokeju. Ako akreditovaný novinár sa zúčastnil na ZOH 1992, 1994 a 1998, aj na OH 2000. Ako zostavovateľ a spoluautor sa podieľal na vydaní oficiálnych slovenských olympijských pamätníc „Soči 2014“, „Pjongčang 2018“ a ako spoluautor na knihe „Rio 2016“. Celkove sa ako autor alebo spoluautor podpísal na tvorbe viac než 30 kníh, predovšetkým s tematikou horolezectva, ale aj ľadového hokeja. V rokoch 2000 – 2010 bol hlavný zostavovateľ „Kroniky športu“. V apríli oslávil šesťdesiatku.

PETER TICHÝ – Ako chodec sa zúčastnil na OH 1996 v Atlante a na OH 2000 v Sydney. Jeho najväčším úspechom bolo 8. miesto na SP 2002 v Turíne. V roku 2007 sa stal v chôdzi na 20 km veteránskym majstrom sveta. Postupne presedlal na vytrvalostné behy a ultrabehy, je v nich viacnásobný majster Slovenska a slovenský rekordér. Pravidelne štartuje na MS a ME v behu na 100 km. Je člen až dvoch olympijských klubov – OK Kysuce a OK Žilina. Pravidelne sa zúčastňuje na ich akciách. V marci oslávil päťdesiatku.

MEDAILA SOŠV

Udeľuje sa úspešným účastníkom OH a ZOH a medailistom z OH mládeže:

Štyri zo šiestich nových držiteliek Medaily SOŠV v spoločnosti prezidenta SOŠV Antona Siekela, predsedu komisie športovcov Mateja Tótha a čestného prezidenta SOŠV Františka Chmelára..
Štyri zo šiestich nových držiteliek Medaily SOŠV v spoločnosti prezidenta SOŠV Antona Siekela, predsedu komisie športovcov Mateja Tótha a čestného prezidenta SOŠV Františka Chmelára..
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

JANA DAUBNEROVÁ-GEREKOVÁ – V biatlone súťažila na ZOH 2006 v Turíne, 2010 vo Vancouvri a 2014 v Soči (členka 5. miešanej štafety Slovenska), aj na viacerých svetových šampionátoch. Športovú kariéru ukončila minulý rok. Je členka komisie športovcov Európskych olympijských výborov.

MARTINA HALINÁROVÁ-JAŠICOVÁ – S piatimi účasťami na ZOH (v období 1994 – 2010) sa zaraďuje medzi historických slovenských rekordérov. Z jej individuálnych olympijských výsledkov vynikajú 6. miesto na 15 km v Lillehammeri 1994 (získala historicky prvý olympijský bod samostatnej SR), 7. miesto na 15 km v Nagane 1998 a 9. miesto na 15 km v Salt Lake City 2002, v Nagane prispelu k 4. a v Salt Lake k 5. miestu štafety SR na 4x6 km. Na MS 1999 v Kontiolahti získala striebro na 7,5 km, čo bola historicky prvá medaila slovenského biatlonu z MS.

BOŽENA MIKLOŠOVIČOVÁ-ŠTRBÁKOVÁ – Jedna z najlepších basketbalistiek v histórii Slovenska sa významne podieľala na 4. mieste družstva ČSSR na OH 1976 v Montreale, kde patrila medzi najlepšie strelkyne turnaja. V čs. reprezentácii odohrala spolu 135 medzištátnych zápasov, prispela k striebru na ME 1974 v Cagliari a na ME 1976 v Clermont Ferrande a k bronzu na ME 1972 vo Varne. Hráčku Slovana Bratislava trikrát vyhlásili za najlepšiu basketbalistku ČSSR, v ankete o Slovenskú basketbalistku storočia bola štvrtá. Vo februári oslávila 70. narodeniny.

INGRID POTISKOVÁ-HOLKOVIČOVÁ – V 2. polovici 70. rokov minulého storočia patrila vo farbách Interu Bratislava medzi najlepšie gymnastky v ČSSR. Na OH 1976 v Montreale sa podieľala na 5. mieste družstva, vo viacboji obsadila 15. miesto. V životnej forme cvičila na ME 1977 v Prahe, kde skončila 8. vo viacboji, 4. na bradlách, 5. na kladine a 6. v prostných. V decembri oslávi šesťdesiatku.

EMANUELA LUKNÁROVÁ – Na OH mládeže 2018 v Buenos Aires získala zlatú medailu vo vodnom slalome kajakárok na hladkej vode a bronzovú medailu vo vodnom slalome kanoistiek na divokej vode.

KATARÍNA PECSUKOVÁ – Na OH mládeže 2018 v Buenos Aires si vybojovala striebornú medailu v súťaži kajakárok v šprinte.

PLAKETA SOŠV

Udeľuje sa osobnostiam, ktoré svojou činnosťou významne prispievajú k rozvoju olympizmu a športu:

Noví držitelia Plakety SOŠV.
Noví držitelia Plakety SOŠV.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

LADISLAV ČAMBAL – Bývalý dlhoročný štátny úradník ministerstva školstva pre oblasť športu, v rokoch 1994 – 2000 riaditeľ Štátneho fondu telesnej kultúry, 2000 – 2002 riaditeľ odboru športu, 2002 – 2006 riaditeľ odboru financovania športu a 2012 – 2016 generálny riaditeľ sekcie štátnej starostlivosti o šport. Podieľal sa na organizácii SZU 1999 v Poprade-Tatrách, bol zakladateľ a prezident futsalového klubu AC Karpatia Bratislava, prezident Slovenského futsalu, člen prezídia Antidopingového výboru SR a člen správnej rady Slovenskej volejbalovej federácie. V januári oslávil šesťdesiatku.

MARTIN FERENČÍK – Bývalý pedagóg, mládežnícky tréner vo futbale aj vo volejbale, dlhoročný organizátor športových podujatí (napr. Behu na Zniev, či už od roku 2005 Martinskej celoročnej olympiády rekreačných športovcov) a základného plaveckého výcviku v regióne Turca, 16 rokov aktívny člen komisie športu a mládeže MsÚ v Martine. Už 35 rokov sa všestranne zapája do príprav a priebehu Turčianskych hier mládeže. V marci oslávil sedemsesiatku.

EUGEN LACZO – Univerzitný profesor na FTVŠ UK Bratislava, odborník na metodiku tréningu a kondičnú prípravu, vzdelávateľ množstva trénerov. Ako atletický tréner Slávie UK vychoval troch olympionikov v behoch (Jozef Kucej, Marcel Lopuchovský, Miriam Bobková) a viacero slovenských reprezentantov. Podieľal sa na metodickom usmernení prípravy športovcov Top tímu na OH 2000 v Sydney a na ZOH 2002 v Salt Lake City. Spolupracoval aj s hokejistami HC Slovan Bratislava, či so slovenskými paralympionikmi.

KAROL MIČIETA – Univerzitný profesor. V rokoch 2011 – 2011 vo funkcii rektora najvýznamnejšej a najväčšej univerzity na Slovensku – Univerzity Komenského v Bratislave – vyvíjal kontinuálne úsilie v oblasti podpory, rozvoja a realizovania športu na UK. Každoročne pri príležitosti Dňa študentstva oceňoval najlepších športovcov z radov študentov univerzity.

EMIL PREISACH – Dlhoročný televízny režisér športových prenosov. Ako člen štábov STV a neskôr RTVS pripravoval, koordinoval a súčasne ako šéfrežisér viedol realizačné tímy priamo na OH 1996, 2000, 2004 a 2008, i na ZOH 2006. V roku 2004 STV po prvý raz uviedla svoje štúdiá priamo z dejiska OH a v roku 2008 vysielala na dvoch kanáloch STV2 a 3. Realizoval aj projekty vysielania prenosov a štúdií z Mlynskej doliny v Bratislave z ďalších troch OH. V marci oslávil 70 rokov, ale stále pôsobí ako supervízor a odborný poradca pre réžiu športových podujatí.

DARINA SALÁTOVÁ – Od roku 2002 pracuje na dohodu ako správkyňa depozitára SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea – Stálej expozície dejín lyžovania na Slovensku v Kremnici. Vďaka nej sa podarilo zachrániť, spracovať a sprístupniť fond lyžovania so vzácnymi  archívnymi materiálmi a s predmetmi múzejnej povahy, ktoré SOŠM získalo v roku 2001 prevodom z BNS – Múzea mincí a medailí. Aj vo veku 80 rokov je „dušou“ tejto expozície a fundovanou lektorkou i sprievodkyňou návštevníkov stálej expozície dejín lyžovania.

ČESTNÉ UZNANIE SOŠV

Udeľuje sa za dlhodobú aktivitu pri šírení olympizmu:

GABRIEL BOGDÁNYI – Dlhoročný popredný športový novinár v denníku Šport a v agentúre SITA, kde viedol športovú redakciu. V súčasnosti pracuje pre SAZ a je spolueditor časopisu Slovenská atletika. Ako bývalý atlét sa autorsky zameriava dominantne na atletiku, ale v minulosti aj na hádzanú, vzpieranie, športovú streľbu a ďalšie športy, i na olympijskú tematiku. Ako novinár pôsobil na 4 OH (Atlanta 1996, Sydney 2000, Londýn 2012, Rio 2016). Zostavil Kroniku športu 2011 – 2012. Je člen mediálnej a edičnej komisie SOŠV.

JOZEF BREZOVSKÝ – Dlhoročný aktívny člen Olympijského klubu Spiša, zakladateľ SAŠŠ v Spišskej Novej Vsi, pravidelný organizátor Spišských športových hier detí a mládeže, Zimnej kalokagatie, Okresnej športovej olympiády seniorov a ďalších predovšetkým školských športových podujatí. Slovenská asociácia športu na školách mu v roku 2006 udelila Striebornú medailu Ivana Branislava Zocha.

JANA CHRENOVÁ – Dlhoročná trénerka mládeže Atletického klubu Mostáreň Brezno, aj trénerka športových tried a Detskej atletiky v Brezne. Neúnavná obetavá organizátorka športových súťaží v regióne a propagátorka olympijského hnutia a olympijských myšlienok.

MARIÁN KALABUS – Dlhoročný hlavný slovenský štatistik atletiky, autor množstva atletických ročeniek a spoluautor viacerých významných publikácii z histórie slovenskej atletiky. Okrem toho rozhodca na celoslovenských i medzinárodných súťažiach, spoluorganizátor Martinského polmaratónu i diania v AK ZŤS Martin a člen Olympijského klubu Turiec.

PETER KITTAN – Bývalý viacnásobný majster Slovenska v džude, držiteľ IV. Danu, potom tréner v ŠK Zemplín Michalovce, džudistický rozhodca s najvyššou kvalifikáciou a funkcionár – v minulosti aj vo výkonnom výbore Slovenského zväzu judo a v súčasnosti krajskom zväze v Košickom kraji. V auguste oslávi sedemdesiatku.

VILIAM KOHÚT – Bývalý viacnásobný majster Slovenska v džude, držiteľ VI. Danu (druhý najvyšší stupeń na Slovensku), potom tréner v ŠK Zemplín Michalovce. V súčasnosti tréner Centra talentovanej mládeže pri tomto klube, ktorý v mládežníckych kategóriách patrí medzi tri najúspešnejšie na Slovensku. Zároveň rozhodca, skúšobný komisár STJ a funkcionár – v minulosti aj vo výkonnom výbore Slovenského zväzu judo a v súčasnosti krajskom zväze v Prešovskom kraji.

YVETTA MACEJKOVÁ – Univerzitná profesorka na FTVŠ UK v Bratislave, garantka vzdelávania trénerov plávania v trénerskej akadémii a prezidentka VŠK FTVŠ UK Lafranconi. Bývalá pretekárka v plávaní, od roku 1972 plavecká trénerka mládeže v Slávii UK Bratislava, od roku 1997 vo VŠK FTVŠ UK Lafranconi. Bola členka metodickej komisie SÚV ČSZTV a predsedníčka metodickej komisie Slovenského plaveckého zväzu.

ONDREJ MAJERNÍK – Bývalý stolný tenisa, dlhoročný pegagóg a organizátor športových podujatí a aj vo veku 67 rokov aktívny účastník bežeckých súťaží. Ako prednosta Okresného úradu v Spišskej Novej Vsi sa v rokoch 2012 – 2016 podieľal na príprave vyhlasovania najúspešnejších športovcov regiónu. Od roku 2008 je hlavný organizátor atletických pretekov Ferčekovská desiatka. Je člen výboru Olympijského klubu Spiš.

VLADIMÍR MELO – Zanietený učiteľ telesnej výchovy, vedúci školských športových stredísk vo futbale a v stolnom tenise pri ZŠ s MŠ v Kalinove a organizátor množstva školských aj mimoškolských súťaží v rôznych športoch. Jeho „srdcovka“ je však cestná cyklistika, v ktorej je niekoľkonásobný víťaz Slovenského pohára veteránov, účastník ME aj pretekov Svetového pohára masters, i tréner mládeže. Podieľa sa aj na organizácii domácich i vrcholných medzinárodných podujatí v zimnom triatlone.

MILAN MERTOŠ – Bývalý dlhoročný učiteľ telesnej výchovy a školský inšpektor v Liptovskom Mikuláši, v rokoch 1998 – 2004 predseda Olympijského klubu Liptova. Pôsobil ako tréner a funkcionár lyžovania v Jasnej, bol predseda okresného výboru Viacboja všestrannosti a člen organizačných výborov kandidatúr Popradu-Tatier na ZOH 2002 a 2006. V októbri oslávi 75. narodeniny.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV