SOŠV
Budapešť
2 min. čítania

Triatlonista Michal Buček s najvýznamnejším európskym ocenením fair play

Peter Buček
Michal Buček s hlavnou cenou Európskeho hnutia fair play. Vľavo prezident EFPM Christian Hinterberger, vpravo šéf Maďarského olympijského výboru Krisztián Kulcsár.
Foto
Peter Buček

Slovenský triatlonista Michal Buček sa stal laureátom najprestížnejšieho individuálneho ocenenia Európskeho hnutia fair play (EFPM) – Plakety EFPM. Najvyššie ocenenie získal ako prvý slovenský športovec počas štvrťstoročnej existencie Európskeho hnutia fair play. Cenu, na ktorú ho navrhol Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV), si prevzal v Budapešti na galavečere v rámci 25. kongresu EFPM.

EFPM ocenili odvahu a hrdinský čin Michala Bučeka pri záchrane života topiaceho sa triatlonistu počas pretekov v čínskom Žltom mori. Pri plaveckej časti pretekov narazil do nehybného tela športovca, odtiahol ho k najbližšiemu záchrannému člnu a začal pomáhať pri resuscitácii. Keď sa ten postupne preberal k životu, vyskočil z člna do vody a pokračoval v pretekoch. V cieli finišoval na štvrtom mieste. Za tento čin bol minulý rok ocenený aj najvyšším slovenským ocenením fair play - Cenou Jána Popluhára od SOŠV.

Ďalšie ocenenia EFPM získal nórsky olympijský víťaz v biatlone a viacnásobný majster sveta i celkový víťaz posledného ročníka Svetového ročníka Johannes Thingnes Bö, česká veslárka Martina Součková a kvarteto poľských horolezcov za záchranu dvoch ľudí na Nanga Parbate v Himalájach.

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV