Športové aktuality
8 min. čítania

Tréner Adama Halasa Karol Púzser: Nepamätám si tréning, ktorý by „odflákol“

Karol Púzser (vľavo) so svojím zverencom Adamom Halasom
Foto
Archív - Karol Púzser

Plavecký tréner Karol Púzser priviedol Adama Halasa v aktuálnom ročníku k tretiemu miestu na pretekoch Svetového pohára v Budapešti a k desiatim slovenským rekordom. Jeho zverenec i klub XBS Swimming boli súčasťou projektu SOŠV s názvom „Ukáž sa!“, ktorý pomáha v rozvoji mladým športovcom. Do budúcna má Púzser s Adamom Halasom len tie najvyššie ciele. Viac sa o Karolovi Púzserovi i o slovenskom plávaní dozviete v nasledujúcom rozhovore.

Karol Púzser sa narodil 4. júla 1996 v Komárne. Vyrastal v Bratislave, kde aj aktuálne žije. S plávaním začal vďaka rodičom, keď mal osem rokov. V juniorskej kategórii patril medzi popredných slovenských plavcov. Ako športovec bol aj súčasťou VŠC Dukla Banská Bystrica. Následne absolvoval bakalárske štúdium trénerstva na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Magisterský stupeň v odbore trénerstvo úspešne ukončil na Fakulte telesnej výchovy a športu na Univerzite Komenského v Bratislave. Postupne trénersky prešiel od žiackych kategórii k vyšším. Adama Halasa priviedol k tretiemu miestu na 100 metrov polohové preteky na pretekoch Svetového pohára v Budapešti. Venuje sa aj viacerým juniorom. Trénersky pôsobí v klube XBS Swimming Šamorín.

Ako ste sa dostali k športu?

Rodičia ma prihlásili na kurz plávania, keď som mal osem rokov. Postupne som sa začal zlepšovať a chodiť na tréningy. Plávaniu som sa aktívne venoval do mojich devätnástich rokov.

Spomínate si celkove na vašu športovú kariéru v pozitívnom duchu?

Myslím si, že to mohlo byť aj lepšie. Trochu som mal nešťastie na trénerov. Nedokázal som nájsť takého, ktorý by mi vyhovoval. Aj na základe toho som ukončil kariéru. S odstupom času to vnímam pozitívne, pretože sa mi začalo dariť ako trénerovi.

Bola vaša cesta k trénerstvu priamočiara?

Keď som ešte plával za VŠC Dukla Banská Bystrica, začal som študovať trénerstvo na tamojšej Univerzite Mateja Bela. Po ukončení aktívnej činnosti som sa toho „chopil“ naplno na plaveckých kurzoch pre deti. V Banskej Bystrici som absolvoval bakalársky stupeň štúdia. Potom som sa presunul domov do Bratislavy, kde som v odbore trénerstvo plávania dokončil magisterské štúdium na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského. Od tretej výkonnostnej skupiny som sa postupne presunul až k najlepším plavcom v našom klube.

Máte nejaký trénerský vzor?

Je viacero trénerov, ktorých sledujem. Napríklad z mojich vysokoškolských pedagógov tam určite patria Eugen Laczo, Tomáš Kampmiller, Matúš Putala alebo Ľuboš Grznár. Oni mi najviac otvorili oči, čo sa týka trénerského sveta.

Hoci ste ešte mladý tréner, máte za sebou viacero úspechov. Ktoré z nich by ste vyzdvihli?

Najvyššie zaraďujem bezpochyby tretie miesto Adama Halasa na 100 metrov polohové preteky v rámci pretekov Svetového pohára v Budapešti. Nemôžeme zabudnúť ani na mojich juniorských zverencov, ktorí majú veľkú kvalitu. Myslím si, že ich čaká sľubná kariéra. Verím, že do budúcna sa mi podarí pozbierať ešte viac úspešných trénerských výsledkov.

Čo by ste chceli dosiahnuť v rámci trénerskej kariéry?

Cieľ ostáva rovnaký v porovnaní s tým, keď som súťažne plával. Chcem sa zúčastniť na olympijských hrách. Teraz sa to len presunulo do trénerskej roviny. Keď sa mi to podarí dosiahnuť, tak potom môžeme hovoriť o ďalších métach.

Kam zaraďujete v rebríčku vrcholných podujatí olympijské hry?

V plávaní je to najväčšia možná súťaž, na ktorej sa môžete zúčastniť. Je to sen pre každého, kto sa venuje plaveckým športom. Ten, kto sa tam dostane, musí vynaložiť veľké úsilie pre samotnú miestenku. V minulosti naši plavci na čele s Martinou Moravcovou dosiahli pod piatimi kruhmi znamenité úspechy. Momentálne sme radi, ak sa niektorý z našich plavcov prebojuje na olympijské hry.

Spolupracuje sa s Adamom Halasom bez akýchkoľvek komplikácií?

Ide o veľmi zodpovedného zverenca, ktorý má profesionálny prístup. Som od neho iba o dva roky starší. Kedysi sme boli dokonca konkurenti. Napriek tomu, že sme v podstate kamaráti, tak pri našej spolupráci nechýba vzájomný rešpekt. Spolupracuje sa mi s ním dobre aj preto, že sa vyzná v tréningovom procese. Veľakrát si pripomienkujeme, čo môžeme zlepšiť. Vzájomná komunikácia je skutočne na vysokej úrovni. Nepamätám si tréning, ktorý by „odflákol“. Vie, čo chce. Ide si za tým.

Hodnotíte spoluprácu v klube XBS Swimming ako ukážkovú?

Je to úplne super. Voči realizačnému tímu či vedeniu nemám absolútne žiadne výhrady. Všetko, čo potrebujem na prácu, mi poskytnú. Neviem si to vynachváliť, pretože za roky spolupráce sme utvorili výborný kolektív s kamarátskymi vzťahmi. Neviem si predstaviť trénovať inú skupinu športovcov.

Váš zverenec Adam Halas i klub XBS Swimming boli súčasťou projektu „Ukáž sa!“. Ako vnímate podobné iniciatívy SOŠV?

Každý projekt, ktorý môže priniesť financie športovcom alebo klubom, hodnotím pozitívne. Môžu sa aj vďaka publicite zviditeľniť a pomáha im to v napredovaní. Je to skutočne super.

Vidíte budúcnosť slovenského plávania pozitívne?

Určite áno, ale treba zmeniť ešte veľa vecí. Myslím si, že viacerí dlhoroční tréneri nemenia proces prípravy v súlade s modernými trendmi. To je prvá vec, ktorá by sa mala zlepšiť. Už len, keď sa pozriem na seba, moje tréningy vyzerajú z roka na rok inak. Keď vidím moje tréningové denníky z uplynulých rokov, je to veľká zmena. Je dôležité pre každého, aby sa vzdelával a zlepšoval sa. Myslím si, že sa dá držať krok s európskou špičkou, ale treba na tom pracovať. Talenty na to z môjho pohľadu máme. Slovensko vždy disponovalo talentovanými plavcami, avšak treba s nimi pracovať opatrne. Veľakrát ich tréneri „prepália“ a skoro sa začnú špecializovať. V sedemnástich rokoch niektorí začnú stagnovať a už to nejde podľa predstáv.

V čom je z vášho pohľadu problém vo vašom športe?

Nedisponujeme dostatočným počtom bazénov, ktoré najviac potrebujeme. To v podstate ani nemusím komentovať. Podmienky sa len náročne zlepšia, pokiaľ nebudeme mať lepšiu infraštruktúru. Napríklad v Bratislave je len jeden päťdesiatmetrový bazén olympijských parametrov, pričom tu funguje desať plaveckých klubov. Je to nevyhovujúce, ale snažíme sa pracovať s tým, čo máme.

Naopak, zdobí niečo slovenské plávanie?

Napríklad z pohľadu nášho klubu vnímam ako pozitívum to, že máme posilňovňu v areáli hneď pri bazéne. Aj bazén má dobrú lokalitu, no nie je až také jednoduché v slovenských pomeroch hľadať pozitíva. Nechceme sa však sťažovať. Stále sme na tom lepšie ako v iných mestách.

Ako hodnotíte aktuálnu sezónu?

Pre mňa v pozícii trénera ide o najúspešnejší ročník. Adam Halas si pripísal desať slovenských rekordov. Nedávno sme sa zúčastnili aj na majstrovstvách Európy v krátkom bazéne v Kazani, kde sa naši plavci desaťkrát prebojovali do semifinále. Také niečo sa už dávno nestalo. Čo sa týka Adama, dvakrát sa predral do semifinálových súbojov. Nebol tam v ideálnom rozpoložení, pretože týždeň mal zdravotné problémy. Kašľal a celkove sa necítil dobre. Mohlo to zhoršiť jeho výkonnosť. Viackrát bol tesne za svojimi rekordmi. Umiestenia však hodnotím veľmi kladne. Viem, že na to má. Do budúcna budeme chcieť aj finálovú účasť.

Aké plány máte v najbližšom období?

Ešte stále nekončíme. Pred sebou máme majstrovstvá Slovenska, ktoré nám poslúžia ako príprava na decembrový svetový šampionát v Abú Zabí. Momentálne sa sústredíme na tieto podujatia. Veľmi sa na to teším.

Čo by ste odkázali nádejným športovcom?

Mali by sa venovať plávaniu, pretože akýkoľvek šport je dôležitý pre rozvoj osobnosti. Plávanie dopomáha k pevnému zdraviu. Športovec sa naučí disciplíne a pracovitosti. Získa aj skvelý kolektív a mnohé ďalšie benefity.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV