Športové aktuality
Rozhovor
4 min. čítania

Triatlonistku Michaličkovú v športe ťahali súrodenci: Nezaujímalo ich, či som mladšia alebo slabšia, nemohla som ich stratiť z dohľadu

Miroslava Luptáková
Foto
Miroslav Kliner

Zuzana Michaličková bola k športu vedená odmalička. Ako štvrté dieťa v športovej rodine si šport nevyberala, no venovala sa tomu istému, čomu jej starší súrodenci. A práve tam sa začal písať športový príbeh talentovanej triatlonistky, ktorá sa minulý rok stala finalistkou grantového programu Nadácie SOŠV a Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa!

„Projekt Ukáž sa! je úžasná vec. Tréningová príprava je veľmi finančne náročná, pretože robíte tri športy naraz a na všetko potrebujete mať športový materiál. Otec, ktorý si založil novú rodinu, mi na šport peniaze nedáva. Všetko je na mamine a na sponzoroch, ktorých si takýmto spôsobom hľadám a som im za finančnú pomoc vďačná. Prihlásila som sa do tohto projektu, aby som získala finančnú podporu, ktorá mi pomôže výkonnostne rásť.“ - Zuzana Michaličková o projekte Ukáž sa!

„Triatlon robili aj súrodenci, ale plávanie nemali na vysokej úrovni. Ja som teda už v škôlke  navštevovala plavecké kurzy. Do plaveckého oddielu Nereus Žilina som sa dostala ako 6-ročná, čo bolo o tri roky skôr ako moji súrodenci,“ začína svoje rozprávanie Zuzana, pre ktorú sú práve súrodenci a mama najväčšími športovými vzormi. Okrem plávania si postupne pridala aj cyklistické tréningy v CyS - Akadémii Petra Sagana. Bežecké disciplíny zase zdokonaľovala v žilinskom atletickom spolku.

Rozhodovanie medzi športami nebolo jednoduché

Keďže mala viacero titulov majsterky Slovenska v troch rôznych športoch, rozhodovanie medzi cyklistikou, plávaním či atletikou nebolo jednoduché. Talentovaná športovkyňa sa každý rok zamerala na niečo iné. „Raz som bola v reprezentácii plávania, raz cyklistiky či atletiky,“ dodáva majsterka Európy v zimnom triatlone vo svojej kategórii.

Medzi športami nakoniec našla balans, ktorý jej vyhovuje dodnes. „Mám dvoch trénerov. Gusto Varnai je môj plavecký tréner a mamina zabezpečuje zvyšnú časť prípravy. Vďaka všetkým klubom, za ktoré súťažím, sa poznám s celou veľkou športovou rodinou cyklistov, atlétov či plavcov, ale i bežeckých lyžiarov. Vďaka tomu môžem kedykoľvek trénovať či pretekať sa na vysokej športovej úrovni,“ vysvetľuje držiteľka slovenského juniorského rekordu na 50 metrov spôsobom kraul.

Medzi športami nakoniec našla balans, ktorý jej vyhovuje dodnes.
Medzi športami nakoniec našla balans, ktorý jej vyhovuje dodnes.
Foto
Archív Zuzana Michaličková

Súrodenci ju ťahali k lepším výkonom

V športovej rodine neexistovali víkendy bez pretekov, a preto nikdy nepomyslela, že by so športom skončila. „Aj keď tréningy so staršími súrodencami boli náročné, nezaujímalo ich, či som mladšia alebo slabšia. Musela som za nimi ísť a nemohla som ich stratiť z dohľadu. Doteraz všetci športujeme. Skončil iba najstarší brat, ktorý popri štúdiu na vysokej škole nestíhal náročné cyklistické tréningy,“ hovorí triatlonistka, ktorá na Európskom pohári juniorov v Tábore obsadila šieste miesto.

Skĺbiť štúdium so športom je náročné. Na vlastnej koži to pocítila aj Zuzana, ktorá kvôli lepším podmienkam zmenila školu. Podporujúcich pedagógov a spolužiakov nakoniec našla na gymnáziu v Rajci, kde ale kvôli náročnému programu nechodí často.Triatlon znamená trénovať tri športy na reprezentačnej úrovni a rovnako musím za tri športy aj regenerovať, takže v škole trávim málo času,“ vysvetľuje mladá športovkyňa.

„Úspech športovec potrebuje ako motiváciu. Mňa potešilo, že som už ako dorastenka mohla chodiť zbierať skúsenosti na juniorské Európske poháre v triatlone. Chcem vylepšiť môj juniorský rekord v plávaní na 50 m kraul. Prácu na jeho zlepšení môžem prípadne využiť aj pri novej olympijskej disciplíne v triatlone, ktorým je štafeta. A to je vlastne môj cieľ – olympijské hry. Do olympijských hier v Paríži chcem nazbieram dosť olympijských bodov, aby som na nich mohla úspešne reprezentovať našu krajinu,“ dodáva finalistka projektu Ukáž sa!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV