Šport a olympizmus
2 min. čítania

V Budapešti sa uskutočnilo VZ Medzinárodného výboru fair play

Katarína Ráczová

V dňoch 17. - 19. júna 2022 sa v hlavnom meste Maďarska, v Budapešti  konalo Valné zasadnutie Medzinárodného výboru fair play (CIFP). Podujatie bolo spojené s viacerými významnými akciami. Úvodnú časť vyplnila medzinárodná konferencia na tému „Etika vrcholového  športu v XXI. storočí“, ktorú organizovala Maďarská univerzita telesnej výchovy a športu v spolupráci so Spoločnosťou maďarských trénerov.

Klub fair play SOŠV zastupovala na uvedených podujatiach Katarína Ráczová, predsedníčka klubu, ktorú organizátori pozvali ako prednášateľku. Vo svojom príspevku „Pozitívne príklady a negatívne javy v športe“ priblížila domácim a zahraničným trénerom a športovým funkcionárom projekty SOŠV a jeho Klubu fair play, s ktorými chceme inšpirovať a motivovať nielen mladých športovcov, ale aj ich trénerov, pedagógov, aby pochopili význam športu ako výchovný prostriedok.

Medzi účastníkmi mali veľmi pozitívny ohlas online letáčiky s odkazmi bývalých a súčasných elitných športovcov o hodnotách fair play, ako aj vzdelávacie materiály s názvom „Karty pre školy“. Po prednáške viacero prítomných chcelo vedieť viac o týchto vzdelávacích materiáloch, prejavili taktiež záujem o možnú spoluprácu. Prednášky budú súčasťou mimoriadneho vydania bulletinu, ktorý pripravuje Spoločnosť maďarských trénerov.

Na konferenciu nadviazalo slávnostné odovzdanie fair play ocenení za obdobie 2019 - 2020. Najvyššie ocenenia v jednotlivých kategóriách získali:

Svetová trofej Pierra de Coubertin za príkladný čin: Roger Casugay (PHI) a futbalový klub AEK Atény (GRE),

Svetová trofej Jeana Borotru za mimoriadne vystupovanie v duchu fair play: Carlos Puyol, futbal (ESP), Franco Ascani, člen komisie MOV pre kultúru a olympijské dedičstvo (ITA)

Svetová trofej Williho Daumeho za propagáciu myšlienok fair play: Národný olympijský výbor Turecka za organizovanie Prvej svetovej fotografickej fair play súťaže, Mesto Brussel (BEL), Maxime Mbanda (ITA),

Svetová trofej Jacques Roggeho - mládežnícka trofej fair play: Giovanni Borgonovo (ITA)

Záver dvojdňového podujatia tvorilo Valné zasadnutie Medzinárodného výboru fair play, ktoré otvoril Dr. Jenő Kamuti, prezident organizácie. Prítomní delegáti si vypočuli správu prezidenta, generálneho sekretára a pokladníka. Záver valného zasadnutia patril diskusii o štvorročnom strategickom pláne CIFP.

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV