Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
4 min. čítania

Tretie zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020 sú oficiálne odštartované

Vlajkonosič Matúš Černek.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Tohtoročné zimné olympijské hry mládeže boli odštartované ceremoniálom v aréne Vaudoise. Viac ako 8 000 divákov si užilo sedem dychberúcich príbehov zdôrazňujúcich olympijský duch. Nosnou témou slávnosti, ktorou bol „domov”. 

Stavba lausannského štadiónu bola plánovaná už dlhšie a práve vďaka organizácii mládežníckych hier sa jeho výstavba urýchlila. Štadión bol slávnostne otvorený v septembri minulého roka a už v máji sa stane dejiskom majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji.

Srdcom ceremoniálu bol duch olympizmu, ktorý bol zosobnený radou „prízrakov” oblečených v bielom.
Srdcom ceremoniálu bol duch olympizmu, ktorý bol zosobnený radou „prízrakov” oblečených v bielom.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Hlavná téma „domov” sa niesla celým programom 

Na začiatku boli diváci privítaní „domovom” hlavného mesta olympizmu a všetci spoločne sa vydali na poetickú cestu naprieč rôznymi fázami rastu športovca. Srdcom ceremoniálu bol duch olympizmu, ktorý bol zosobnený radou „prízrakov” oblečených v bielom. Tie športovcom pomáhali v ich ceste k dokonalosti.

Do ceremoniálu boli vhodným spôsobom zakomponovaní viacerí významní švajčiarski športovci. Azda najväčšie ovácie vyvolala jazda majstra sveta v krasokorčuľovaní a olympijského medailistu Stéphana Lambiela. Za sprievodu živého orchestrálneho stvárnenia Vivaldiho „Štyroch ročných období” vytvoril v aréne dychberúcu šou.

Švajčiari spojili inovatívnosť s tradíciami 

Ceremónia, ktorá bola naživo vysielaná prostredníctvom Olympic Channel, oslavovala okrem športu aj švajčiarsku kultúru, tradície, a to vskutku inovatívnym a kreatívnym spôsobom. Ten sme mohli vidieť napríklad v stvárnení švajčiarskej národnej hymny. Zatiaľ čo dvaja mladí speváci spievali hymnu vysoko nad zemou v kabíne lanovky, skupina muzikantov vytvárala sprievodnú hudbu prostredníctvom hry na alpský roh. Olympijskú hymnu zas spieval detský zbor z ôsmich miestnych škôl. Celé predstavenie sa nieslo v znamení futurizmu a v divákoch zanechal pozitívne ohlasy. „Ceremoniál bol krásny. Zatiaľ sme mali možnosť vidieť ho len v televízii a dnes sme ho konečne zažili na vlastnej koži. Páčila sa nám atmosféra, ako aj program,” povedali takmer jednohlasne skialpinisti Laura Kovárová a Matúš Černek. 

Švajčiari spojili inovatívnosť s tradíciami
Švajčiari spojili inovatívnosť s tradíciami.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Slovenským vlajkonosičom skialpinista Matúš Černek

V tradičnom sprievode sme mali možnosť zhliadnuť 79 vlajok zo 79 krajín sveta. Nechýbala ani tá slovenská, ktorú v rukách držal mladý skialpinista Matúš Černek. „Bude to pre mňa zážitok na celý život. Mať v rukách vlajku, mávať ňou a počuť ovácie v strede plochy bolo neopísateľné. Ďakujem za túto príležitosť,” povedal nám vlajkonosič bezprostredne po ceremoniáli.

Thomas Bach privítal športovcov v ich „domove”

Svojimi príhovormi hry oficiálne odštartovali prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach, prezidentka organizačného výboru Lausanne 2020 Virginie Faivreová a prezidentka Švajčiarska Simonetta Sommarugová. „Milí priatelia olympizmu. Vitajte v hlavnom meste olympizmu. Vitajte na Zimných olympijských hrách mládeže Lausanne 2020! Viac ako 100 rokov je Lausanne domovom Medzinárodného olympijského výboru. To je dôvod, prečo je Švajčiarsko a Lausanne domovom pre všetkých priateľov olympizmu, a preto hovorím: Milí športovci, vitajte doma!” prihovoril sa plnej Vaudoise aréne Thomas Bach. Po príhovoroch nasledovali prísahy športovcov, rozhodcov a trénerov a hry boli oficiálne otvorené.

Olympijský oheň zapálila najmladšia členka 112-člennej švajčiarskej výpravy 14-ročná krasokorčuliarka Gina Zehnderová.
Olympijský oheň zapálila najmladšia členka 112-člennej švajčiarskej výpravy 14-ročná krasokorčuliarka Gina Zehnderová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Olympijský oheň zapálila najmladšia členka 112-člennej švajčiarskej výpravy 14-ročná krasokorčuliarka Gina Zehnderová. Plameň sa zrazu premenil na iskru, ktorá v závere ceremoniálu vzala publikum na prehliadku ôsmich súťažných miest v Lausanne 2020. Napokon sa všetci športovci, tanečníci, členovia realizačných tímov stretli na ploche Vaudoise arény, aby ukončili ceremoniál a oslávili začiatok III. zimných olympijských hier Lausanne 2020.

Nezabudlo sa ani na športovcov v St. Moritzi

Lausannský ceremoniál sa naživo vysielal aj do St. Moritzu, kde olympiádu „otváralo” 225 účastníkov. Počas ceremoniálu mohli diváci na veľkoplošných obrazovkách vidieť zábery aj priamo zo St. Moritzu.

Nehoda na nácviku predstavenia 

Otvárací ceremoniál sa však nezaobišiel bez nepríjemností. Krasokorčuliarka, ktorá sa počas predstavenia mala pohybovať vo vzduchu pomocou závesných lán, pre doposiaľ nezistený dôvod spadla počas nácviku z výšky päť metrov na ľadovú plochu štadióna. Jej stav je momentálne stabilizovaný.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV