Športové aktuality
12 min. čítania

Trinásty súťažný deň v Baku: volejbalisti prehrali vo štvrťfinále s Poľskom a delia sa o 5. miesto

Ľ. Souček, SITA, TASR

BAKU 24. júna (SOV - Ľubomír Souček, tlačový atašé slovenskej výpravy na EH + SITA, TASR) – V stredu 24. júna slovenskí športovci na I. európskych hrách v Baku súťažili na piatich športoviskách. V Baku bol doteraz najhorúcejší deň s extrémnymi teplotami, preto mali naši reprezentanti šťastie, že v štyroch športoch súťažili v krytých halách a že basketbalistky vo verzii tejto hry 3 proti 3 odohrali zápas na otvorenom ihrisku až večer.

Volejbalistov v Kryštálovej hale 1 o jednej popoludní čakal vo štvrťfinále súboj s favorizovaným tímom Poľska. Napriek veľkej snahe tím Slovenska neuspel a rebríčkovo podstatne vyššie postavenému súperovi podľahol za 87 minút 0:3. Slovenskí volejbalisti tak svoje účinkovanie v Baku už skončili a ako porazení štvrťfinalisti sa v konečnom poradí delia o piatu priečku.

V mestskej Športovej hale odohrali posledné zápasy v základných skupinách dvojhier slovenskí bedmintonisti - Jana Čižnárová proti Češke Gavnholtovej a Jarolím Vícen proti Islanďanovi Gunnarssonovi. Vícen prehral 0:2 a s tromi prehrami skončil vo svojej skupine posledný, Čižnárová takisto prehrala 0:2 a obsadila v skupine nepostupujúce tretie miesto. Jej súperka - rodená Trenčanka Gavnholtová s rodným menom Ludíková - sa stala víťazkou skupiny. Súťažné účinkovanie slovenského bedmintonu v Baku sa tak už skončilo.

Zo šestice našich plavcov vo veľkom bazéne Aquatického centra súťažili len dvaja - Vladimír Štefánik na 100 m v. sp. a Zuzana Pavlikovská na 200 m prsia. Do popoludňajšieho semifinále sa im postúpiť nepodarilo. Štefánik obsadil časom 51,57 s 29. miesto a Pavlikovská výkonom 2:39,25 min 24. miesto.

V šerme v Kryštálovej hale 3 bojovala fleuretistka Michala Cellerová. Jej účinkovanie sa skončilo už v základnej skupine, keď z piatich zápasov jeden vyhrala a štyri prehrala. Obsadila konečné 34. miesto.

V Basketbalovej aréne hráčky Slovenska v basketbale 3 proti 3 odohrali večer posledný zápas v základnej skupine proti tímu Írska. Prehrali 12:20, čiže v skupine slúžiacej na nasadzovanie do ďalších bojov skončili na poslednom, 4.mieste. Vo štvrtok sa v osemfinále stretnú s tímom Ukrajiny.

V stredu vyžrebovali turnaj džudistov, ktorý sa uskutoční v piatok a v sobotu. Najznámejší náš borec Milan Randl bude mať v kategórii do 90 kg v 1. kole v sobotu za súpera Litovca Bauzu a keby ho zdolal, tak sa stretne s Francúzom Iddirom. Ak by opäť zvíťazil, čaká na neho lepší z dvojice Zgank (Slovin.) - Dvärby (Švéd.). Najmä úvod bude pre Randla dosť zložitý, fyzicky 'nadupaný' Bauza pred dvoma rokmi v Budapešti skončil na ME bronzový a tento rok Randla zdolal vo štvrťfinále na turnaji GP v tureckom Samsune, vlani na ME v Montpellieri Randla vyradil a rovnako aj na ME'2010 vo Viedni v repasáži, vždy na ippon. Len 24-ročný Iddir na ME v Montpellieri skončil bronzový. Matúš Milichovský do 81 kg nebude mať v piatok na ružiach ustlané, po 1. voľnom kole mu žreb prisúdil 21-ročného Gruzínca Margianiho, ktorý sa nedávno v Baku na turnaji Grand Slamu prebojoval až do finále. Nováčik na ME Matej Hajas (do 100 kg) vyzve v sobotu Poliaka Wójcika a ak by sa m darilo, tak v ďalšom kole Nemca Petersa. V džude má turnaj EH takisto ako v zápasení zároveň status majstrovstiev Európy.

VOLEJBAL: NÁŠ MUŽSKÝ TÍM PODĽAHOL POĽSKU 0:3 A SKONČIL PIATY
Proti favorizovaným Poliakom sa Slováci držali statočne. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Proti favorizovaným Poliakom sa Slováci držali statočne.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
Tím slovenských volejbalistov prehral v stredajšom štvrťfinále s favorizovaným Poľskom 0:3. Napriek jednoznačnému výsledku odohrali Slováci s Poliakmi vyrovnaný duel, v ktorom však rozhodla kvalita poľského tímu
. Tím SR sa s turnajom v Kryštálovej hale v stredu rozlúčil, Poliaci ešte v Baku neprehrali a sú medzi najlepšími štyrmi.

Po vyrovnanom úvode sa podarilo Poliakom odskočiť na rozdiel piatich bodov (11:6) a svoj náskok si potom udržiavali až do konca prvého dejstva. V druhom dejstve sa oba tímy naťahovali dlho o každý bod, Poliaci potom zo 16:15 odskočili na 20:15. Slováci zabojovali, v závere získali štyri body aj vďaka dobre podávajúcemu Luxovi. Za stavu 24:23 však jeho servis skončil tesne za čiarou. Slovenskí hráči neúspešne reklamovali teč Poliakov, aut potvrdilo aj video. Úvod tretieho setu patril tímu SR, viedol už 7:2, súperi však vyrovnali postupne na 11:11. V koncovke prišiel na podanie Dryja a poriadne potrápil slovenských hráčov. Od stavu 18:18 získali Poliaci štyri lopty v rade a po 87 minútach hry potom premenili po neúspešnom útoku Mlynarčíka cez trojblok aj prvý mečbal. Výsledok - štvrťfinále: Poľsko - Slovensko 3:0 (16, 23, 19). 87 min, rozhodovali: Collados (Fr.), Alijev (Azerb.), 3000 divákov. Zostava a body SR: J. Zaťko, Kriško 9, Ondrovič 4, Lux 3, Š. Chrtiansky ml. 6, Prešinský 4, libero Vydarený (Končál 1, Mlynarčík 14, T. Halanda 1, Hruška).

Momentka zo zápasu. Loptu z rúk Poliakov blokuje Mlynarčík, vpravo Končál. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Momentka zo zápasu. Loptu z rúk Poliakov blokuje Mlynarčík, vpravo Končál.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
"Začali sme solídne, mali sme tri, štyri šance na brejk, ale bohužiaľ, nepresadili sme sa. Poliaci sa chytili v poli a nedali nám už potom šancu. V druhom sete sme sa zdvihli, dobrým servisom nám pomohol Marcel Lux. Kvalita Poliakov na strane príjmu bola veľmi dobrá. Mrzí ma, že vo veľa veciach, ktoré sme si povedali pred zápasom, nám to trvalo dosť dlho, kým sme ich realizovali. Škoda, že sme nevyhrali jeden či dva sety a v prvom a treťom nehrali ešte viac vyrovnanejšie. Poliaci však boli lepším tímom," skonštatoval pre agentúru SITA tréner Miroslav Palgut.

"Poliaci nám mali veľmi dobre preštudovaných. Taktickým plachtiacim servisom nás dostávali do veľkých problémov. Lepšie sa nám darila prihrávka po tvrdších podaniach ako po tých nečakaných taktických. Hrali sme naplno, v niektorých momentoch sme aj viedli, ale Poliaci vďaka rutine i taktike si postrážili zápas. Poliaci sú celý rok pravidelne konfrontovaní v náročných zápasoch. Naši chalani zo slovenskej ligy odohrali super turnaj, ale herná vyspelosť sa nedá natrénovať počas jedného turnaja," uviedol pre SITA Štefan Chrtiansky ml. Marcel Lux ho doplnil: "Do zápasu sme dali všetku našu energiu. Vedeli sme, že môžeme hrať aj s Poliakmi, ale zlyhávali sme na servise a v útoku. Podanie, ktoré predvádzali, je v dnešnom volejbale veľmi dôležité. V útoku sme boli menej agresívni."

V akcii Chrtiansky. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
V akcii Chrtiansky.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
Slovenskí volejbalisti splnili na I. európskych hrách v Baku postupom zo základnej skupiny cieľ – pričom tá ich skupina bola ťažšia, než druhá. Z Kryštálovej haly v Baku odchádzajú s bilanciou dve víťazstvá a štyri prehry a s celkovým deleným 5. miestom. Zverenci Miroslava Palguta zvládli ťažké zápasy s Talianskom a s Belgickom, ktorý bol navyše aj psychicky náročný. S Ruskom odohrali kvalitný duel, rovnako aj s Nemeckom a potom vo štvrťfinále s Poľskom. Sklamaním bol iba výkon proti Bulharsku. Súperi zo svetovej špičky boli vo vzájomných konfrontáciách vyspelejší a kompaktnejší.

"Mali sme veľmi kvalitnú skupinu. Naši hráči, ktorí hrajú slovenskú ligu, sa adaptovali na nové podmienky, aj keď je to dlhodobejší proces. Ak dobre naložia so získanými skúsenosťami z tohto turnaja, bude to pre nich iba pozitívne. Poliaci majú síce mladých hráčov vo svojom strede, ale tí pravidelne hrajú domácu ligu a sú zvyknutí na celosezónny tlak," priznal pri celkovom hodnotení nášho vystúpenia na turnaji tréner Miroslav Palgut.

Na jeho slová nadviazal Marcel Lux: "Chceli sme sa z ťažkej skupiny kvalifikovať do štvrťfinále. Začali sme dobre, zdolali sme Talianov. Zlepšovali sme sa od zápasu k zápasu. Mali sme v tíme množstvo hráčov bez medzinárodných skúseností. Je to pre nás všetkých dobrá škola."


ŠERM: FLEURETISTKA CELLEROVÁ S JEDNÝM VÍŤAZSTVOM NA 34. MIESTE
Michala Cellerová (vpravo) v súboji s Poľkou Chrzanowskou. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Michala Cellerová (vpravo) v súboji s Poľkou Chrzanowskou.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
Slovenská fleuretistka Michala Cellerová obsadila na I. európskych hrách v Baku vo fleurete konečné 34. miesto
a nekvalifikovala sa do vyraďovacej časti. V F-skupine zdolala len kvalitnú Ukrajinku Oľgu Lelejkovovú, prehrala s Fruzsinou Gólyaovou z Maďarska, Poľkou Juliou Chrzanowskou, Ruskou Dianou Jakovlevovou i Rakúšankou Oliviou Wohlgemuthovou. Do eliminácie postúpilo 28 najlepších fleuretistiek podľa percentuálnej úspešnosti v zápasoch. Cellerová mala 20 % úspešnosť, o jej vyradení rozhodli sekundárne kritériá. Výsledky - fleuret žien, F-skupina: Michala Cellerová (SR) - Gólyaová (Maď.) 2:5, Cellerová - Chrzanowská (Poľ.) 3:5, Cellerová - Lelejková (Ukr.) 5:1, Cellerová - Jakovlevová (Rus.) 2:5, Cellerová - Wohlgemuthová (Rak.) 0:5.

„Mala som určite na viac. Prvé dva zápasy mi vôbec nevyšli. Všetky účastníčky sú tu kvalitné, turnaj je veľmi dobre obsadený. V úvode som mala síce ľahšie súperky, ale prehrala som s nimi a bola som potom neistá. Nakopla ma síce výhra s Ukrajinkou, ale v zápase s Ruskou Jakovlevovou otočil rozhodca dva zásahy, mala som ho vyhrať. Rakúšanka Wohlgemuthová zasa šermuje štýlom, ktorý mi nesedí: veľmi dobre zatvára postavenie a nedovolí zasiahnuť čepeľou svoje telo. Stratila som v tomto zápase tempo,“ uviedla pre agentúru SITA Michala Cellerová.
 

BEDMINTON: VÍCEN PREHRAL S GUNNARSSONOM, ČIŽNÁROVÁ S GAVNHOLTOVOU
Na snímke z dediny Jana Čižnárová, Jarolím Vícen a Michal Matejka so slovenskými vlajkami podpísanými členmi našej výpravy na EH v Baku. FOTO: ANTON SIAŽIK
Na snímke z dediny Jana Čižnárová, Jarolím Vícen a Michal Matejka so slovenskými vlajkami podpísanými členmi našej výpravy na EH v Baku.
Foto
ANTON SIAŽIK
Slovenský bedmintonista Jarolím Vícen ukončil svoje účinkovanie v základnej G-skupine prehrou 0:2 s Islanďanom Karim Gunnarssonom. Bez víťazstva obsadil Vícen v tabuľke G-skupiny konečné 4. miesto. Do osemfinále sa kvalifikovali najlepší dvaja z každej z ôsmich základných skupín. Výsledky – dvojhra mužov - G-skupina: Gunnarsson (Isl.) - Jarolím Vícen (SR) 2:0 (17, 12) za 30 minút, Malkov (Rus.-7) - Heino (Fín.) 2:0 (15, 18). Poradie: 1. Malkov (Rus.) 3 víťazstvá - 0 prehier, 2. Heino (Fín.) 2 - 1, 3. Gunnarsson (Isl.) 1 - 2, 4. Vícen (SR) 0 – 3.

Jana Čižnárová

v poslednom zápase v základnej G-skupine nastúpila na najťažší súboj proti favoritke skupiny Češke Kristíne Gavnholtovej (inak členka BK MI Trenčín, 116. vo svetovom rebríčku), ktorá predošlé dve súperky zdolala zhodne v dvoch setoch. Podľahla jej v dvoch setoch 13:21, 11:21. Prvý set bol dlhšie vyrovnaný (stav 6:6, potom 9:11), ale po šnúre piatich bodov sa Češka dostala do jasného vedenia, ktoré si udržala. V druhom sete Čižnárová postupne viedla 1:0, 3:1 a 5:3, ale Gavnholtovej sa podarilo otočiť vývoj a zápas za 32 minút ukončila. Čižnárová skončila v skupine na treťom mieste. Nepostúpila medzi najlepšiu šestnástku, čiže jej účinkovanie v Baku sa skončilo. Výsledky - dvojhra žien - G-skupina: Jana Čižnárová (SR) - Gavnholtová (ČR) 0:2 (-13, -11) za 29 min, Cicogniniová (Tal.-7) - Stankovičová (Slovin.) 2:0 (19, 20). Poradie: 1. Gavnholtová (ČR) 3 výhry - 0 prehier, 2. Cicogniniová (Tal.) 2 - 1, 3. Čižnárová (SR) 1 - 2, 4. Stankovičová (Slovin.) 0 – 3.

"Gavnholtová pochádza z Trenčína, hrá za Česko a žije v Dánsku. Bola už 26. vo svetovom rebríčku, teraz je po zranení a vracia sa hore. V Baku útočí na medailu. Zápas s ňou hodnotím veľmi vysoko. Do jedenásť som s ňou držala krok, hrala som vyrovnané výkony. Potom mala výraznejšie zakončenie, hrala presvedčivejšie. Ja som musela riskovať a urobila som nevynútené chyby," uviedla pre agentúru SITA Jana Čižnárová.


Zuzana Pavlikovská. FOTO: MIROSLAV NOWAK
Zuzana Pavlikovská.
Foto
MIROSLAV NOWAK
PLÁVANIE: ŠTEFÁNIK AJ PAVLIKOVSKÁ V TRETEJ DESIATKE
Slovenskí plavci Vladimír Štefánik a Zuzana Pavlikovská nepostúpili z rozplavieb do semifinále. Štefánik obsadil na 100 m voľný spôsob časom 51,57 s konečné 29. miesto. Pavlikovskú klasifikovali výkonom 2:39,25 min na 200 m prsia na 24. pozícii. V plávaní sú EH zároveň aj juniorskými majstrovstvami Európy. Výsledky rozplavieb - juniori, 100 m v. sp.: 1. Scott (V. Brit.) 50,24, ... 29. Vladimír Štefánik (SR) 51,57, juniorky - 200 m prsia: 1. Astaškinová (Rus.) 2:25,54, ... 24. Zuzana Pavlikovská (SR) 2:39,25.

BASKETBAL 3 PROTI 3: Slovenky prehrali s ÍrKAMI 12:20
Slovenské reprezentantky v basketbale 3 proti 3 neuspeli ani v treťom vystúpení na I. európskych hrách v Baku. Kvarteto Alexandra Riecka, Alexandra Baburová, Zuzana Mračnová, Alexandra Pribulová prehralo v stredu v C-skupine s Írskom 12:20, keď predtým v utorok prehralo aj so Slovinskom 9:15, resp. Španielskom 6:14. Skupinu s tromi výhrami ovládli Španielky, druhé skončili Slovinky, tretie Írky. S Írkami držali Slovenky krok len prvé štyri minúty do stavu 3:3. Potom sa už prejavila skúsenosť súperiek. Slovenky budú vo štvrtkovom osemfinále budú čeliť družstvu Ukrajiny. Výsledky - C-skupina: Slovensko - Írsko 12:20. Zostava a body SR: Riecka 2, Baburová 5, Pribulová 3, Mračnová 2. Španielsko - Slovinsko 18:10, Írsko - Španielsko 11:21. Konečné poradie C-skupiny: 1. Španielsko 3 výhry - 0 prehier, 2. Slovinsko 2 - 1, 3. Írsko 1 - 2, 4. Slovensko 0 - 3
 


SÚŤAŽNÝ Program slovenských Športovcov poČas ĎalŠích DVOCH DNÍ

 
Poznámka: Uvádzame miestne časy, na Slovensku je o tri hodiny menej. 
 

Štvrtok 25. júna


BOX (Kryštálová hala 2): 13.45 semifinále do 52 kg M (Viliam Tankó nastúpi proti Talianovi Vincezovi Picardimu)

PLÁVANIE (Aquatické centrum): 9.40 - 10.14 rozplavby 50 m prsia CH (Peter Ďurišin), 200 m znak CH (Alexander Světlík), 17.30 – 20.45 semifinále a finále (v prípade postupu Slovákov)

BASKETBAL 3 NA 3 (Basketbalová aréna): 16.00 osemfinále Ž Slovensko - Ukrajina

ŠERM (Kryštálová hala 3): 9.00 – 16.45 a 18.15 – 20.15 fleuret M (David Végh)
 
 

Piatok 26. júna

BIKROS (BMX Velopark): 15.00 – 16.30 nasadzovacie jazdy BMX M (Michal Tomčo)

BOX (Kryštálová hala 2): 19.00 – 22.30 finále do 52 kg M (v prípade postupu Tankóa)

DŽUDO (Aréna Hejdara Alijeva): 13.12 - 20.55 do 81 kg M (Matúš Milichovský)

PLÁVANIE (Aquatické centrum): 9.30 - 11.10 rozplavby 50 m v. sp. D (Lucia Šimovičová), 50 m znak CH (Alexander Světlík), 100 m motýlik CH (Vladimír Štefánik), 100 m prsia D (Lara Bábska), 200 m pol. pret. D (Zuzana Pavlikovská), 100 m prsia CH (Peter Ďurišin), 16.30 – 22.00 semifinále a finále (v prípade postupu Slovákov)

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV