Športové aktuality
3 min. čítania

Tomi „Kid“ Kovács pomáha aj mimo športovísk: Keď sa spojíme, vytvoríme reťazovú reakciu dobra

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Tomi "Kid" Kovács trávi karanténu vo svojej akadémii.
Foto
TASR - Pavol Zachar

Bez rozdielu, či ide alebo nejde o šport, je potrebné pomáhať druhým. Tohto hesla sa drží aj Tomi „Kid“ Kovács. Prezident Slovenskej boxerskej federácie a bývalý reprezentant v boxe je známy tým, že do športu investuje aj po konci kariéry nielen nemalé finančné prostriedky, ale aj svoj čas a energiu. Okrem toho však myslí aj na ľudí mimo športovej obce.

V tejto ťažkej dobe sa rozhodol osloviť všetkých fanúšikov a priaznivcov športu s prosbou o pomoc. Hovorí, že ak sa spojí dostatok ľudí, dokážu naozaj pomôcť tým, ktorí to potrebujú. V rámci jeho projektu „Šport pomáha, šport spája” hľadá pomoc pre tri dievčatká. „Už desiaty rok sa spájam s Ježiškom a pomáham ľuďom, ktorí môžu mať aj vďaka tomu krajšie Vianoce. Dostávam veľa listov aj mailov so žiadosťou o pomoc. Samozrejme, nedá sa pomôcť každému. Nemôžem zachrániť celý svet. V januári som si ešte raz prezeral žiadosti a hľadal som, komu by som ešte mohol pomôcť. Našiel som mail od jednej rodinky malej Amálky. Prečítal som si príbeh o jej ochorení – autizme. Mala krásne modré oči, pripomenula mi môjho syna Dávidka. Ozval som sa teda jej rodine a zisťoval som, ako môžem pomôcť,“ vysvetľuje.

Viem, že športovci sú veľká komunita a viem, ako športový život spája ľudí a vytvára silné priateľstvá. Chcem ukázať, že my športovci vieme zabojovať aj mimo športoviska, a preto prosím všetkých športovcov a fanúšikov športu – pomôžme detičkám v ich liečbe. Darujme hoci aj malú sumu, pretože keď sa spojíme a vytvoríme reťazovú reakciu dobra, vyzbierame pre všetky tri dievčatká financie na veľmi účinné terapie, ktoré ich doslova postavia na nohy a dievčatká sa začnú rozprávať so svojimi rodičmi. - Tomi „Kid“ Kovács

Tomi Kid zistil, že deťom s podobnými problémami pomáha pri liečbe delfínoterapia. U niektorých sa zlepšilo rozprávanie, chodenie, znížila sa aj agresivita, ktorá je u detského autizmu často prítomná. Po rozhovoroch s kompetentnými zistil, že okrem Amálky by sa pomoc zišla aj ďalším dvom deťom. „Rozhodol som sa, že sa stanem „krstným otcom“ týchto detí a pomôžem všetkým trom. Potrebujú 6 500 eur. Za takú sumu môžem pomôcť trom deťom? To nie je veľká čiastka. Povedal som si, že koľko je na Slovensku športovcov, koľko mám známych a fanúšikov, koľko ľudí ma sleduje na sociálnych sieťach... Keby každý z nich dal 10 centov, tak sme vyhrali. Každý, keď si odoprie jednu svoju kávu, ktorú si teraz nemá ani kde dať, tak vieme skutočne pomôcť,“ vyzýva Kovács.

Cez projekt „Šport pomáha, šport spája” v minulosti pomohol napríklad aj svojmu zverencovi – boxerovi Viliamovi Tankóovi a jeho rodine. Spoločne s prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru Antonom Siekelom mu zariadili a zlepšili bývanie.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV