Športové aktuality
6 min. čítania

Úspech jedného je úspech všetkých: Svrčkovcom pomáha v napredovaní aj Nadácia SOŠV

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Rodina Svrčkovcov ešte bez najmenšej sestry Klárky. Vpravo hore Martin a Kristína, ktorých tento rok podporila Nadácia SOŠV.
Foto
Archív KS

U Svrčkovcov to doma žije športom. Z piatich súrodencov sa mu aktívne venujú už traja. Najstarší Martin je cyklista, Kristína je plavkyňa a triatlonistka a Michal hokejista. Pri napredovaní Martina a Kristíny finančne pomohla aj Nadácia SOŠV.

„Obdivujeme každého rodiča, ktorý dokáže podporovať svoje dieťa v športovej činnosti a obzvlášť, keď ide o rodičov, ktorí majú viac športovo nadaných detí. Rodinu Svrčkovcov poznáme už niekoľko rokov a sme radi, že sme ich deti mohli podporiť na ich športovej ceste. Pri ich talente je možné, že v ďalších ročníkoch našich projektov budeme mať možnosť spoznať a podporiť aj ich mladších súrodencov.“

– Zuzana Vodáčková, riaditeľka Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru.

Martin je budúcnosť slovenskej cyklistiky

Martin Svrček na seba prvýkrát výraznejšie upozornil v roku 2019. Na Európskom olympijskom festivale mládeže v azerbajdžanskom Baku obsadil v pretekoch s hromadným štartom 3. miesto a získal bronzovú medailu. „Vždy keď si na to spomeniem, mám oveľa väčšiu motiváciu trénovať, aby to nebol môj jediný veľký úspech, ale bolo ich ešte oveľa viac. Na ten pocit asi v živote nezabudnem,“ spomínal vtedy sedemnásťročný cyklista.

V roku 2020 sa stal členom Juniorského olympijského tímu – projektu Nadácie SOŠV, ktorý spája elitných juniorských športovcov a poskytuje im financie, vzdelávanie v rôznych témach či mediálny priestor. „Byť členom Juniorského olympijského tímu je pre mňa niečo neskutočné. Chcem ukázať, že ma nevybrali len tak a že na to mám,“ povedal pred rokom. A do bodky svoje slová naplnil.

Na ME juniorov obsadil v pretekoch s hromadným štartom 8. miesto. Ešte viac sa mu darilo na juniorskom svetovom šampionáte, kde v rovnakej disciplíne skončil teste za pódiom na 4. mieste. Upozornil na seba aj 6. miestom na juniorskej verzii slávnych pretekov Paríž-Roubaix. Nielen tieto výsledky upútali kompetentných v najlepšom cyklistickom tíme sveta - Deceuninck - Quick-Step. Svrček s tímom podpísal zmluvu na dva a pol roka od júla 2022.

Vďaka jeho športovým výsledkom sa ho aj tento rok rozhodla finančne podporiť Nadácia SOŠV sumou 1 200 eur. „Podporu som použil na wattmeter, rôzne doplnky stravy a kufor na bicykel, keďže som túto sezónu veľa cestoval lietadlom,“ prezradil Martin.

Kristína uspela v projekte Ukáž sa!

No len Martinom to vo výpočte športových úspechov Svrčkovcov nekončí. Jeho mladšia sestra Kristína sa dostala do finálového výberu ďalšieho projektu Nadácie SOŠV – Ukáž sa! V šiestom ročníku projektu, ktorý je zameraný na prezentovanie svojho športového talentu cez sociálne siete, obsadila 6. miesto a získala finančný grant vo výške 1 900 €. „Tento rok nám rodičia urobili takú menšiu posilňovňu. Nejaké peniaze pôjdu tam. Ďalej na pomôcky, sústredenia, preteky a regeneráciu. No a ešte by som si potrebovala kúpiť neoprén na triatlon. Určite nám to veľmi pomôže,“ odkazuje nádejná plavkyňa a triatlonistka.

„Moje úspechy zatiaľ nie sú nejaké veľké, ale robím všetko pre to, aby raz boli. Chcem využiť všetok svoj potenciál. Stať sa najlepšou, akou môžem byť. Ak mojím najvyšším možným levelom budú olympijské hry, bude to úžasné a splnil by sa mi jeden z mojich snov. Ale aj keď to bude možno len umiestnenie na majstrovstvách Slovenska a budem vedieť, že som dala do toho všetko a že je to môj vrchol, budem spokojná,“ hovorí skromne 17-ročná športovkyňa.

To, že športujú aj jej súrodenci, vníma Kristína pozitívne a teší sa aj z ich víťazstiev. „Úspech jedného je úspech všetkých a som šťastná za každého. Vidieť rodičov, že sú šťastní – to je veľký bonus,“ dodáva.

Pomáha celá rodina

Veľkú úlohu v športovej kariére Martina a Kristíny zohrali rodičia. Uvedomujú si to aj mladí športovci. Vozenie na súťaže, tréningy či sústredenia je vo veľkej rodine náročné. „Nie je to jednoduché, ale dá sa to zvládnuť. Hlavne, keď máte veľkú rodinu, ktorá vám vždy pomôže. Koľkokrát máme tréning každý úplne inak a rodičia musia skoro celý deň stráviť vyvážaním. Veľa pre nás obetujú. Máme šťastie. Veľmi nám pomáha aj celá rodina. Zavolám dedkovi, či by nemohol po mňa prísť, lebo rodičia nemôžu, a on vždy príde. A ak nepríde on, vždy nám niekoho vybaví. Jednoducho, nikdy nás nenechajú v štichu. Je to veľký dar,“ hovorí Kristína.

„Rodičia nám financujú všetko potrebné pre naše športy. Majú to o to ťažšie, že každý z nás robí iný šport. Veľmi si vážim, čo pre nás spravili. Bez nich by sme určite nemali žiadnu šancu športovať,“ dopĺňa ju Martin.

Rodičia im idú príkladom

Manželia Svrčkovci idú svojim deťom príkladom. Ich matka rada behá, otec v minulosti súťažne jazdil na bicykli. Doteraz aktívne športujú, chodia na turistiku, bežky či korčule. Keď boli ich prvé tri deti menšie, prihlásili ich na hokej. Trvali len na tom, aby sa naučili korčuľovať. „Cestu športu a driny si vybrali úplne samé. My sme im iba dali možnosť a ukázali sme im, že šport a pohyb je krásny. V začiatkoch sme ale nemali ambície, aby sa stali profesionálnymi športovcami,“ vysvetľuje Martin Svrček starší.

Otec rodiny priznáva, že je náročné všetko skoordinovať. Dodáva však, že s manželkou si už zvykli a veľmi im pomáha aj rodina. Finančne je to náročné. Okrem našich výplat sa snažíme peniaze zháňať rôznymi spôsobmi aj inde. Fondy a granty, úvery... No a, samozrejme, doma fungujeme v šetrnom móde. Časovo je to tiež veľmi ťažké, ale zatiaľ to zvládame,“ dodáva hrdý otec.

„Veľmi si vážime pomoc z Nadácie SOŠV. Bez tejto pomoci by sme si opäť museli bral úver, aby sme všetky preteky a potreby finančne vykryli.“  - Svrčkovci o podpore z Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV