Športové aktuality
2 min. čítania

V ankete Atlét roka triumfoval chodec Matej Tóth pred kladivármi Martinou Hrašnovou a Marcelom Lomnickým

Bratislava 18. decembra (TASR) - Chodec Matej Tóth sa stal Atlétom roka 2014. Od druhej kladivárky Martiny Hrašnovej, taktiež striebornej na ME v Zürichu, ho delilo 59 bodov. Tretí skončil ďalší kladivár Marcel Lomnický. Poradie ankety slávnostne vyhlásili v kongresovej sále bratislavského hotela NH Gate One. Na podujatí sa zúčastnil aj viceprezident Medzinárodnej federácie atletických asociácií (IAAF), člen exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a prezident Ukrajinského olympijského výboru Sergej Bubka, ktorý odovzdal hlavnú cenu víťaznému chodcovi Matejovi Tóthovi.

Slovenská atletika má za sebou najúspešnejší rok, keď ešte nikdy sa jej na vrcholnom podujatí nepodarilo získať dve medaily, teraz sa o ne v striebornom lesku na ME zaslúžili Tóth a Hrašnová. Matej Tóth zvíťazil v ankete tretíkrát, vlani a v roku 2006. Kým v minulom roku triumfoval hlavne vďaka 5. miestu na MS v Moskve, teraz si v Zürichu na ME vybojoval na 50 km trati prvýkrát v kariére veľkú medailu a spolu s Hrašnovou v ankete zaslúžene vyčnieval. "Uplynulú sezónu môžem určite zhodnotiť ako najúspešnejšiu v doterajšej kariére, najlepšie výsledky, najlepšie výkony a naozaj je ťažké hľadať nejaké negatíva. Som s ňou veľmi spokojný. Pevne verím, že ten trend bude pokračovať takto. Ak bude slúžiť zdravie, myslím si, že ešte je sa kam posúvať dopredu," uviedol víťaz ankety, 31-ročný člen VŠC Dukla Banská Bystrica.

Sergej Bubka ako prezident NOV Ukrajiny odovzdal na slávnosti dar prezidentovi SOV Františkovi Chmelárovi, ktorý bol tiež medzi hosťami. FOTO: JÁN SÚKUP
Sergej Bubka ako prezident NOV Ukrajiny odovzdal na slávnosti dar prezidentovi SOV Františkovi Chmelárovi, ktorý bol tiež medzi hosťami.
Foto
JÁN SÚKUP

Na slávnostnom vyhodnotení 22. ročníka ankety zarezonovali aj ďalšie mená laureátov. Najúspešnejšou v mládežníckych kategóriách sa stala bežkyňa na 400 m prek. Michaela Pešková, strieborná na OH mládeže v Nankingu, za trénera roka určili Mateja Spišiaka, kouča Mateja Tótha, a mládežníckeho Eduarda Čordáša. Prívlastkom Prekvapenie a objav roka označili kladivárku Nikolu Lomnickú, ôsmu na ME Zürichu.
Súčasťou vyhlásenia Atléta roka bolo aj slávnostné uvedenie ďalších piatich osobností do Siene slávy slovenskej atletiky - diaľkarky Evy Murkovej, šprintéra Juraja Demeča, chodca Pavla Blažeka, chodeckého trénera Juraja Benčíka a zakladateľa Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach Vojtecha Bukovského.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV