Športové aktuality
4 min. čítania

Tretí diel seriálu Moja olympiáda o autentických pjongčanských zážitkoch Slovákov: hlavný lekár slovenskej výpravy Roman Fano

BRATISLAVA (SOV) - V pondelok 11. júna SOV vydá svoj časopisecký magazín OLYMPIC.sk jar/leto 2018. Jeho obsah sa už pripravuje, okrem iného aj viaceré návraty k ZOH v Pjongčangu. V tejto suvislosti časopis ponúkne čitateľom niečo iné, než čo mohli čítať v novinách počas hier - autentické vlastné zážitky tucta Slovákov, ktorí na ZOH 2018 pôsobili v rôznych pozíciách. V treťom dieli ponúkame zážitky hlavného lekára slovenskej výpravy Romana Fana:

„Od Sydney 2000 som bol na všetkých OH, zažil som ako lekár výpravy Európske hry, OH mládeže aj EYOF, ale na zimnej olympiáde som bol premiérovo – navyše prvý raz ako hlavný lekár výpravy. Bola to pre mňa nová skúsenosť a musím povedať, že špecifická.

Zimné hry sú výrazne odlišné ako letné. Je tam menej športov a s výnimkou hokeja, v ktorom má náš tím vždy vlastného lekára, nie sú kontaktné. Na druhej strane mnohí športovci štartujú vo viacerých súťažiach, nielen v jednej. Do toho sa pridávajú zimné klimatické podmienky, ktoré v Pjongčangu boli extrémne.

Zimná olympiáda, navyše v krajine s osemhodinovým časovým posunom, obnáša dosť veľké nároky na správnu prípravu všetkého, čo má súvislosť so zdravotným stavom. Na seminári SOV pre kandidátov štartu v Sielnici som už s veľkým predstihom upozorňoval na podstatné veci, takisto aj na zasadnutiach štábu.Dôrazne som členom výpravy odporúčal očkovanie proti chrípke a potešilo ma, že zhruba 80 percent z nich sa dalo zaočkovať. Na podporu imunity všetci dostali niekoľko týždňov pred odletom do Kórey imunoglukán. A členov výpravy sme inštruovali aj o tom, ako sa čo najlepšie vyrovnať s časovým posunom.

 

Priamo na mieste sa ukázalo, že naša profylaxia bola veľmi dobrá. Len 14 členov výpravy z viac než sto ľudí malo ľahšie infekty dýchacích ciest, na čom sa najviac podpísal extrémny chlad. Žiadny športovec však nemusel vynechať súťaž. Medializovaný bol prípad Paulíny Fialkovej, ale skúsenému kolegovi Vladovi Vachalíkovi sa podarilo všetko okolo nej zvládnuť tak, že v pretekoch podala výborné výkony a bola druhá najúspešnejšia športovkyňa v našej výprave.

Mali sme len jedno vážnejšie zranenie, keď si zjazdárka Barbara Kantorová po absolvovaní všetkých individuálnych súťaží pri tréningu natrhla kolenné väzy. Vybavili sme jej urýchlený transport domov.

Ak mal niekto obavy zo stravy, boli úplne zbytočné. Strava v oboch olympijských dedinách bola veľmi pestrá a vyvážená, chutná a kvalitná. Nikto z výpravy nemal žiadne tráviace problémy.

Najväčšou zdravotnou výzvou boli extrémne mrazy, umocnené veľmi silným vetrom. V dejisku ZOH vo februári býva zvyčajne do mínus 10, ale počas hier teploty klesali aj pod mínus 20 a vietor to pocitovo ešte výrazne zhoršoval. Športovci, súťažiaci vonku, to mali naozaj ťažké. Napríklad zjazdári nemohli odjazdiť v tréningoch toľko, koľko potrebovali – museli sa často chodiť zohrievať a piť teplé tekutiny, čo platilo aj pre členov ich realizačných tímov.

V médiách sa veľa písalo o norovíruse, ale ten nás našťastie úplne obišiel.

Z lekárskej stránky to s našou výpravou celé dopadlo veľmi dobre, aj sa nám robilo fajn. Na olympijských podujatiach som v minulosti zažil vážnejšie veci, ako teraz v Pjongčangu.

Celkove som sa vrátil s dobrými zážitkami. Bola to príjemná a pekná olympiáda, veľmi dobre organizovaná. Milo ma prekvapili nádherné športové areály. Nadobudol som aj pekné mimošportové zážitky – silná bola návšteva demilitarizovanej zóny. Mám vo zvyku ochutnať aj miestne špeciality a z reštaurácií som mal dobrý pocit. Boli príjemné, čisté a jedlo mi chutilo.“

(sou)

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV