Športové aktuality
Rozhovor
3 min. čítania

Ukáž sa! je motivácia ísť si za svojimi športovými snami, hovorí nádejná gymnastka Sára Surmanová

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
Martin Rulsch

Sára Surmanová bola už odmalička ako živé striebro. Všade liezla a po všetkom sa vešala. Rodičia ju preto prihlásili na gymnastiku. Dnes má finalistka grantového programu Ukáž sa! za sebou účasť na EYOF-e (Európsky olympijský festival mládeže) v azerbajdžanskom Baku aj na majstrovstvách sveta juniorov. Pred sebou má juniorský európsky šampionát a v budúcnosti by rada reprezentovala Slovensko na olympijských hrách.

Najskôr začala chodiť do prípravky. Postupne v gymnastickej kariére napredovala. Na prvej súťaži sa zúčastnila ako päťročná, takže si na ňu spomína len veľmi matne. Pribúdali tréningy a čím dlhšie sa tomuto športu venovala, tým viac ju to „ťahalo“ k profesionálnej dráhe športovkyne.

„V gymnastike chcem niečo dokázať.“

Odvety ubehlo desať rokov a dnes 15-ročná športovkyňa priznáva, že v živote mala aj momenty, keď váhala, či sa chce športu venovať naplno. „Občas boli aj také dni, že som chcela skončiť. ’Nedrela‘ som však celé detstvo preto, aby som teraz skončila. V gymnastike chcem niečo dokázať,“ hovorí.

Sára Surmanová o projekte Ukáž sa!

„Vďaka projektu Ukáž sa! som získala financie, ktoré sú aj v mojom športe potrebné. Myslím si, že program Ukáž sa! je výborný nápad a zároveň motivácia pre začínajúcich športovcov ísť si za svojimi športovými snami a plniť si ich aj vďaka tomuto grantu.“

Tento rok Sára dokončila základnú školu a od septembra začne navštevovať gymnázium. „Skĺbiť šport so školou je dosť náročné, keďže mávam dvojfázové tréningy a sústredenia aj počas školského roka. V škole mi vychádzali v ústrety a mala som aj individuálny študijný plán,“ dodáva mladá gymnastka.

Cez prázdniny trénuje intenzívnejšie

„Môj tréningový plán začína ráno od siedmej do pol deviatej a poobede od druhej do šiestej. Takto to mám päťkrát týždenne počas školského roku. Cez prázdniny je to šesťkrát týždenne. Tréningy vyzerajú rôzne, ale väčšinou si spravím strečing a idem cvičiť na náradie nové prvky alebo zdokonaľovať tie staré,“ vysvetľuje zverenkyňa Nadeždy Miklošovej.

„Myslím, že môj vzťah s trénerkou je celkom dobrý. Niekedy nemáme svoje dni, ale vždy sa dokážeme na veciach dohodnúť a pomáha mi ako sa dá,“ hovorí finalistka projektu Ukáž sa!.

Za svoj športový vzor považuje americkú športovkyňu Simone Bilesovú. „Je to najlepšia gymnastka na svete. Páči sa mi ako cvičí, akú má výbušnosť a dynamiku,“ vysvetľuje Sára.

„Za svoj doterajší najväčší úspech považujem účasti na rôznych medzinárodných súťažiach. Verím, že najväčší úspech ma ešte len čaká, hovorí účastníčka Európskeho olympijského festivalu mládeže v Baku 2019. „Reprezentovať Slovensko na tomto podujatí bolo pre mňa niečo úžasné. Som veľmi rada, že som tam mohla byť. Momentálne sa chcem zamerať na majstrovstvá Európy juniorov, ktoré sa budú konať v zime. V budúcnosti by som sa však chcela kvalifikovať aj na olympiádu,“ dodáva na záver.

Cieľom grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV