Športové aktuality
3 min. čítania

Triatlonisti zažijú vrchol sezóny na Európskych hrách, sila reprezentácie stúpa

Na snímke slovenskí reprezentanti v triatlone sprava Ondrej Kubo, Ivana Kuriačková, Margaréta Vráblová, Margaréta Bičanová a Peter Rojtáš.
Foto
TASR - Pavel Neubauer

Slovenský triatlon sa pozerá do budúcnosti s optimizmom. Dlhé roky bol jeho jediným synonymom Richard Varga, no aktuálne sa objavujú nové talenty, v reprezentácii stúpa konkurencia a prichádzajú aj úspechy.

Vrcholom sezóny pre triatlonistov budú Európske hry v Krakove, ktoré budú dôležité aj pre kvalifikačný proces na olympiádu v Paríži. "Ešte sme len na začiatku sezóny, no už sa môžeme pochváliť vynikajúcimi výsledkami. Tešia nás hlavne dievčatá. Podarilo sa nám dokonca na istú dobu mať až štyri pretekárky v prvej stovke svetového rebríčka, čo sa nám predtým nikdy nepodarilo. V Krakove budeme mať maximálny počet troch zástupkýň v ženských disciplínach, muži sa kvalifikovali dvaja," informoval prezident Slovenskej triatlonovej únie Jozef Jurášek na piatkovej tlačovej konferencii v priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea.

Líderkou ženskej reprezentácie je Ivana Kuriačková, ktorá kariéru už ukončila, no po ukončení vysokoškolského štúdia sa k triatlonu opäť vrátila. "Trvalo mi tri roky, než som sa dokázala vrátiť na úroveň, akú som mala v juniorských časoch. Mojou motiváciou je dostať sa na olympijské hry, pretože som videla, že na to mám. Rok som začala úspešne. V Južnej Amerike som štartovala v štyroch pretekoch a trikrát som sa dostala na pódiové umiestnenie. Ozajstná sezóna sa však ešte len začína," pripomenula víťazka marcových pretekov Amerického pohára v Pucóne.

Majsterkou Slovenska v uplynulých dvoch rokoch bola Margaréta Bičanová. Návrat Kuriačkovej k vrcholovému triatlonu pre ňu znamená, že na národnom šampionáte v Šamoríne bude pre ňu obhajoba náročná, no jej výkonnosť taktiež stúpa. "Podarilo sa mi nazbierať dosť bodov do svetového rebríčka a triumfovať v Nepále, čo ma prekvapilo a potešilo. Posunula som sa do prvej stovky svetového rebríčka. Žiaľ, následne prišlo zranenie. Majstrovstvá Slovenska budú aj test mojej nohy. V sezóne by som chcela podať dobrý výsledok najmä na MS do 23 rokov v olympijskom triatlone."

Nádejou pre budúcnosť je aj Margaréta Vráblová, ktorá už dokázala v sezóne dvakrát triumfovať v Európskom pohári juniorov. "Sezóna sa začalo vynikajúco. Nič viac som si nemohla priať. Som rada, že môžem pretekať aj na pretekoch s dospelými. Tie mi viac ukazujú, ako na tom som. Najhlavnejším cieľom v ročníku sú pre mňa MS juniorov v triatlone. Mojim dlhodobým cieľom je neustále sa zlepšovať. Môj výkonnostný vrchol by mohol byť o päť rokov na OH v Los Angeles," spomenula Vráblová, ktorá úspešne súťaží aj v akvatlone.

Margaréta Vráblová je členkou Juniorského olympijského tímu 2023, projektu Nadácie SOŠV

V Krakove sa na multišportovom podujatí predstaví aj Peter Rojtáš. "Mohol som už trénovať aj s Richardom Vargom, čo bola výborná skúsenosť. Dostať sa na Európske hry bol pre nás najväčší cieľ tento rok. Čakajú ma aj ME v Madride," prezradil svoje ciele Rojtáš.

O kvalitný výsledok na tohtoročných MS v dlhom triatlone sa postaral Ondrej Kubo, keď obsadil 6. priečku. "Môj cieľ bol dostať sa do prvej desiatky a podarilo sa mi skončiť v prvej šestke. Teraz môžem byť pokojnejší, jeden cieľ mám splnený a na ďalšie preteky nemusím chodiť so stresom."

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV