Športové aktuality
6 min. čítania

Tury zaradil Slovensko medzi skejtbordovú špičku, je na priebežnej postupovej pozícii na OH 2020

Ján Šiller

Bratislava 25. január (SOŠV) - Po uvedení skejtbordingu do programu olympijských hier nabrali veci vo svete koliesok rýchly spád. Stanovili sa nominačné kritériá, určili sa pravidlá a zorganizovali sa historicky prvé majstrovstvá sveta. Svedkom unikátneho vrcholového podujatia bolo Rio de Janeiro, kde sa jazdci vydali na dlhú cestu do Tokia. Slovensko v disciplíne street reprezentovali Richard Tury a Dominika Králiková. V prvej ostrej skúške, v doposiaľ nevídanej konkurencii, obaja obstáli.

Majstrovstvá sveta hodnotím ako novú výzvu. Mal som pred nimi zmiešané pocity, lebo som nevedel, ktorí jazdci sa ich zúčastnia. Každý účastník musel spĺňať podmienku byť registrovaný pod zväzom alebo federáciou. Po príchode do Ria a prvých tréningoch sme zistili, že asi 40 jazdcov je už predkvalifikovaných, takže sme nezačínali všetci od začiatku rovnako. Predkvalifikácia bola dosť ťažká, každý sa v nej chcel ukázať. Mne sa podarilo prebojovať sa až do semifinále. V ňom mi to, bohužiaľ, už nevyšlo úplne podľa predstáv a skončil som na 23. mieste. Iba 4 jazdci postúpili do finále. Celkovo som skončil na 27. priečke. Toto umiestnenie mi však zabezpečilo príslušnosť v top 38-čke, čím som sa dostal na rok 2019 do súťaže Street League a tým pádom už žiadne predkvalifikácie nebudem musieť jazdiť. Mám z toho veľkú radosť. Vždy bolo mojím snom zaradiť sa do tejto súťaže. Pevne verím, že ďalšie kvalifikačné zastávky dopadnú lepšie. Aktuálne som po tejto prvej v rámci Európy na 3. mieste, čo je skvelý začiatok,“ zhodnotil svoje pôsobenie na šampionáte Richard.

Dominikine hodnotenie bolo stručnejšie, no podobne pozitívne. „Majstrovstvá sveta hodnotím pozitívne. V kvalifikácii som sa umiestnila na 14. mieste z 53 dievčat a semifinále mi ušlo o tri miesta. So svojou jazdou nie som celkom spokojná, niektoré triky som pokazila a to ma pripravilo o postup,“ spomína Dominika na rozhodujúce okamihy.

Svoj pohľad pridal aj Juraj Tury, predseda Sekcie skejtbordingu na Slovenskom rýchlokorčuliarskom zväze. „Účasť na prvých oficiálnych Majstrovstvách sveta v skejtbordingu hodnotím v prvom rade ako skvelú príležitosť reprezentovať našu krajinu v zahraničí. Tak veľké podujatie sa v tomto športe ešte nikdy neorganizovalo. Pri účasti skejterov z celého sveta sú výkony Richarda a Dominiky viac než uspokojivé. Po skúsenostiach zo svetových súťaží mali predstavu, ako to bude vyzerať aj v Riu de Janeiro. V silnej konkurencii, aj s prihliadnutím na nepostačujúce domáce tréningové podmienky, si naši reprezentanti počínali viac než dobre.

 

Foto: archív J. Tury
Foto: archív J. Tury

Od Richarda sa očakával výsledok. Dostať sa na MS až do semifinále, medzi svetovú špičku a spoločne jazdiť v skejtparku, dá zabrať aj skúsenému pretekárovi. Richard vo svojich jazdách pokazil vždy jeden trik. Následne v samostatných best trikoch predviedol aj triky s vysokým bodovým hodnotením. Limit štyroch postupujúcich jazdcov do finále pri tak silnej konkurencii nebol dosiahnutý aj vzhľadom na niekoľko neodjazdených trikov. Celkové 27. miesto zo 110 pretekárov preto hodnotím pozitívne. Je to skvelý vstup do kvalifikačného cyklu.

V Dominikinej kvalifikácii jazdili spolu v skejtparku tri dievčatá. Dominikinu jazdu hodnotím ako dobrú, škoda predposledného triku, ktorý sa jej podaril odjazdiť až na štvrtý pokus a tak stratila čas na odjazdenie posledného triku, ktorý by ju mohol posunúť na postupové miesto do semifinále. Celkové 26. miesto berieme pozitívne. Vieme na čom treba zapracovať do najbližšej kvalifikačnej zastávky.“


Organizácia vrcholového podujatia so sebou prináša veľa plánovania, úsilia a námahy. Za veľké pozitívum MS slovenská minivýprava označila skvelý časový harmonogram či dohľad nad bezpečnosťou pri jazdení a povinnú prilbu jazdcov do 18 rokov. Premiérové MS však okrem pozitív priniesli i nedostatky, ktoré účastníci nehodnotili kladne. „Spomeniem napríklad dosadzovanie jazdcov zo súťaže Street League. Tí boli umiestňovaní do jednotlivých kvalifikačných kôl na MS na základe umiestnenia v roku 2018. Napríklad jazdci, ktorí skončili na 21. – 35. mieste, boli nasadení rovno do štvrťfinále. Tí z 5. – 20. miesta boli nasadení do semifinále a prví štyria jazdili rovno finále. Medzi dosadenými jazdcami prevažovali Američania, pričom pre jazdcov Street League neplatilo pravidlo, že na MS sa môžu prihlásiť maximálne dvaja muži a dve ženy z jednej krajiny. Takéto neférové pravidlo si presadila Street League, ktorá bude organizovať kvalifikačné zastávky na OH v spolupráci s organizáciou World skate. Priamo na MS sa voči takémuto nasadzovaniu hneď odvolalo niekoľko krajín. Je predsa neprijateľné, že v takej veľkej súťaži neplatí jeden meter pre každého. Organizátori prisľúbili, že všetky podnety k organizácii kvalifikačných zastávok zoberú na vedomie a oficiálne sa vyjadria v správe, ktorá by mala vyjsť približne o mesiac,“ ozrejmil Juraj a pokračoval tým, čo ho v Brazílii zaskočilo. „Na MS sa predstavilo množstvo krajín, o ktorých by sme nepovedali, že dokážu tak silno konkurovať svetovému skejtbordingu. Napríklad výpravy z Peru, Čile alebo Thajska. Špičkou sú reprezentácie USA, Kanady, Japonska, Brazílie či Francúzska. V mužskom aj ženskom skejtbordingu bolo viacero prekvapení. Napríklad len 11-ročná domáca reprezentantka Jhúlia Rayssa Mendes Leal. Jej skejtbording, aj napriek skončeniu v semifinále, bol neuveriteľný.

Slováci majú v ďalších tréningových plánoch jasno. Obaja chcú ísť trénovať do holandských hál, kde sa podmienky na jazdenie so Slovenskom nedajú porovnať. „Chcel by som tiež vycestovať do USA, ale všetko závisí od financií. Väčšina sa použije na pokrytie cestovných nákladov na ďalšie kvalifikačné zastávky, aby som ich mohol odjazdiť. O nejakom trénerovi alebo fyzioterapeutovi, ktorých majú iné výpravy, môžem zatiaľ len snívať,“ zakončil rozprávanie Richard.

Cesta do Tokia bude ešte dlhá. Skejterov čaká ďalších šesť kvalifikačných zastávok. Podľa aktuálne dostupných informácií bude najbližšia v máji v Londýne. Ďalšie zastávky v roku 2019 ešte nie sú oficiálne známe. Malo by ísť o dve podujatia v Amerike a  jedno v Austrálii. Posledná možnosť získať body do kvalifikačnej tabuľky bude v polovici budúceho roku.

Vyhliadky Slovákov na kvalifikovanie sa do Tokia sú priaznivé. Richard vydobyl Slovensku v hodnotení krajín celosvetovo siedmu pozíciu a ako prvý jazdec zo strednej Európy si zabezpečil účasť v Street League 2019. Dominike aktuálne patrí 7. pozícia. Pre Európu sú na olympiádu vyhradené v mužskej aj ženskej kategórii štyri miestenky.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV