Športové aktuality
5 min. čítania

Úspešná atlétka Švecová na Instagrame vynikla humorom aj aktivitou, do Ukáž sa! by sa prihlásila opäť

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

V piatom ročníku grantového programu Ukáž sa nemala medzi jednotlivcami konkurenciu. Vo finále obsadila celkové druhé miesto a tešila sa z finančnej odmeny vo výške 2500 eur. Mladá a talentovaná atlétka sa chcela odlíšiť od ostatných a na Instagrame vyčnievala z davu aj pre jej zmysel pre humor.

Grantový program Nadácie SOŠV Ukáž sa! je tu po roku opäť. Do šiesteho ročníka grantového programu sa môžu do 4. júla prihlásiť prostredníctvom tohto formulára športovci od 13 do 18 rokov i mládežnícke športové tímy

Všestranná bežkyňa grantový program Ukáž sa! registrovala už počas predošlých ročníkov, pretože sa doňho zapojilo viacero športovcov, s ktorými sa pozná. „Rozhodnutie prihlásiť ma do súťaže však prišlo z otcovej iniciatívy,“ hovorí Švecová, ktorej otec Jozef je zároveň aj jej trénerom.

Od influencerky má ďaleko, na Instagrame je však už aktívnejšia

Viacnásobná medailistka z halových majstrovstiev Slovenska v juniorských či dorasteneckých kategóriách Instagram pred Ukáž sa! nevyužívala takmer vôbec. „Do veľkej väčšiny mi slúžil len na sledovanie príspevkov mojich kamarátov alebo svetových atlétov. V súčasnej dobe som už na tejto sociálnej sieti trochu aktívnejšia, rada sa podelím o pekné fotky či zážitky, no od influencerstva  mám stále naozaj ďaleko,“ dodáva mladá atlétka.

Andrea Švecová získala minulý rok za celkové druhé miesto v projektu Ukáž sa finančný grant vo výške 2500 eur. „Grant bol z najväčšej čiastky využitý na dvojtýždňové sústredenie v Turecku, ktoré som absolvovala v marci. Rovnako som ho však aj využila na preplatenie vstupov do posilňovne, sauny a služieb maséra, a v neposlednom rade i na nákup športového oblečenia a obuvi,“ hovorí športovkyňa.

svecova1_výsledok.jpg

Zaujala humorom aj aktivitou

Počas súťaže bolo jej hlavným cieľom prezentovať sa na Instagrame trochu odlišnejšou formou ako ostatní športovci. „Vedela som, že pokiaľ chcem zaujať čo najväčšie publikum musím vyčnievať z davu, a preto som sa pri tvorbe príspevkov snažila popri profesionalite zaujať aj humornou formou. Obrovskou výhodou bol pre mňa fakt, že ocino je mojím trénerom, a teda mohla som si dovoliť zakomponovať ukážky nielen z tréningov, ale aj z domáceho prostredia,“ vysvetľuje športovkyňa z Partizánskeho. Členka atletického klubu ŠOG Nitra však dodáva, že aktívna na Instagrame neprestala byť ani počas záverečného hlasovania verejnosti. „Vtedy som sa hlasujúcim pripomínala prostredníctvom vtipných „meme“ obrázkov, na ktoré reagovali veľmi pozitívne,“ dodáva.

Zo začiatku sa cítila neisto, posmelili ju pozitívne reakcie

Jednoznačne najťažšie na práci so sociálnymi sieťami bolo pre Švecovú zabehnúť sa do aktívneho používania Instagramu. „Zo začiatku som sa cítila neisto, pretože na seba nerada upozorňujem, ale s postupom času a s pozitívnymi reakciami mojich sledovateľov, ktorí začali pribúdať moja neistota opadla. Musím priznať, že ma naozaj veľmi bavilo vymýšľať príspevky na nasledujúce dni tak, aby som zaujala divákov. A rovnako ma aj bavilo točiť ukážky, i keď kvôli mojim zlým hereckým výkonom sme ich museli natáčať na viackrát,“ spomína účastníčka Európskeho olympijského festivalu mládeže 2019 v Baku.

„Veľkú väčšinu slovenských športovcov, ktorých sledujem na Instagrame tvoria atléti, nakoľko ma zaujímajú ich tréningové procesy. Sledujem však aj dianie v ostatných športoch, ako je napríklad lyžovanie, futbal či hádzaná.“ – Andrea Švecová

Rady a tipy našla aj v e-booku

Mladí športovci a športové kolektívy, ktorí sa prihlásia do Ukáž sa!, dostanú aj skvelý e-book s cennými radami o tom, ako na sociálnych sieťach pracovať. Pri jeho tvorbe pomáhal aj ambasádor projektu – slovenský influencer Expl0ited. E-book minulý rok pomohol aj Švecovej. „Pozrela som si v ňom základné informácie k súťaži ako bol napríklad stanovený počet príspevkov a odporúčania k práci s nástrojmi Instagramu,“ vysvetľuje Andrea.

Je tu jedinečná šanca napodobniť šikovnú atlétku a ukázať svoj športový talent. Prihlásiť sa do 6. ročníka grantového programu Ukáž sa! sa dá do 4. júna. Medzi 25 najlepších mladých športovcov a športové kolektívy sa rozdelí finančný grant do výške 34-tisíc eur.

Čo by minuloročná víťazka v kategórii jednotlivec odkázala ľudom, ktorý váhajú a nevedia či sa majú do nového ročníka Ukáž sa! prihlásiť? „Grantový program ponúka mladým športovcom naozaj skvelú možnosť odprezentovať sa a získať tak grant na svoje ďalšie športové napredovanie. Napriek tomu, že upútanie divákov a neskôr aj získavanie ich hlasov je pomerne náročné, neváhala by som sa ani po druhýkrát zapojiť do tohto programu, a určite odporúčam všetkým, aby ani oni rovnako neváhali.“

Podujatia a športovci
Šport

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV