Športové aktuality
5 min. čítania

V Čunove sa už dá posedieť na lavičkách olympijských víťazov Hochschornerovcov, Martikána, Kaliskej či Škantárovcov

(pp, TASR, TS)

Úspechy Petra a Pavla Hochschornerovcov, Michala Martikána, Eleny Kaliskej, Ladislava a Petra Škantárovcov, Mateja Beňuša, Jakuba Grigara, Juraja Minčíka či Jany Dukátovej na olympijských hrách či na majstrovstvách sveta pripomínajú nové lavičky v zrekonštruovanom areáli vodného slalomu v Čunove. Fanúšikovia kanoistiky na divokej vode si tak preteky v dejisku tohtoročných majstrovstiev sveta môžu vychutnávať z nových lavičiek a zároveň sa aj dozvedieť informácie o veľkých osobnostiach slovenského športu.

V Čunove je osadených pätnásť lavičiek. Okrem športovcov majú svoje špeciálne miesta aj ich tréneri Jozef Martikán, Peter Hochschorner st., Peter Mráz, Stanislav Gejdoš a Róbert Orokocký.

Radosť Eleny Kaliskej a Michala Martikána

Elena Kaliská v Čunove
Svoju lavičku si v Čunove vyskúšala aj Elena Kaliská.
Foto
SK/Peter Brichta

„Bude to pripomínať pekné chvíle, ktoré sme zažili. Je to naozaj úžasné, že sme sa mohli takto stretnúť pokope. Nie vždy sa nám to podarí. Vždy si máme čo povedať. Lavička je výnimočná tým, že sú na nej zobrazené naše úspechy a pre každého návštevníka to bude príjemné,“ povedala Elena Kaliská.

„Na tratiach v Čunove a v Liptovskom Mikuláši sme dosiahli veľké úspechy a zviditeľnili sme Slovensko. Toto je jedna z pamiatok. Som rád, že som bol súčasťou tohto úspechu. Slovenský vodný slalom je u nás olympijský šport číslo jeden a ja som rád, že som bol jeho súčasťou,“ tvrdil Michal Martikán.

Olympijský víťaz z roku 1996 a 2008, strieborný medailista z OH 2000 a 2004 a držiteľ bronzu z Londýna 2012 okrem lavičiek vyslovil spokojnosť aj s rekonštrukciou celého areálu: „Je super, že sa nám podarilo zrekonštruovať trať, čo bol základ toho celého. Celý areál sa mení na park, páči sa mi to.“

Jakub Grigar sa o lavičku aj podelí

Jakub Grigar v Čunove
Jakub Grigar na svojej lavičke, o ktorú sa chce podeliť s návštevníkmi areálu v Čunove.
Foto
SK/Peter Brichta

Svoju lavičku má aj Jakub Grigar, zatiaľ posledný slovenský olympijský medailista vo vodnom slalome. „Človek strávi veľa času na tréningu, čo ľudia nevidia a nie je to ocenené. Ľudia okolo nás si to však vážia, preto nám urobili takúto vec. Ja sa budem snažiť, aby som ´makal´ ešte viac. Okolo mňa majú lavičky ďalší majstri sveta a olympijskí víťazi, je to skvelý pohľad. Ja som človek, ktorý sa rád podelí, takže verím, že si na ňu sadne čo najviac ľudí,“ uzavrel 24-ročný kajakár.

Bronz na olympijských hrách v Sydney 2020 získal kanoista Juraj Minčík. Neskôr v pozícii trénera priviedol k medailám bratrancov Ladislava a Petra Škantárovcov a Mateja Beňuša. „Je to krásny nápad. Priznám sa, že som o tom vôbec nevedel. Došla mi pozvánka, že je prichystané nejaké prekvapenie. V ostatnom období som tu netrávil príliš veľa času, pretože som sa zdržiaval na iných športoviskách. Veľmi milo ma to teda prekvapilo a teším sa z toho,“ povedal po pondelňajšom odhalení lavičiek dnes už 44-ročný tréner Športového centra polície.

Juraj Minčík sa na lavičke Stanislava Gejdoša cítil ako na svojej

Juraj Minčík
Svoje miesto v Čunove má aj Juraj Minčík.
Foto
SK/Peter Brichta

Dva dni pred majstrovstvami sveta sa do Čunova dostavila väčšina úspešných športovcov a trénerov. Spoločne teda mohli zaspomínať na svoje výrazné úspechy, ktorými budovali silné postavenie slovenskej kanoistiky vo svete.

„Je to neopísateľné, neopakovateľné. Čím som zrelší, tým viac si uvedomujem, čo náš vodný slalom dokázal. Bude veľmi náročné to zopakovať. Priznám sa, že teraz nemám príliš veľa času, aby som žil vodným slalomom, a aj preto sa veľmi teším na majstrovstvá sveta, že si ich užijem ako divák a budem opäť pri tom. Je to doma, v novom areáli. Veľa mojich rovesníkov sa už stalo trénermi, takže rád ich uvidím, porozprávame sa,“ uviedol Minčík. „Skúšal som sa posadiť aj na Stana Gejdoša (tréner Jakuba Grigara, pozn.), či je to rovnaké a veru to bol ten istý pocit,“ dodal žartom.

Richard Galovič s úspešnými lavičky nekonzultoval

Lavičky v Čunove
Foto
SK/Peter Brichta

Športovcov na odhalenie lavičiek priviedol predseda Sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Richard Galovič. „Ostatných dvadsať rokov ovplyvňujem smerovanie vodného slalomu na Slovensku. Jeho prezentáciu veľmi výrazným spôsobom tvorili práve títo ľudia. Že pre nich chystáme tieto lavičky som s nimi nekonzultoval, pretože sme chceli, aby to bolo prekvapenie. Napokon sa to podarilo. Boli radi, niektorí priam dojatí. Takže som rád, že to funguje,“ ozrejmil predseda organizačného výboru blížiacich sa majstrovstiev sveta (22. - 26. septembra 2021).

„Chcel som, aby vedeli, že hoci sme v novom areáli, stále tu majú svoje miesto, a že kedykoľvek prídu, majú kúsok vlastného miesta, aby si tu mohli sadnúť a pozrieť sa na šport, ktorý veľmi výrazným spôsobom ovplyvnili svojou tvrdou prácou. Je to gesto, že Slovenská kanoistika si ich veľmi váži a sú pre nás tým najdôležitejším artiklom. Nie infraštruktúra, nie športovisko, ale tí ľudia, ich úsilie a energia, ktorú do toho športu vkladajú. Zároveň je to aj odkaz pre mladú generáciu, že pozorne sledujeme ich kroky a vieme ich oceniť. Keďže sme na lavičky napísali mená a úspechy našich športovcov, tak vždy keď niekto pôjde okolo trate, bude si môcť pripomenúť, čo sme dosiahli,“ uzavrel Galovič.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV