Šport a olympizmus
Rozhovor
6 min. čítania

Trojnásobná šampiónka Kuzminová: 9. február je šťastným, úspešným a zlatým dňom pre Slovensko

Veľkým lákadlom druhého dňa zimného Olympijského festivalu na Štrbskom Plese bola možnosť trénovať s trojnásobnou olympijskou šampiónkou Anastasiou Kuzminovou. Tá odovzdala svoje skúsenosti mladým biatlonistom a návštevníkom festivalu. Pozorne sledovala aj výkony Petry Vlhovej v Pekingu, ktorá našu biatlonovú kráľovnú zlatom napodobnila presne po ôsmich rokoch od olympijského šprintu v Soči.

Dnes tu na Štrbskom Plese vychovávate novú mladú generáciu biatlonistov. Ako si však spomínate na svoje začiatky ešte v ruskom Ťumeni?

„Deti, ktoré prišli na zimný Olympijský festival na Štrbskom Plese majú veľký náskok pred mladou Nasťou Shipulinovou, ktorá začínala ako 4-ročná iba s bežeckým lyžovaním. Vtedy nebolo možné strieľať z laserových zbraní, ani vzduchovku som nedostala do ruky a musela som počkať až do pätnástich a až vtedy som sa dostala k malokalibrovke. Môj biatlonový príbeh sa tak začal písať až v pätnástich rokoch môjho života. Preto sme aj na úvod začali so všeobecnou bežeckou rozcvičkou a až potom sme pristúpili k strelnici. Laserová zbraň je veľkou výhodou, pretože streľbu neovplyvňuje vietor a je to bezpečné, pretože nejde o prácu s nábojom, a tak si to môže vyskúšať naozaj každý.“

20220211-DSC_5441.jpg
Trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová odovzdala svoje skúsenosti mladým biatlonistom a návštevníkom festivalu.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Dá sa teda povedať, že biatlon ako šport urobil veľký skok dopredu?

„Samozrejme, šport všeobecne ide míľovými krokmi vpred a ak chceme byť dobrí a získavať medaily, nemôžeme zaspať dobu. Treba sa snažiť učiť deti nielen podľa starých učebných metód, ale mali by sme sa učiť od celého sveta, úspešných športovcov a trénerov, ktorí napredujú a dokážu udržať krok s tempom rozvoja športu.“

Pre Vás je to už druhá účasť na Olympijskom festivale. Boli ste už na letnej verzii, teraz ste na zimnej na Štrbskom Plese, už by ste ich vedeli aj porovnať. Ako hodnotíte toto podujatie?

„Všetko vieme spoznať a vyhodnotiť porovnaním, ale úplne by som do toho nešla, pretože letný festival v Šamoríne bol prvý, úvodný. Veľmi veľa ľudí ani nečakalo, že by sa niečo také mohlo uskutočniť a na druhej strane bolo leto pokojnejšie z pohľadu pandemickej situácie a opatrení. To, že tu dnes máme zimný Olympijský festival na Štrbskom Plese je veľkým úspechom. Doslova by sa dalo povedať, že je to víťazstvom pre športový svet a pre športujúcu verejnosť. Veľká poklona a poďakovanie patrí organizátorom, ktorí zabojovali, aby sa toto podujatie vôbec uskutočnilo. Atmosféra a nálada tu na Štrbskom Plese je perfektná. Napriek tomu, že je zima a fúka vietor, nikoho to neodradilo. Prilákalo to veľa milovníkov zimných športov, ktorí majú možnosť spoznať rôzne športy, ktoré predtým nemali čas vyskúšať, alebo možno len nenašli priestor na to, aby sa im mohli venovať.“

20220211-DSC_5431.jpg
Atmosféra a nálada na Štrbskom Plese je podľa našej biatlonovej kráľovnej perfektná.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Prebiehajú olympijské hry v Pekingu a celé Slovensko aj s Vami prežívalo zlatý úspech Petry Vlhovej. Vy ste ju na sociálnej sieti doslova „privítali v zlatom klube“. Ako hodnotíte jej výkony?

„Samozrejme, priamy prenos slalomu som pozorne sledovala. Boli to veľké ‚nervičky‘. Myslela som na ňu, pretože ako vieme, Petre úvodné preteky v obrovskom slalome nevyšli, presne ako mne na posledných olympijských hrách v Pjongčangu. Napriek tomu Peťka našla v sebe dostatok síl, je to veľká bojovníčka a dokázala sa sústrediť na ďalšie preteky, v ktorých aj napriek trochu nevydarenému úvodnému kolu dokázala zvíťaziť. To moje privítanie bolo trochu myslené aj ako vtip, pretože som vedela, že dostane veľmi veľa vážnych gratulácií. Takže Peťka, vitaj v zlatom olympijskom klube medzi nami olympijskými víťazmi! Bolo to aj veľmi symbolické, pretože presne 9. februára sa mi podarilo získať druhú zlatú olympijskú medailu v ruskom Soči. Takže práve tento deň by sa dal nazvať šťastným, úspešným, zlatým dňom pre Slovensko.“

 

Vy ste radosť z olympijského zlata prežili trikrát a rovnako trikrát ste zažili aj privítanie a oslavy s fanúšikmi na námestí v Banskej Bystrici. Aký je to pocit pre športovca prísť domov a vidieť tisíce nadšených ľudí, ktorí kričia Vaše meno?

„Je to neopísateľný pocit. Nedá sa o ňom hovoriť, treba to zažiť. A to nielen zo strany úspešného športovca, ktorý je na pódiu, ale aj z pohľadu fanúšika, ktorý stojí v hľadisku a prišiel privítať športovca, ktorý uspel. Myslím si, že sú to také spoločné emócie a vďaka priamym prenosom ich môžu ľudia zažiť ako naživo, tak aj pri televíznych obrazovkách. Verím, že to zažijeme aj s Peťkou, že nám to opatrenia umožnia a tú krásnu radosť nám nezoberú.“

20220211-DSC_5455.jpg
Anastasia Kuzminová na Olympijskom festivale na Štrbskom Plese.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Začínali ste vo Vancouveri ešte ako mladá pretekárka a končili ako úspešná a skúsená pretekárka v Pjongčangu. Keď sa obzriete späť a dnes tu vidíte budúce nádeje, čo by ste im odkázali?

„Najskôr by som im odkázala, aby na začiatku mali zo športu radosť. Mali by cítiť, že je to presne to, čomu sa chcú venovať. Pokrok má byť postupný, ale zároveň sa netreba báť prekážok a toho, čo šport prináša, pretože zranenia a neúspechy k nemu patria. Nenechať sa odradiť nepríjemnými momentami, ale práve zamyslieť sa nad tým, v čom som silný, čo dokážem a na čom naopak musím zapracovať. Vždy je dôležité, aby športovec vyrastal z toho, že šport je záľuba. Od momentu, keď sa šport stáva koníčkom až po vrcholový šport vedie dlhá cesta, ktorej sa netreba báť. My sme k dispozícii a ak treba, radi poradíme.“

20220211-DSC_5437.jpg
Od momentu, keď sa šport stáva koníčkom až po vrcholový šport vedie dlhá cesta, ktorej sa netreba báť, tvrdí olympijská víťazka Kuzminová.
Foto
AOŠV - Veronika Mihaliková

Olympijský festival „Misia Peking" vám prináša aj exkluzívny partner SOŠV TIPOS, generálni partneri 4F a Toyota, hlavní partneri BILLA, CZ Slovakia, Allianz, partneri Matador, Strabag. Olympijský festival vám prinášame aj v spolupráci so Slovenským paralympijským výborom.

tipos.png
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV