Športové aktuality
5 min. čítania

Tomášova vášeň je freestyle BMX. Grant z Ukáž sa! pôjde na nový bicykel

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Finalista Ukáž sa! Tomáš Tohol na súťaži v Barcelone.
Foto
Slovenská Asociácia Freestyle BMX / Facebook

Tomáš Tohol sa venuje freestyle BMX. V tomto pre Slovákov pomerne neznámom športe ide o rôzne triky a skoky na bmx bicykli v špeciálne upravenom areáli či skateparku. Finalista grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! sa chce raz živiť tým, čo ho baví. Aj v tomto sne mu môže pomôcť grant vo výške 2500 eur.

Vášeň v bicyklovaní zdedil po mame

„Všetko to začalo tak, že ako malý som veľmi mal rád bicykle, kvôli mojej mamine, ktorá má tiež vášeň v bicyklovaní. Veľmi rád som sa vždy pozeral na chlapcov, ktorí už vtedy robili rôzne otočky a triky na bicykli. Vždy to bol taký môj malý sen, niekedy vedieť také triky,“ spomína na svoje začiatky mladý športovec. Rodičia si Tomášov záujem všimli a keď mal 10 rokov, tak dostal svoj prvý BMX bicykel za dobré vysvedčenie.

Tomáš na Instagrame

Počas prvých jázd zažil náročné obdobie

Pri svojom športovom sne to však nemal vždy jednoduché. „Ako čas plynul, a ja som si šťastne jazdil, ani som si nevšímal, že sme mali doma veľké problémy. Môj otec bol dosť veľký alkoholik. Niekedy to zašlo až tak ďaleko, že som ho aj mesiac nevidel. Na konci roka 2016 umrel kvôli alkoholu. Mamina to mala so mnou a s mojím mladším bratom ťažké, ale zvládli sme to,“ hovorí o náročnej životnej situácii.

V prelomovej sezóne si šiel po zlato

V roku 2017 ho čakala prvá súťaž - majstrovstvá Slovenska v Šuranoch. V kategórii junior obsadil šieste miesto, čo vnímal ako dosť veľký úspech. Potom prišla sezóna 2018, ktorá bola pre Tomáša prelomová.  „Celý rok som bez prestávky trénoval, lebo môj sen v ten rok bol vyhrať majstrovstvá Slovenska. Keď  prišiel deň D a ja som tam plný stresu a motivácie prišiel a išiel som si po zlato. A nakoniec mi to aj vyšlo. Bol som neskutočne šťastný a vďačný všetkým ľudom, ktorí mi pomohli k môjmu prvému poriadnemu kroku do sveta tohto športu. Moja mamina, môj tréner Filip Baník...“ hovorí.

"Určite to je dobré, lebo športovci sa ukážu a môžu si ich všimnúť ľudia, ktorí môžu byť ich potenciálni sponzori. Jednoznačne by som odporučil tento projekt každému športovcovi." Tomáš Tohol o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Vážne pády nie, „len“ 5 otrasov mozgu

Ako vyzerá bežný tréning freestyle bmx jazdca? „Prídem do skateparku, dám si rozcvičku a začnem jazdiť. Buď trénujem skôr štýl a jazdenie, alebo sa zameriam iba na jeden trik. Mimo skateparku trénujem vo fitku, alebo sa venujem horskej cyklistike.

„Nemôžem povedať, že by som mal nejaké moc vážne pády“, hovorí cyklista, no hneď dodáva, že mal 5 otrasov mozgu, zlomenú kľúčnu kosť a nos a nejaké vyvrtnuté členky. Ako na jeho zranenia reaguje najbližšia rodina?  „Najprv boli z toho smutní všetci dookola a párkrát som si vypočul nejaké prednášky, ale chápu, že je to môj život a neodradí ma od toho nič a podporujú ma,“ vysvetľuje.

„Najväčší úspech je, že som sa tento rok stal víťazom Slovenského pohára v najvyššej kategórii BMX PARK PRO, hovorí Tomáš, ktorý sa len pred pár dňami vrátil z medzinárodnej súťaže UCI C1 Urban World Series Barcelona. Súťažil som v kategórii Pro, lebo už mám nad 14 rokov a bolo to celé super, boli tam dosť veľké rampy, na ktoré som nebol pripravený, lebo na Slovensku také nemáme. Ale som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť takejto vrcholnej súťaže,“ dodáva.

Kreatívna časť grantového programu Ukáž sa! prebiehala počas olympijských hier v Tokiu, súťažiaci mali dve úlohy. Počas dvoch letných týždňov svoj Instagram zapĺňali kreatívnymi príbehmi, videami, fotografiami i „reelsmi”. Jeden týždeň predstavovali na sociálnej sieti svoj šport a talent, druhý týždeň fandili našim športovcom na olympijských hrách.

Správna rada Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru potom mala náročnú úlohu vybrať tých najlepších. Posudzovali nielen originalitu príspevkov, ale aj sociálny aspekt prihlásených športovcov. Medzi 25 vybraných finalistov sa následne na základe hlasovania verejnosti rozdelilo 34-tisíc eur.

Grant poputuje na nový bicykel

„Som zvyknutý tvoriť obsah na Instagram, takže to pre mňa nebolo náročné. Posledné dni som však musel doháňať, pretože som mal zopár vecí zameškaných. Bolo to však v pohode,“ nechal sa počuť Tomáš o práci na sociálnych sieťach, ktorá bola počas 6. ročníka Ukáž sa! dôležitá.

„Veľa mladých hľadá inšpiráciu hlavne na internete, takže je super keď tam vidia športovcov , ktorí ich motivujú,“ myslí si o sile sociálnych sietí talentovaný športovec.

Spomedzi finalistov Ukáž sa! dostal v hlasovaní verejnosti 3180 hlasov, čo znamenalo finančný grant vo výške 2500 eur. „Určite ich použijem na nový bicykel, nové vybavenie a oblečenie na tréningy a nejaké doplnky výživy a kondičné tréningy.“

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV