Športové aktuality
Rozhovor
7 min. čítania

Turisti často precenia svoje vlastné schopnosti: V zime je to zásadný problém, hovorí záchranár

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
"Výjazdy v letnej sezóne sú častejšie, no ich riešenie je vzhľadom na vľúdne počasie jednoduchšie. Je menej náročné ako v zime. Vtedy záchranná akcia trvá niekoľkonásobne viac. My sa snažíme záchranné akcie urýchľovať nasadením vrtuľníka - čo sa nie vždy podarí," hovorí Igor Žiak.
Foto
TASR - Vladimír Benko/MVSR

Aj vyvrtnutý členok sa v horách môže zmeniť na záchranu života. Pri nedostatku skúseností sa netreba sa hanbiť využiť služby horského vodcu. „Teda, pokiaľ sa chcete z túry v zime aj vrátiť a tešiť sa zo zážitkov a pekných fotiek”, hovorí záchranár Igor Žiak.  S pracovníkom strediska lavínovej prevencie a prezidentom Slovenskej skialpinistickej asociácie sme sa rozprávali o tom, ako bezpečne prežiť pobyt v horách počas zimnej sezóny.

V rozhovore sa dočítate:

  • Aké sú najčastejšie dôvody toho, že si ľudia volajú horskú záchrannú službu?

  • Hrozí podchladenie aj v lete?

  • Na čo si dávať pozor pri skialpových túrach?

  • Kto by mal mať pri sebe lavínové vybavenie?

Ako to momentálne vyzerá na horách? Deje sa niečo nezvyčajné, na čo by si turisti mali dať pozor?

V súčasnosti je situácia stabilná. Napriek tomu, že niekoľko dní dozadu sa vo Vysokých Tatrách stala smrteľná lavínová nehoda. Treba si uvedomiť, že ľudia na horách vždy zomierali a vždy zomierať budú. No v zásade sa na horách nič extrémne nedeje, snehová pokrývka je na toto obdobie podpriemerná.

Ak chce mať človek dobré informácie o podmienkach, mal by sledovať komunikačné kanály Horskej záchrannej služby a portál laviny.sk. Ich sociálne siete a weby sú plné informácií.

Je zimných výjazdov menej ako letných? Mám pocit, že v lete je v horách viac turistov, preto musia záchranári i častejšie zasahovať...

Výjazdy v letnej sezóne sú častejšie, no ich riešenie je vzhľadom na vľúdne počasie jednoduchšie. Je menej náročné ako v zime. Vtedy záchranná akcia trvá niekoľkonásobne viac. My sa snažíme záchranné akcie urýchľovať nasadením vrtuľníka - čo sa nie vždy podarí. V lete je toho teda o niečo viac. Každé pohorie, kde poskytujeme záchranu, má svoje špecifiká.

Úlohu asi zohráva aj to, že keď v zime niekto zavolá, že je podchladený a už nevládze, je väčšie riziko, že to nezvládne. Iné je, keď sa to stane v lete. Hoci môže aj vtedy klesnúť teplota, s tou zimnou sa to nedá porovnávať...

Aj v lete sa môže stať, že počasie prinesie prehánky vo forme snehu. Takých prípadov je však menej. No aj prípady podchladenia v lete sa stávajú - nie je to nič neobvyklé. V zimnej sezóne však okamžite nastupujú procesy hypotermie a rôznych stupňov podchladenia až zamrznutia.

Viete povedať, aké sú najčastejšie dôvody, prečo musia ľudia v zime volať horskú službu? Je to podcenenie situácie, rýchla zmena počasia? 

Turisti často podcenia svoje vlastné schopnosti. Stále to hovoríme v rámci preventívnych opatrení, počas rôznych rozhovorov a diskusií. Už ani nehovorím o znalosti pohybu vo vysokohorskom prostredí. Ľudia často precenia svoje sily a v polovici túry zistia, že na návrat už nemajú energiu alebo čas - keďže sa rýchlo zotmieva. V zime to je zásadný problém. Z dennej túry sa stáva nočná záchranná akcia. 

Ak si túru dobre nenaplánujú, aj vyvrtnutý členok sa zmení na záchranu života. Pokiaľ sa vám takýto úraz stane dole v "civilizácii", o desať minút je pri vás záchranka. V horách môže niečo takéto trvať aj päť hodín.

Čo podľa vás ľuďom chýba, keď idú na túru? Stane sa, že ich nájdete pri záchrannej akcii a nemajú poriadnu bundu alebo rukavice? 

Je to skôr inak. V dnešnej dobe je fenoménom vybaviť sa v špecializovanej outdoorovej predajni a vyraziť. No to, že sú špičkovo vybavení, im nezabezpečí všetko.

Máte nejaké rady pre začínajúcich turistov?

Trend je dnes taký, že ľudia trávia v horách oveľa viac času ako predtým. Čo je dobré, pretože ničím iným ako pohybom v horách skúsenosti nezískajú. No skúsenosti je potrebné naberať postupne. Zima sa vás spýta, čo ste robili v lete. Z kondičného hľadiska je vhodné nezačínať s turistikou v zime. Je treba prezrieť si terén v lete a poriadne ho spoznať.

Odporúčam naberať skúsenosti pomaly, neísť hneď do prechodov a do ťažkých skialpových túr. Aj skialpová túra popri zjazdovke sa môže zmeniť na drámu, keď sa vám minú sily.

Ak máte nejaký problém, alebo si neviete zabezpečiť takúto prípravu, bez hanby treba osloviť horského vodcu. Zaplatíte si profesionála, ktorý vám ušetrí čas a naučí vás veľa vecí už pri prvej túre. Nie je to žiadna hanba, na Slovensku však na to nie sme zvyknutí. My ako národ sme všade boli, všetko vieme a všetko sme videli (smiech). Pokiaľ si chcete zvýšiť garanciu, že sa vrátite domov a budete mať z toho pekné fotky aj dobrý pocit, tak by som určite využil služby horských sprievodcov a vodcov.

Ako je to s lavínovým vybavením? Kto by ho mal mať jednoznačne pri sebe? 

Mali by ju mať všetci, ktorí sa pohybujú mimo zjazdovku a pohybujú sa v lavínovom teréne. A mali by ju vedieť používať. Nie je to povinná vec, je to pasívna ochrana pred lavínou. Najdôležitejšie je sa do lavíny nedostať. Každopádne sa viete v lavínovom teréne pohybovať, pokiaľ poznáte jeho zákonitosti. Je však dobré mať túto výbavu vlastnú.

Stáva sa, že si to ľudia iba požičajú a majú falošný pocit, že je to ako povinná výbava v aute. Hodia to do batohu, ani to nezapnú a potom, keď sa už dejú veci, panikária. Zrazu vám zmizne kamarát a vy neviete, čo máte robiť. Napriek tomu, že všetky prostriedky na jeho záchranu máte v batohu.

V poslednej dobe sa často hovorí o skialpinizme. Ten zažíva aj mimo koronakrízy veľký „boom”. Niektorí ľudia sa však do tohto športu pustia príliš po hlave, čo môže spôsobiť problémy. Ako to vnímate vy, keďže ste záchranár a aj prezident Slovenskej skialpinistickej asociácie?

V Slovenskej skialpinistickej asociácii sa záujmu o tento šport veľmi tešíme. Každopádne, chcel by som povedať nasledovnú vec. Pokiaľ začínate s kondičným skialpinizmom (skitouringom) a idete si zaobstarať výstroj, nechajte si v predajniach poradiť. Odporúčam ísť do ľahkej váhy.  Nerobte chybu v tom, že si kúpite ťažšie turistické viazanie či ťažšie turistické lyžiarky. Síce stoja o niečo menej, ale drvivú väčšinu ľudí, ktorých poznám a začínajú s ťažším výstrojom, ho o dva mesiace predávajú. Kúpte si ľahký kvalitný výstroj a budete mať väčšiu radosť, budete sa na lyže tešiť a aj to lepšie vyzerá (smiech).

V dnešnej dobe je veľmi móde začať so skialpinizmom spôsobom - dnes si kúpim výstroj a zajtra odchádzam na lavínový kurz. To absolútne nie je správna cesta. Dnes je na Slovensku v tomto "punku", ktorý máme úplne vo všetkom, každý druhý človek lavínový špecialista a každý tretí robí lavínové kurzy.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV