Šport a olympizmus
3 min. čítania

Trojnásobný majster sveta Macura: Chcem sa zapísať do histórie slovenského vzpierania

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Radosť Vladimíra Macuru po úspešnom pokuse v nadhode na MS mládeže v Leóne.
Foto
INSTAGRAM (vm)

So vzpieraním začal úplnou náhodou. Stála za tým jeho susedka a chuť vyhnúť sa školskému vyučovaniu. Dnes je člen Juniorského olympijského tímu Vladimír Macura trojnásobný majster sveta do 18 rokov.

Nedávno sa Macura vrátil z majstrovstiev sveta v mexickom Leóne. Zverenec Rudolfa Lukáča ovládol najťažšiu hmotnostnú kategóriu nad 102 kg.

„Tento titul je najvzácnejší zo všetkých. Preteky boli náročné v tom, že v hale bolo dusno a točila sa mi hlava. Ale to každému, takže to nie je žiadna výhovorka,“ hovorí Vladimír.  Hneď však  dodáva, že napriek svojej dominancii zdvíhal na šampionáte len „tréningové váhy“. Aj to je známka jeho potenciálu smerom do budúcnosti.

Vladimír Macura bol v roku 2022 zaradený do Juniorského olympijského tímu, projektu Nadácie SOŠV. „Je pre mňa česť byť členom JOT, pretože nie každý sa tam dostane. Som vďačný za túto príležitosť.“

Na „výhody“ športu čakal dva roky

V Mexiku ovládol trh, nadhod i dvojboj. V trhu zdvihol 151 kg, v nadhode 181 kg a v celkovom súčte až 332 kg, čo znamenalo nový slovenský rekord v kategórii do 17 rokov. So vzpieraním pritom začal náhodou. Pred ôsmimi rokmi stretol po ceste zo školy susedku, ktorá ho presviedčala, aby sa dal na tento šport aj on. Presvedčilo ho napokon až to, že nebude musieť chodiť na vyučovanie.

„Ešte v ten deň som prišiel s otcom do vzpieračskej telocvične, ktorá je v mojom rodnom meste a vyskúšal som si to,“ spomína si na svoje začiatky. Dodáva, že aby naozaj pre vzpieranie nešiel do školy, musel čakať dva roky.

Chce sa zapísať do histórie slovenského vzpierania

„Moment, keď som si povedal, že vzpieranie je pre mňa to pravé, nastal, keď som vyhral svoju prvú medailu,“ dopĺňa člen TJ Tatran Krásno nad Kysucou, ktorého snom je zapísať sa do dejín slovenského vzpierania. Jeho plány sú raz ovládnuť aj seniorský svetový šampionát či štartovať pod piatimi kruhmi.

Vzpieranie je náročný šport nielen fyzicky, ale aj psychicky. Aké metódy koncentrácie využíva člen Juniorského olympijského tímu 2022? „Najradšej mám ticho a pokoj. Plávam v myšlienkach, alebo si užívam ticho, nepočujem buchot činiek. Tak som spokojný,“ hovorí Macura, ktorý sa pomaly pripravuje aj na súťaženie so seniormi. Tam ho však čakajú oveľa kvalitnejší súperi. „Vo vzpieraní  aj jeden rok znamená hrozne veľa. Seniori majú viac natrénované a sú skúsenejší.Ja ešte musím zlepšiť techniku  a zosilnieť.“

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV