Športové aktuality
SOŠV
4 min. čítania

Úvod TIPOS Extraligy v znamení fair play, podporte a pomôžte pri zvýrazňovaní sociálnej a výchovnej funkcie športu aj vy

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Nitran Marek Slovák (vľavo) a Popradčan Miroslav Preisinger sa stretli aj v súbojoch na ľade.
Foto
PETER JESENSKÝ

Hneď úvodné dve kolá hokejovej TIPOS Extraligy priniesli dva momenty, ktoré môžu ašpirovať na ocenenie fair play. Nitran Marek Slovák i Popradčan Miroslav Preisinger prišli za rozhodcami a priznali, že neboli faulovaní. Ich mužstvo prišlo o výhodu, avšak obaja hokejisti sa zachovali v duchu fair play.

Obaja sa stali ašpirantmi na ocenenie fair play, ktoré každoročne udeľuje Slovenský olympijský a športový výbor. Strešná organizácia slovenského športu zároveň pravidelne vyhlasuje aj súťaž Šport je šanca, v ktorej chce podporiť projekty, ktoré zvýrazňujú sociálnu a výchovnú funkciu športu a vo väčšej miere zapájajú súčasné či bývalé významné osobnosti športu do sociálnej oblasti života, aby svojím príkladom inšpirovali a motivovali iných v záujme dosiahnutia pozitívnych zmien v spoločnosti. Viac informácii nájdete na stránke Klubu fair play SOŠV.

Čo sa presne stalo v hokejovej Tipos extralige? Najskôr v piatkovom prvom kole nového ročníka v úvode tretej tretiny zmenila výrok rozhodcov o hákovaní popradského útočníka Marcela Haščáka nitrianska opora Marek Slovák. Jeho čin je o to cennejší, že Nitra hrala v oslabení a počet mužov na ľade sa mohol vyrovnať. O dva dni neskôr sa k podobnému kroku v závere 5. min súboja na ľade Slovana Bratislava po zákroku forčekujúceho domáceho útočníka Brendana O´Donnella zasa odhodlal Miroslav Preisinger. Obaja hrdinovia fair play boli po zápasoch spokojní, ich tímy na ľadoch súperov vyhrali. Nitra v Poprade 3:2, Podtatranci zasa v Bratislave 2:1.

„Pravdupovediac, necítil som vôbec súperovu hokejku, len som sa pri prekladaní nohami pošmykol a spadol som. Víťazstvo je v športe dôležité, ale treba k nemu dokráčať férovou cestou. Hneď som vedel, že to faul nebol, aj keď spoluhráči mi hovorili, že ma súper podrazil,“ povedal po stretnutí v Bratislave Miroslav Preisinger.

Kanaďan O´Donnell sa verdiktu rozhodcov po súboji za bránkou Popradu čudoval. Síce neprotestoval, ale na trestnú lavicu išiel veľmi neochotne. Keď však Miroslav Preisinger oznámil hlavnému arbitrovi Petrovi Stanovi, že nebol faulovaný, uznanlivo zaklopal aj so spoluhráčmi hokejkou o ľad. „Bol to príkladný čin športového správania, ktorý oceňujem. Často sa s podobnými situáciami na ľade nestretávame,“ povedal O´Donnell.

ŠPORT JE ŠANCA

Ak poznáte projekty, ktoré podporujú a pomáhajú pri zvýrazňovaní sociálnej a výchovnej funkcie športu, prihláste ich do súťaže Šport je šanca. Návrhy môžu posielať fyzické aj právnické osoby formou vyplnenia a zaslania online formulára, ktorý je zverejený na webovej stránke SOŠV. Ktokoľvek môže podať do 20. októbra 2020 aj viac návrhov.

Ocenenie môže dostať organizátor projektu, ktorého zámerom a cieľom je pomocou športovcov a/alebo prostredníctvom športových aktivít:

  • zvýšiť zapájanie znevýhodnených skupín do športového hnutia

  • podporovať vzájomnú solidaritu medzi rôznymi skupinami spoločnosti

  • boj proti dopingu

  • boj proti všetkým druhom násilia, neznášanlivosti a diskrimináci

  • podpora sociálneho začlenenia a rovnakých príležitostí v športe

  • prispieť k podpore ochrany a obnovy životného prostredia

Projekty musia byť zamerané na riešenie konkrétnych sociálnych problémov a nie na poskytovanie športu pre komunitu, podporu elitného športu. Organizátor víťazného projektu bude ocenený nákupom športového materiálu podľa vlastného výberu v hodnote 1 000 eur.

V prípade otázok kontaktujte komisiu fair play SOŠV mailom na [email protected].

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV