Šport a olympizmus
12 min. čítania

Úspech hodný olympijskej medaily

Zdenko KRÍŽ
Danka Barteková skladá prísahu členky MOV.
Foto
ARCHÍV (db)

Naša bronzová olympijská medailistka v streľbe z Londýna 2012 a viceprezidentka SOŠV DANKA BARTEKOVÁ sa na záver zimných olympijských hier v Pekingu po polročnej prestávke vrátila do radov členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Tentoraz už nie ako zástupkyňa športovcov, čo bola v rokoch 2013 – 2021, ale ako individuálna členka s mandátom až do dovŕšenia veku 70 rokov.

Pekinský diplomatický úspech 37-ročnej Bartekovej zostal trochu v tieni olympijského zlata Petry Vlhovej a bronzu tímu hokejistov. Pritom je tiež výnimočný. Veď individuálnym členom MOV bol predtým zo Slovákov iba profesor Vladimír Černušák. Ten bol v rokoch 1981 – 2001 členom MOV najprv pre Československo a potom pre Slovensko. Náš dlhoročný uznávaný športový funkcionár, ktorý zomrel v roku 2018 vo veku 96 rokov, bol Bartekovej veľkým vzorom.

V slovenskom, ale aj vo svetovom športe nie je celkom bežné, že vo špičkových riadiacich funkciách sú bývalí vynikajúci športovci, medailisti z OH, či MS. Celkom ojedinelé však je, že na takúto významnú funkciu sa voľbou dostane ešte aktívny športovec. Danka Barteková dokazuje, že sa to dá, ale vôbec to nie je jednoduché.

Ide v prípade našej renomovanej strelkyne o výsledok známeho projektu „duálna kariéra športovcov“, o ktorý sa nie vždy úspešne pokúšajú mnohé športové zväzy či organizácie, alebo je za tým niečo iné?

„Keď som začínala so streľbou, o duálnej kariére sa ešte veľmi nehovorilo,“ spomína na svoje strelecké začiatky Danka Barteková. „Pomerne skoro, na základe vlastnej úvahy, som si vytýčila dva životné ciele – byť úspešná v streľbe a venovať sa športovej diplomacii. Na prvý pohľad celkom príťažlivé, jednoduché. Realizácia mojich snov mi však dala poriadne zabrať. Svedomitý, každodenný tréning bol a je samozrejmosťou, ale so štúdiom to bolo zložitejšie.“

Článok vyšiel v novom vydaní časopického magazínu Olympic.sk. Celý aj s pohľadmi na Danku Bartekovú si môžete pozrieť aj v elektronickej verzii.

ČASOPIS OLYMPIC.SK

ŠTÚDIUM MEDZINÁRODNÝCH VZŤAHOV AKO MOSTÍK DO ŠPORTOVEJ DIPLOMACIE

Po skončení gymnázia v Trnave sa Danka Barteková prihlásila na štúdium medzinárodného práva v Bratislave, čo mohol byť odrazový mostík do športovej diplomacie. „Žiaľ, neprijali ma. Skúsila som to teda na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici. Z 500 uchádzačov vzali vrátane mňa 80 na medzinárodné vzťahy a 20 na politológiu. Športová diplomacia sa v tom čase nedala nikde študovať. Pre istotu som teda urobila aj prijímacie pohovory na Katedre žurnalistiky FiF UK v Bratislave, lebo aj tadiaľ mohla viesť cesta do športovej politiky.“

Nakoniec predsa len zakotvila v Banskej Bystrici. „Štúdium ma veľmi chytilo a popri úspešnej športovej dráhe v streľbe na skeet som absolvovala magisterské štúdium. A v roku 2020 som obhájila dizertačnú prácu na tému ,Športová diplomacia v kontexte verejnej diplomacie a jej vplyv na riešenie konfliktov v 21. storočí,“ rekapituluje.

V roku 2009 absolvovala trojtýždňovú stáž v centrále Európskych olympijských výborov v Ríme. O rok neskôr pôsobila ako slovenská mladá ambasádorka na OH mládeže v Singapure. „Dennodenne som priam nasávala praktické skúsenosti zo športovej diplomacie a získavala som nové skúsenosti, poznatky a kontakty. Výrazne mi pri tom pomáhala znalosť anglického a nemeckého jazyka. K nim som neskôr pridala aj taliančinu. Bez tohto by som sa v diplomacii ďaleko nedostala...“

VÍŤAZSTVO VO VOĽBÁCH DO KOMISIE ŠPORTOVCOV MOV

Danka Barteková
Foto
ARCHÍV (db)

Prvý raz meno Danky Bartekovej výrazne zarezonovalo vo svetovej športovej diplomacii na olympijských hrách 2012 v Londýne. Kandidovala do komisie športovcov MOV. Medzi 21 uchádzačmi určite nepatrila k favoritom na prvé štyri „postupové miesta“. Veď pochádzala z malej krajiny, z menej populárneho športu a v porovnaní s niektorými súpermi mala menej medailí z vrcholných podujatí.

Mala však aj dva silné tromfy. Na čiernobielom propagačnom plagáte mala najlepšiu fotografiu, jediná sa príjemne usmievala. Navyše sa mohla oprieť o vynikajúce teoretické základy diplomacie podopreté vlastnými skúsenosťami z funkcie ambasádorky z OH mládeže. K tomu mala v talóne slušnú angličtinu a nemčinu, príjemný vzhľad, pozitívny prístup k riešeniu problémov a nadštandardné komunikačné schopnosti. Navyše jej v Londýne žičila aj šťastena. Hneď v druhý deň OH si vybojovala v skeete bronzovú medailu. Do volieb športovcov jej potom zostávalo dosť času na diskusie najmä so strelcami, ale aj s olympionikmi z iných športov.

„Pred vyhlásením výsledkov volieb som bola veľmi nervózna, určite viac ako pred pretekmi. K červenej sukni, súčasti nášho oblečenia na OH, som si chcela nalakovať na červeno aj nechty, čo robím pravidelne pred každou súťažou. Ruky sa mi však tak chveli, že sa mi to takmer nepodarilo. Možno až príliš som si uvedomovala, že práve teraz som na dôležitej životnej križovatke... Namiesto vyhlásenia výsledkov volieb nám však oznámili, že vzhľadom na porušenie princípov predvolebnej kampane niektorými kandidátmi sa oznámenie výsledkov volieb zástupcov športovcov do MOV odkladá – do prešetrenia prehreškov.“

O tri dni bola „opravná“ tlačovka a vyhlásenie výsledkov volieb. Kompetentní zistili, že nie všetci ašpiranti si počínali fair play. Japonský športovec používal na svoju prezentáciu v Olympijskej dedine zakázaný iPad a rozdával športovcom lízanky. Taiwančan sa zase snažil presvedčiť voličov v jedálni a rozdával suveníry a odznaky. To bolo tiež v rozpore s pravidlami volieb. Obaja boli diskvalifikovaní... „Pri druhom pokuse som už vôbec nebola nervózna. Celkom nečakane som vyhrala s najvyšším počtom hlasov - 2799,“ spomína Danka Barteková.

Štyria zvolení noví členovia komisie športovcov mali byť následne zvolení aj do samotného MOV. Lenže v dôsledku toho, že dvaja diskvalifikovaní kandidáti sa odvolali na Športový arbitrážny súd v Lausanne, tak kým sa celá vec právoplatne neuzavrela, s prijatím do MOV sa muselo počkať. A došlo k nemu až 3. júna 2013. Z pôvodných ôsmich rokov sa tak zvolenej štvorici funkčné obdobie skrátilo na sedemročné. Ale keďže po posunutí OH 2020 v Tokiu o rok neskôr sa mandát kvarteta predĺžil o rok, napokon predsa len trval osem rokov...

JEDNA Z NAJVYŤAŽENEJSÍCH A NAJMLADŠIA PREDSEDNÍČKA KOMISIE

Kirsty Coventryovej robila Danka Barteková v komisii športovcov MOV 2,5 roka podpredsedníčku.
Kirsty Coventryovej robila Danka Barteková v komisii športovcov MOV 2,5 roka podpredsedníčku.
Foto
ARCHÍV (db)

V júni 2013 sa Danka Barteková vo veku 28 rokov stala najmladšou členkou MOV. V najvplyvnejšej organizácii svetového športu ju však postupne zavalilo toľko významných pracovných úloh, ako keby bola ostrieľaná funkcionárska harcovníčka.

Prvých päť rokov bola členkou komunikačnej pracovnej skupiny MOV, kde pravidelne konzultovala aktuálne problémy so športovcami. Riešila rôzne podnety, ale diskutovala so športovcami aj o strategických zámeroch MOV. Aby takúto širokú agendu mohla zvládnuť, pomáhal jej 15-členný profesionálny aparát v Lausanne.

Po piatich rokoch, počas ZOH 2018 v Pjongčangu, sa Danka stala podpredsedníčkou 19-člennej komisie športovcov MOV, vedenej trojnásobnou olympijskou víťazkou v plávaní Kirsty Coventryovou zo Zimbabwe. Potom nabrala jej diplomatická činnosť ešte vyššie obrátky. Stala sa členkou exekutívy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Zastupovala aj záujmy ruských olympionikov pri implementácii rozhodnutí exekutívy MOV. V roku 2019 ju WADA akceptovala ako zástupkyňu športovcov v svojej zakladajúcej rade. Zvolili ju aj za predsedníčkou koordinačnej komisie pre ZOH mládeže 2020 v Lausanne. Stala sa tak najmladšou šéfkou zo všetkých komisií MOV – mala iba 31 rokov. „Toto podujatie možno aj vďaka môjmu malému podielu patrilo medzi najlepšie,“ hovorí.

TOKIJSKÝ VOLEBNÝ NEÚSPECH A O POL ROKA VEĽKÝ NÁVRAT DO MOV

Danka Barteková
Danka Barteková na ZOH v Pekingu na veži skokanského mostíka.
Foto
ARCHÍV (db)

Počas vlaňajších olympijských hier vypršal mandát Danky Bartekovej ako členky komisie športovcov MOV a zástupkyne komisie v samotnom MOV. Počas hier sa snažila o znovuzvolenie. Vo voľbách však tentoraz neuspela. Hlasujúci olympionici nedokázali oceniť jej dovtedajšiu prácu pre MOV, olympizmus i športovcov. Väčšina z nich o jej činorodých diplomatických krokoch našej reprezentantky ani nevedela.

Medzi 31 kandidátmi obsadila so ziskom 1278 hlasov siedme miesto, na posledné postupové (štvrté) jej chýbalo 339. Mnohí významní členovia MOV jej však potom hovorili, že organizácia jej služby naďalej potrebuje. Našťastie, z MOV aj z exekutívy Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), v ktorej bola osem rokov z titulu členstva z MOV, nevypadla nadlho...

V októbrových voľbách do výkonného výboru SOŠV Danka Barteková získala najvyšší počet hlasov – 105 zo 120 možných. Znovuzvolený prezident SOŠV Anton Siekel si ju vybral za viceprezidentku. Organizácia ju už predtým navrhla za individuálnu členku MOV. Nominačná komisia MOV na čele s britskou princeznou Annou objektívne posúdila Dankinu osemročnú prácu a odporučila jej prijatie, takisto aj etická komisia. Krátko po jej zvolení do VV SOŠV exekutíva MOV tento návrh akceptovala.

„Pamätám si to, akoby to bolo iba včera,“ spomína Danka Barteková. „Na moje narodeniny 19. októbra mi telefonicky gratuloval prezident MOV Thomas Bach a na záver mi ako darček oznámil takúto úžasnú novinu. Bol to pre mňa obrovský záväzok. Urobila som už dovtedy maximum, aby som jeho i dôveru MOV nesklamala...“

Exekutíva predložila návrh na prijatie Danky Bartekovej za individuálnu členku MOV na 139. zasadnutie v Pekingu. Malo sa konať krátko pred otvorením hier, v dôsledku zložitej pandemickej situácie ho však preložili až takmer na záver.

„MOV ma pozval do Pekingu od začiatku ZOH ako hosťa. Vzhľadom na odklad volieb som sa nemohla oficiálne zapojiť aktívne do diplomatickej práce. Pohyb po Pekingu bol pre protipandemické opatrenia značne obmedzený. A tak som okrem sledovania súťaží najmä našich reprezentantov takmer tri týždne intenzívne využívala hotelovú posilňovňu na zlepšovanie kondície,“ hovorí Danka Barteková.

Voľby piatich nových členov MOV nakoniec 19. februára prebehli celkom jednoznačne. Zo 78 platných hlasov získala Slovenka 75. Žene, ktorá sa športu cieľavedome venuje od roku 1998, sa tak splnil jeden zo životných snov. Stala sa individuálnou členkou MOV na ďalších 32 rokov! Úspech hodný medaily aj pre Slovensko.

Jej ďalšie pôsobenie v štruktúrach MOV je ešte stále otvorené. Pandémia oddialila mnohé dôležité rozhodnutia. Aj nové diplomatické zaradenie Bartekovej i ďalších novozvolených členov sa stále iba kryštalizuje. Mala by záujem o koordináciu olympijských hier mládeže, o pôsobenie v oblasti integrity športu a športovcov, o medzinárodné vzťahy, alebo o činnosť v rámci WADA. Samozrejme, je pripravená vypomôcť podľa potreby aj na iných úsekoch.

Ako sama vidí svoju budúcnosť?

Aj keď mnohí odborníci tvrdia, že sa nedá dlhodobo skĺbiť činnosť vrcholového aktívneho športovca s vrcholovým funkcionárskym postom v športe, Danka Barteková sa o to už 10 rokov pokúša.

Danka Barteková
Na ZOH v Pekingu Danka Barteková (v popredí) ako diváčka na boboch spolu so zjazdármi Adam a Andreasom Žampovcami i s Petrou Vlhovou.
Foto
ARCHÍV (db)

„Boli úspešnejšie i menej úspešné obdobia. Raz sa mi viac darilo na strelnici, inokedy v diplomacii. Ako členka MOV som sa stala dva razy majsterkou Európy, v mojej disciplíne som aktuálne druhá vo svetovom rebríčku... Stále mám radosť pri vstupe na strelnicu a užívam si športový adrenalín. Dokiaľ to bude únosné - fyzicky i psychicky - chcem stále súťažne strieľať. Na druhej strane ma napĺňa aj športová diplomacia. Dnes som jedna zo 70 individuálnych členov a členiek MOV, čo je pre mňa obrovským zadosťučinením, uznaním a veľkou odmenou,“ hovorí.

Olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro sa jej celkom nevydarili, skončila až na 16. mieste. „Považovala som to za svoju prehru a preto som radikálne zmenila svoj športový život. Zmenila som trénera. Začala som sa pripravovať s Talianom Brunom Rossetim, olympijským medailistom z Barcelony, ktorý založil streleckú akadémiu. Plynule som potom prešla k uznávanému odborníkovi Sandrovi Bellinimu a začala som sa intenzívne učiť taliansky jazyk. Táto krajina je mekkou streleckého športu. Streľba tam má dlhoročnú tradíciu, vyrábajú sa tam zbrane, náboje i príslušenstvo. Majú tam množstvo skvelých odborníkov Verím, že práve toto rozhodnutie ma posúva v športovej činnosti ďalej. Stúpla som sama u seba na hodnote,“ dodáva.

Čas rýchlo beží a už o niečo viac než dva roky sa budú konať olympijské hry v Paríži o o ďalšie štyri roky v Los Angeles. V Paríži bude Danka Barteková s najväčšou pravdepodobnosťou vystupovať v dvojúlohe – na športovisku i v diplomacii. A či aj neskôr  – to je v tejto chvíli asi predčasná otázka. Ako to vidí sama?

„Chcela by som si svojimi výkonmi vybojovať účasť na OH aj ako športovkyňa a úspešne tam obstáť. Streľba je šport, ktorý sa dá robiť aj v strednom i vyššom veku. Viem si predstaviť, že budem súťažne strieľať ďalej, ale aj to že prejdem na iný post. Napríklad vo svetovej či slovenskej streleckej organizácii, streleckom klube, alebo využijem svoju trénerskú licenciu na získanie dlhodobého zamestnania. Viem si predstaviť , že popri športovej diplomacii pre MOV budem mať rodinu a čas aj na množstvo priateľov. Jediné, čo si dnes nedokážem predstaviť, že by som ako 70 ročná členka MOV súťažila na streleckých pretekoch... Aj keď nikdy nehovor nikdy, pretože najstarší olympijský medailista Švéd Oscar Swahn získal v streľbe na bežiaci terč strieborný kov v družstvách ako 72 ročný!“

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV