Športové aktuality
4 min. čítania

Trojnásobná olympionička a ambasádorka fair play Katarína Ráczová oslavuje v nedeľu šesťdesiatku

 

   BRATISLAVA (zle, sou) – V nedeľu 3. októbra oslavuje šesťdesiate narodeniny najúspešnejšia šermiarka slovenskej histórie, trojnásobná olympionička a vicemajsterka sveta vo fleurete, dnes národná ambasádorka pre šport, toleranciu a fair play Rady Európy Katarína Ráczová-Lokšová.

   Rodáčka z Košíc Katarína Ráczová-Lokšová bola v druhej polovici 20. storočia osamelou pútničkou na planši v histórii slovenského ako aj československého šermu. Vrcholom jej kariéry bol zisk striebornej medaily vo fleurete na majstrovstvách sveta 1978 v Hamburgu. Na svetovej univerziáde 1977 získala zlatú medailu, na olympijských hrách bolo jej najlepším výsledkom siedme miesto v Moskve 1980 – predtým v Mníchove 1972 skončila jedenásta a Montreale 1976 postúpila do semifinále. Počas svojej dlhej kariéry sa 13-krát stala majsterkou ČSSR. Vrcholovému športu sa pritom venovala popri náročnom vysokoškolskom štúdiu farmácie.

   Katarína Ráczová sa narodila 3.októbra 1950 v Košiciach v učiteľskej rodine s bohatou športovou tradíciou. Prvé kroky šermiarskej školy absolvovala ako trinásťročná pod vedením trénera Samuela Pačenovského. Už v  roku 1965 vyhrala súťaž vo fleurete na šermiarskych majstrovstvách ČSSR pre stredoškolskú mládež a o tri roky potvrdila svoj talent tretím miestom na majstrovstvách ČSSR v kategórii senioriek. Po prijatí na Farmaceutickú fakultu UK v roku 1969 odišla do Bratislavy a stala sa členkou  TJ Žižka Bratislava. To už bola seniorskou majsterkou ČSSR a medzinárodnou majsterkou Rakúska.

   Keďže Ráczovej šermiarska technika sa nepozdávala bratislavskému šermiarskemu majstrovi Vojtechovi Artimovi, jej trénerstva sa ujal Aladár Kogler. K titulom majsterky ČSSR pribudli ďalšie medzinárodné úspechy: napríklad štvrté miesto na MS v Göteborgu (1973) aj na svetovej univerziáde v Moskve (1973), kde zároveň získala osobitnú cenu technickej komisie „za najsilnejšiu vôľu po víťazstve“. O štyri roky na letnej univerziáde v Sofii, na ktorej sa zišla najsilnejšia zostava vtedajších svetových fleuretistiek, zvíťazila.

   V roku 1978 Ráczová nielenže vyhrala svoju disciplínu na najkvalitnejšie obsadzovanom šermiarskom turnaji v Turíne, ale bola vyhlásená za technicky najvyspelejšiu šermiarku súťaže. V tom istom roku  na majstrovstvách sveta v Hamburgu získala v šerme fleuretom striebornú medailu a v svetovom rebríčku Medzinárodnej šermiarskej federácie (FIE) na rok 1978 obsadila druhú priečku. Na majstrovstvách sveta v austrálskom Melbourne jej k postupu do finále chýbal len jediný zásah. Na olympijských hrách štartovala trikrát, najlepšie obstála na záver v Moskve 1980 - siedma. Od roku 1981 až po ukončenie aktívnej pretekárskej činnosti ju trénoval Ivan Hrušovský.

   V súčasnosti sa Katarína Ráczová-Lokšová venuje dobrovoľnej trénerskej práci. Už roky sa angažuje v domácom i medzinárodnom hnutí fair play. Organizuje a spoluorganizuje podujatia pre deti a mládež v duchu šírenia olympijských ideálov a fair play. V rokoch 1993 - 200

alt
alt
2 pôsobila ako predsedníčka Klubu fair play SOV (na fotografii v mene klubu preberá v roku 1999 v Trnave diplom Európskeho hnutia fair play z rúk generálneho sekretára EFPM Manfreda Lämmera), v tom čase bola aj členkou Slovenského olympijského výboru. Od roku 1999 je národnou veľvyslankyňou pre šport, toleranciu a fair play Rady Európy, od roku 2000 členkou výkonného výboru Európskeho hnutia fair play (EFPM). Je iniciátorkou mnohých pozoruhodných aktivít na poli propagácie fair play a čistoty v športe, ale aj v boji proti rasizmu a xenofóbii a za integráciu menšinových skupín do plnohodnotného života spoločnosti.

   Slovenský olympijský výbor jubilujúcej Kataríne Ráczovej-Lokšovej srdečne blahoželá!

 

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV