Športové aktuality
4 min. čítania

Tretí deň EYOF vo Vuokatti: Józsa desiaty v big air, spokojní krasokorčuliari

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Martin Józsa bol vo finále big air na EYOF vo Vuokatti.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Snoubordista Martin Józsa sa vo finále súťaže big air na Európskom olympijskom festivale mládeže nestratil a obsadil 10. priečku. Počas stredy potešili výkonmi v krátkom programe aj krasokorčuliari i lyžiari v kvalifikácii do paralelného slalomu.

Do hlavnej súťaže postúpili Ella Hrbáňová a Timo Botka. Po krátkom programe krasokorčuliarov je Marko Piliar deviaty, Alexandra Michaela Filcová je na 11. mieste.

Józsa po finále s dobrými pocitmi

Vo finále freestylovej súťaže snoubordistov big air skončil Martin Józsa na 10. priečke. Najlepšie mu vyšiel prvý skok. Ďalšie dva na dopade už neboli úplne čisté. Za svoje skoky dostal 81 bodov.

„Moje pocity po finále sú pozitívne. Už len to, že som vo finále je úspech. V ňom som niečo obišiel. Kopec na skok je síce menší, ale dá sa na ňom celkom skákať,“ povedal Martin Józsa.

Súťaž snoubordistov sledovala asi tisícka divákov. Na kopec nad Vuokatti vyšli mnohí členovia výprav, ktorí sa pri skokoch súťažiach dobre zabávali.

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE: Hrbáňová siedma v kvalifikácii, postúpil aj Botka

Ella Hrbáňová
Ella Hrbáňová sa prebojovala z kvalifikácie do paralelného slalomu na EYOF vo Vuokatti.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Ella Hrbáňová obsadila v kvalifikácii do paralelného slalomu 7. miesto. Lyžiarky absolvovali na svahu vo Vuokatti dve krátke slalomové jazdy, časy z nich sa spočítali. Hrbáňová bola po prvom kole trinásta, v druhom sa posunula o šesť priečok vyššie. V piatkovom paralelnom slalome sa v prvom kole stretne so Slovinkou Ninou Drobničovou, ktorá bola v kvalifikácii 26.

Druhá slovenská zástupkyňa Karolína Frackowiak obsadila v slalomovej kvalifikácii 41. pozíciu. Od postupu do tridsaťdvojky najlepších, ktoré budú bojovať v paralelnom slalome, ju delilo 1,3 sekundy.

Barbora Kubányová v kvalifikácii pre zranenie chrbta neštartovala.

Z dvojice chlapcov sa v slalomovej kvalifikácii podarilo vybojovať si účasť v paralelnom slalome Timovi Botkovi. Po prvom kole bol síce až 41., v druhom sa posunul o desať miest vyššie a bude bojovať v piatkovej vyraďovacej časti. Jeho súperom bude druhý z kvalifikácie Johs Herland z Nórska. Daniel Nosek zaostal tesne za postupovými pozíciami a skončil na 34. priečke.

Osobné rekordy krasokorčuliarov

Marko Piliar
Marko Piliar
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V krasokorčuliarskom krátkom programe chlapcov predviedol Marko Piliar dobrú jazdu. Síce s ňou nebol úplne spokojný, ale po osobnom rekorde 51,17 bodu je vo výsledkovej listine zatiaľ na 9. priečke.

Sedemnásťročný člen KK Iskra Banská Bystrica predviedol vo svojom krátkom programe úvod kombináciu trojitý rittberger, dvojitý tulupo, potom pridal trojitý flip a dvojitý axel.

„Nie som úplne spokojný, aj keď sa to rozhodcom páčilo. Urobil som malé chybičky, ktorých som sa mohol vyvarovať. Nemusel som sa dotknúť ľadu pri skoku. Je to osobný rekord, treba si to užiť a pripraviť sa na ďalší deň a nový rekord môže byť zasa,“ povedal Marko Piliar.

Ako sám prezradil, úroveň svojho programu chce v najbližšom čase zvýšiť a pracuje na kombinácii dvoch trojitých skokov.

Po krátkom programe zažiaril veľký úsmev aj na tvári Alexandry Michaely Filcovej. Po peripetiách v príprave s koronavírusom prišla do Vuokatti so zraneným členkom a v krátkom programe zabojovala. Za dynamickú jazdu dostala zverenka Libora Hlaváčka osobné bodové maximum 45,15 bodu.

„Som veľmi spokojná, aj keď drobné chyby som spravila. Korčuľovalo sa mi skutočne skvele. Po trojitom flipovi, ktorého som sa obávala, som sa uvoľnila a užívala si každý jeden moment na ľade,“ povedala sedemnásťročná krasokorčuliarka.

V hľadisku ju mohutne povzbudzovali hokejové reprezentantky, ktoré aplauzom ocenili každý prvok jej jazdy. „Mala som tých najlepších fanúšikov. Dodalo mi to ďalšie sebavedomie,“ chválila Filcová.

Po rokoch prvý skokan na lyžiach

Erik Kapiaš sa stal po dlhých rokoch prvým slovenským skokanom na lyžiach, ktorý sa predstavil na niektorom multišportovom podujatí. Skokani majú svoje súťaže na mostíku HS-100 v Lahti, keďže vo Vuokatti nie je k dispozícii homologizovaný mostík.

Kapiaš v prvom súťažnom kole skočil 74 metrov a so ziskom 75,5 bodu obsadil 41. priečku.

VÝSLEDKY - STREDA

SNOUBORDING

Big air – chlapci: 1. Brčič (Chor.) 169,50, 2. Hrones (ČR) 168,25, 3. Schütz (Švaj.) 144,75, ... 10. JÓZSA (SR) 81,00.

SKOKY NA LYŽIACH

Jednotlivci (HS-100): 1. Schuster (Rak.) 250,5 (95 m/94,5 m), 2. Habdas (Poľ.) 247,0 (96/95), 3. Bayer (Nem.) 235,0 (91/92,5), ... 41. KAPIAŠ (SR) 75,5 (74).

 

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE

Dievčatá - kvalifikácia do paralelného slalomu: 1. Solová (Tal.) 35,62, 2. Fischerová +0,63, 3. Kleinová (obe Nem.) +0,72, ... 7. HRBÁŇOVÁ +0,92, 41. FRACKOWIAK (obe SR) +3,94.

Chlapci – kvalifikácia do paralelného slalomu: 1. Greber (Rak.) 35,50, 2. Herland (Nór.) +0,12, 3. Saracco (Tal.) +0,20, ... 31. BOTKA +2,04, 34. NOSEK (obaja SR) +2,39.

 

KRASOKORČUĽOVANIE

Chlapci – po krátkom programe: 1. Levandi (Est.) 70,55, 2. Zich (Tal.) 69,08, 3. Appleby (V. Brit.) 68,58, ... 9. PILIAR (SR) 51,17.

Dievčatá - po krátkom programe: 1. Lisková (Fín.) 57,94, 2. Schildová (Fra.) 57,88, 3. Seniuková (Izr.) 52,53, ... 11. FILCOVÁ (SR) 45,15.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV