Šport a olympizmus
Olympia
3 min. čítania

V antickej Olympii zapálili oheň pre ZOH 2022 v Pekingu

Fotografia zo zapálenia ohňa pre ZOH 2022 v Pekingu pred Hériným chrámom v antickej Olympii.
Foto
MOV

V pondelok 18. októbra pri tradičnom ceremoniáli zapálili v antickej Olympii oheň pre XXIV. zimné olympijské hry, ktoré sa uskutočnia 4. – 20. februára 2022 v čínskom Pekingu.

Cez parabolické zrkadlo zapálila oheň s pomocou slnečných lúčov herečka Xanthi Georgiouová, stvárňujúca postavu veľkňažnej Hérinho chrámu. Ako prvý bežec štafety od nej prevzal pochodeň grécky olympionik v lyžovaní Ioannis Antoniou, ktorý v rovnakej úlohe pôsobil už pred ZOH 2014 v Soči. Po ňom sa prvým čínskym účastníkom štafety stal čínsky rýchlokorčuliar Li Ťia-jun, päťnásobný medailista zo ZOH 1998 – 2006.

Vzhľadom na situáciu okolo pandémie ochorenia COVID-19 sa slávnosť pred Hériným chrámom a následne na najstaršom existujúcom športovom štadióne sveta v Olympii odohrala len s malým množstvom oficiálnych hostí. Bola medzi nimi aj grécka prezidentka Katerina Sakellaropoulouová. Organizačný výbor ZOH v Pekingu zastupoval jeho viceprezident a zároveň viceprezident Čínskeho olympijského výboru Ju Cai-čching.

Slávnostný prejav mal prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Výrazne v ňom reflektoval na výzvy, požadujúce nejaký druh bojkotu ZOH v Číne s poukazovaním na výrazné porušovanie ľudských práv v krajine. Okrem iného v ňom povedal:

„V našom krehkom svete, kde narastajú rozdelenie, konflikty a nedôvera, olympijské hry vždy budujú mosty. Nikdy nestavajú múry.

Základom starovekých olympijských hier, ktoré sa mali konať v mieri, bolo posvätné prímerie – ekecheiria. Toto prímerie zabezpečilo zastavenie nepriateľských akcií, čo umožnilo športovcom a divákom bezpečne cestovať do Olympie a domov. Ekecheiria dokazuje, že už starí Gréci pochopili, že na to, aby olympijské hry rozvinuli svoju zjednocujúcu moc, musia stáť nad akýmkoľvek politickým konfliktom. Týmto spôsobom, už pred 3000 rokmi, existovalo neoddeliteľné spojenie medzi olympijskými hrami a mierom.

Táto mierová misia, ktorá nám bola odovzdaná od dávnych čias, si vyžaduje, aby boli olympijské hry rešpektované ako politicky neutrálne. Iba táto politická neutralita zabezpečuje, že olympijské hry môžu stáť nad rámcom politických rozdielov, ktoré existovali tak v dávnych dobách, ako aj dnes.

Olympijské hry nedokážu riešiť všetky výzvy v našom svete. Olympijské hry sú však príkladom pre svet, v ktorom všetci rešpektujú rovnaké pravidlá a jeden druhého. Inšpirujú nás k riešeniu problémov v priateľstve a solidarite. Budujú mosty vedúce k lepšiemu porozumeniu a priateľstvu medzi ľuďmi. Toto je nadčasový odkaz, ktorý tento olympijský oheň vyšle z nášho duchovného domova tu v starovekej Olympii, do Pekingu a do sveta.

Peking napíše históriu ako prvé mesto, ktoré bude hostiť letné aj zimné edície olympijských hier. ZOH v Pekingu 2022 spoja čínsky ľud so svetom a oživia víziu Číny zapojiť 300 miliónov ľudí do športu na snehu a ľade, navždy zmeniť zimný šport. Celý svet uvidí túto vášeň, keď Čína privíta najlepších zimných športovcov.“

Z Olympie prenesú olympijský oheň do Atén, kde sa v utorok 19. októbra na Panaténajskom štadióne (bol „srdcom“ prvých novovekých olympijských hier v roku 1896) uskutoční jeho odovzdanie delegácii organizátorov ZOH 2022. V čínskej metropole privítajú olympijský oheň na uvítacom ceremoniáli 20. októbra.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV