Športové aktuality
6 min. čítania

Tvrdili jej, že nie je na šport, dokázala im opak: Maťková zvláda futbal, futsal aj skialpinizmus

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Finalistka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! Nikola Maťková sa venuje trom športom. Popri futbale, futsale a skiaplinizme zvláda aj náročné školské povinnosti. A to jej pritom mnohí neverili a spochybňovali jej športové ciele. Všetkým však ukázala, že sa mýlili.

      Nikola Maťková na Instagrame

Nikola Maťková pochádza z malého mesta Turany na severe Slovenska. Je brankárka v juniorskom a už aj v ženskom tíme MŠK Žilina. Jej veľkým cieľom je dostať sa do reprezentačného mužstva. Futbalom sa to však všetko iba začalo. Dostala sa aj k futsalu, kde si takisto našla miesto v bránke. Aby toho nebolo málo, v zime sa súťažne venuje aj skialpinizmu. Vo futsale sa mi minulý rok podarilo nominovať do seniorskej reprezentácie Slovenska. V zime som sa začala vo veľkom venovať skialpinizmu, ktorý som si naozaj zamilovala. Aj vďaka tomu, že som vyhrala Slovenský pohár, som sa aj v tomto športe nominovala do širšej reprezentácie a pripravujem sa aj na medzinárodnú scénu,“ vysvetľuje študentka španielskeho bilingválneho gymnázia so zameraním na prírodné vedy v Žiline.

Projekt Ukáž sa! je “challenge” pre mladých, ktorí vedia, čo chcú a idú si odhodlane za svojím cieľom. Je to “pomocná ruka” podaná nádejným športovcom pri odraze v snahe dosiahnuť svoje vytýčené športové méty. Som veľmi rada, že som mohla byť súčasťou tohto projektu, rozhodne to stálo za to! – Nikola Maťková o grantovom programe Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Jej snahu mnohí spochybňovali. Ukázala im, že sa mýlili

Dať dokopy tréningy, zápasy, preteky, sústredenia a najmä školu je často náročné. Svoje o tom vie aj Nikola. „Kým sme mali prezenčnú výuku, zvykla som sa učiť napríklad aj cestou vlakom. Občas sa mi skialpový a futbalovo-futsalový program kríži, ale snažím sa tomu predchádzať. A keďže futbal je skôr letná záležitosť a skialp zimná, väčšinou sa mi to úspešne darí. Ako sa vraví: Všetko sa dá, keď sa chce,“ dodáva finalistka projektu Ukáž sa!

Byť v troch športoch úspešný nie je skutočne jednoduché. Napriek tomu sa našli ľudia, ktorý ju na začiatku športovej kariéry spochybňovali. Prvá trénerka jej povedala, že z nej brankárka nikdy nebude, učiteľ telesnej jej vravieval, že nie je na šport. „Takto mi podkopávalo sebavedomie naozaj veľa ľudí a im by som chcela ukázať, že môžem byť brankárka, futbalistka a športovkyňa. Aj keď nemám vždy stopercentnú podporu môjho okolia, vždy sa snažím z toho skôr vyťažiť a namotivovať sa z toho. Prečo ma veľa ďalších ľudí odpísalo hneď na začiatku, zostane pre mňa záhadou, verím však, že dokážem zmeniť ich názor a ukázať im, ako sa vytrvalým tréningom a veľkou motiváciou dá dosiahnuť čokoľvek.“

Nikola Maťková.
Nikola Maťková.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Kde si vás niekto všimne skôr ako na sociálnej sieti?

Piaty ročník projektu Ukáž sa! bol zameraný na prácu na sociálnych sieťach. Tie sú v dnešnej dobe dôležitou súčasťou športového života. Športovci prostredníctvom nich komunikujú so svojimi fanúšikmi či nadväzujú zaujímavé spolupráce s firmami a značkami. Finalisti grantového projektu Nadácie SOŠV mali tento rok za úlohu zapĺňať svoj Instagram zaujímavým obsahom a odprezentovať seba a svoj šport. „Tento spôsob odprezentovania sa je v dnešnej dobe nevyhnutný. Musela som sa vnútorne najskôr stotožniť s tým, že mnohým mne neznámym ľuďom týmto spôsobom prakticky nechám nazrieť do svojho súkromia. Každý šport je finančne náročný, ak sa má robiť na vyššej úrovni a kde si vás niekto všimne skôr ako na sociálnej sieti? Nikde,“ hovorí Nikola.

Za seba môžem povedať, že som sa veľmi snažila. Tešili ma taktiež správy často od úplne cudzích ľudí. Je pekné vedieť, že niekoho zaujíma to, čo robíte, či dokonca niekoho inšpirujete. Aj preto sa stále snažím byť aktívna, no nie v takej miere ako počas projektu Ukáž sa!, keďže práca so sociálnymi sieťami vie byť veľmi vyčerpávajúca a zaťažujúca,“ dodáva mladá športovkyňa

Grant jej skráti cestu k cieľom

Sociálne siete sú však dvojsečnou zbraňou. Aj vďaka moderným technológiám deti športujú čoraz menej a sú lenivejšie. „S príchodom sociálnych sietí či možnosťou pripojenia sa na internet sa dalo čakať, že moja generácia bude iná než všetky minulé. Či sa však dnešní mladí ľudia menej hýbu, ja zhodnotiť nemôžem a neviem. Je skrátka iná doba, pribudlo veľa nových športov, s nimi nové možnosti. Každý si môže vybrať, či bude sedieť doma za počítačom, alebo bude športovať. Je to vysoko individuálne, záleží to od každého z nás,“ myslí si Maťková.

Celkových víťazov Ukáž sa! na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré finalistom pripravil tím SOŠV, určila verejnosť v internetovom hlasovaní. Nikola Maťková získala v hlasovaní 2336 hlasov a finančný grant vo výške 1 500 eur.Grant mi skrátil cestu za svojimi cieľmi. Pri športoch, ktoré robím, teda futbal a najmä skialpinizmus, sú finančné náklady vysoké. Či už ide o materiálne zabezpečenie alebo financie vynaložené na cestovanie a ubytovanie kvôli sústredeniam, tréningom, pretekom, nutnému relaxu,“ dodáva športovkyňa.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV