Šport a olympizmus
4 min. čítania

Topoľčany chcú zlepšiť infraštruktúru, podmienky pre šport ocenil aj prezident SOŠV

Prezident SOŠV Anton Siekel počas prijatia na radnici v Topoľčanoch.
Foto
SOŠV

Mesto Topoľčany sa zaradilo medzi najväčších podporovateľov športu na Slovensku. Samospráva pod vedením primátorky Alexandry Gieciovej urobila v posledných rokoch viaceré kroky na zlepšenie športovej infraštruktúry v meste a pripravuje aj ďalšie projekty, ktoré majú pomôcť k zvýšeniu pohybových aktivít u obyvateľov. Počas návštevy Topoľčian tieto snahy výrazne ocenili aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel a viceprezident Slovenskej plaveckej federácie Pavol Borsig. 

Topoľčianska samospráva sa snaží vytvárať podmienky na športovanie a podporovať šport aj dotáciami. V mestskom vlastníctve sú viaceré športoviská, mesto platí ich prevádzku a údržbu. V posledných rokoch sa investovali nemalé finančné prostriedky do rekonštrukcií športovej haly, futbalového i zimného štadióna.

Diskusia o infraštruktúre v Topoľčanoch

Anton Siekel so zástupcami mesta diskutoval nielen o infraštruktúre, ale aj o ďalšej podpore športu či rozvoji telesnej a športovej výchovy v školách. Spoločne s ďalšími zástupcami športovej obce si pozrel aj topoľčianske športoviská.

„Sme radi, že sa nám podarilo vybudovať športovú halu, ktorá spĺňa všetky normy pre najvyššie súťaže hádzanej i pre medzištátne zápasy. Stala sa domovom nielen pre domácich hádzanárov a hádzanárky, ale na svoje sústredenia k nám chodí aj reprezentácia. Veľká vďaka patrí správcovi haly Dežkovi Jakubičkovi, ktorého srdce horí pre tento šport,” pochválila sa pred zástupcami športovej sféry primátorka Alexandra Gieciová. Jej slová a hrdosť na novú halu potvrdil aj prezident topoľčianskeho hádzanárskeho klubu Peter Krošlák. 

Aj vďaka podmienkach a zanieteniu obyvateľov v Topoľčanoch vyrástlo veľa úspešných športovcov. V meste robili prvé športové kroky hokejoví majstri sveta Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský či Radoslav Hecl, ale aj olympionici Juraj Valach, Matej Paulovič, Andrea Podmaníková, Tomáš Klobučník či Barbora Balážová. Vďaka Jozefovi Bošanskému mali Topoľčany zastúpenie na nedávnych Svetových hrách v Birminghame, na EYOF 2022 v Banskej Bystrici bude mesto reprezentovať v slovenskom drese hádzanár Alex Jozef Ligocký.

V Topoľčanoch je populárne aj plávanie

Plaváreň v Topoľčanoch
Hostia z SOŠV počas prehliadky plavárne v Topoľčanoch.
Foto
SOŠV

V Topoľčanoch sú veľmi populárne a úspešné aj plavecké športy. Mesto chce v nasledujúcom období zlepšiť pre podmienky pre plavcov a vodných pólistov a postaviť bazén s olympijskými rozmermi. Stará plaváreň už nevyhovuje, rekonštrukcia by iba oddialila ďalšie problémy. Riešením je výstavba novej v areáli letného kúpaliska. O tejto téme Anton Siekel, Pavol Borsig a primátorka mesta diskutovali aj s prezidentom klubu Piraňa Topoľčany Patrikom Mišenkom a s bývalým vodným pólistom a dnes správcom plavárne Jánom Bohátom. 

„V Slovenskom olympijskom a športovom výbore podporujeme tieto aktivity na zlepšenie športovej infraštruktúry v mestách. Topoľčany sú dobrým príkladom pre ďalšie samosprávy, že kde je vôľa, tam sa nájde aj cesta. Nejde iba o podporu aktívnych športovcov. Na Slovensku musíme vytvárať podmienky na športovanie pre každého občana. Aj projekt tunajšieho kúpaliska je dobrým príkladom, ako vhodne zmeniť športovisko, aby bolo príjemným miestom na oddych a rekreáciu,“ povedal Anton Siekel. 

„Pre slovenské plavecké športy bude len dobré, ak sa vybuduje ďalší bazén s olympijskými parametrami. Nielen reprezentanti, ale aj mladé nádeje potrebujú dobré podmienky na prípravu. Sme vďační, že Topoľčany podporujú a vytvárajú vhodné podmienky pre plávanie i vodné pólo,“ reagoval Pavol Borsig.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV