Športové aktuality
6 min. čítania

V horskej olympijskej dedine slávnostne vztýčili slovenskú vlajku, naša výprava sa oficiálne stala súčasťou olympijskej rodiny v Soči

Soči 5. februára (SOV) – V stredu 5. februára, dva dni pred slávnostným otvorením XXII. zimných olympijských hier v ruskom Soči, v horskej olympijskej dedine v Červenej Poľane slávnostne vztýčili slovenskú vlajku. Naša výprava sa tým oficiálne stala súčasťou olympijskej rodiny v Soči. Ceremoniál sa začal na pravé poludnie, pričom spoločne s našou výpravou privítali hostitelia ZOH 2014 oficiálne aj výpravy Bieloruska, Dánska a Maroka. Naša výprava bola privítaná ako štvrtá v poradí a keďže bola na ceremónii jasne najpočetnejšia, prejavila sa aj najživšie zo všetkých.

V tradičnom duchu a s odkazom na olympijské prímerie

Vedúca slovenskej výpravy Janka Gantnerová s darčekom pre starostku horskej dediny. FOTO: SOV
Vedúca slovenskej výpravy Janka Gantnerová s darčekom pre starostku horskej dediny.
Foto
SOV

Uvítací ceremoniál sa odohral v tradičnom duchu z posledných olympiád. Starostka horskej dediny, ruská štvornásobná olympionička v rýchlokorčuľovaní a olympijská víťazka z Turína 2006 Svetlana Žurovová, v krátkom prejave zaželala všetkým príjemný pobyt v horskej dedine i na hrách ako takých a vyjadrila vieru, že miesta ich prechodného ubytovania sa počas hier stanú ich ozajstným druhým domovom. Pripomenula aj to, že olympiády sú veľké mierové slávnosti. Prejavom toho je aj fakt, že Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov koncom minulého roka jednomyseľne prijalo rezolúciu o Olympijskom prímerí, ktoré sa tak počas ZOH zaviazali dodržiavať všetky členské krajiny OSN.

Po starostkinom úvodnom slove boli postupne privítané jednotlivé výpravy. Ich zástupcovia najprv odovzdali starostke darček. Potom začali vojaci dvíhať štátnu vlajku príslušnej krajiny, pričom tento akt sprevádzala jej štátna hymna.

Za slovenskú výpravu sklený darček – kruhy zo skla v piatich olympijských farbách na priesvitnom podstavci, dielo slovenského výrobcu Rona Lednické Rovne - odovzdala jej vedúca Janka Gantnerová sprevádzaná bronzovým biatlonistom zo ZOH vo Vancouvri Pavlom Hurajtom.

Po Janke Gantnerovej sa aj Pavol Hurajt podpísal na stenu Olympijského prímeria. FOTO: SOV
Po Janke Gantnerovej sa aj Pavol Hurajt podpísal na stenu Olympijského prímeria.
Foto
SOV

Po oficiálnom akte sa obaja zástupcovia slovenskej výpravy podpísali na múr Olympijského prímeria. Celú zhruba polhodinovú slávnosť spestrili vystúpenia bubeníčok, spevákov, tanečníkov a maskotov ZOH v Soči, ktorí prišli medzi účastníkov ceremoniálu v sprievode dobrovoľníkov.

V krásnom mrazivom počasí sa na slávnosti na námestí medzinárodnej zóny horskej dediny zúčastnilo zhruba päťdesiat členov slovenskej výpravy. Z našich športovcov boli zastúpení zjazdári, sánkari, akrobatická lyžiarka a biatlonisti. Spomedzi ich „kolegov“ z vytrvalostnej dediny chýbali biatlonistky, bežci aj bežkyne na lyžiach, ktorí mali v čase ceremoniálu tréningové povinnosti. To isté sa týkalo aj bobistov, ktorí pricestovali do horskej dediny len v stredu skoro ráno a o jednej popoludní už mali prvý oficiálny tréning. Z pobrežnej dediny prišli len členovia vedenia a sprievodu prípravy, pretože príchod veľkej skupiny ľadového hokeja (hráči z európskych klubov plus kompletný sprievod s výnimkou trojčlenného predvoja) je plánovaný až na štvrtok skoro ráno.
 

D. Barteková a F. Chmelár na zasadnutí MOV, Danka vo štvrtok pobeží s ohňom

Danka Barteková s akreditáciou členky MOV a v oficiálnom oblečení MOV. FOTO: SOV
Danka Barteková s akreditáciou členky MOV a v oficiálnom oblečení MOV.
Foto
SOV

Z pracovných dôvodov na stredajšom ceremoniáli chýbali dvaja významní predstavitelia nášho olympijského hnutia. Prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár plánoval prísť, ale v utorok večer dostal pozvanie na stredajšie rokovanie v rámci 126. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v Soči.

Samozrejme, ako členka MOV sa na zasadnutí zúčastňuje aj naša úspešná strelkyňa Danka Barteková.
Bartekovú čaká vo štvrtok náročný program. Predpoludním bude ešte prítomná na rokovaní MOV, popoludní odbehne 300-metrový úsek v centre Soči ako členka oficiálnej štafety s olympijským ohňom a večer bude ako najmladšia členka MOV spoločne s doyenom MOV, Rusom Vitalijom Smirnovom, moderovať slávnostnú recepciu na záver prvej časti zasadnutia MOV.

V zastúpení komisie športovcov MOV bude slovenská strelkyňa v ďalších dňoch v Soči agitovať, aby sa olympionici z 88 krajím sveta zapojili do volieb dvoch nových členov komisie športovcov. Dvaja s najvyšším počtom hlasov budú následne zvolení do samotného MOV. Presne tak sa do MOV dostala Danka Barteková, ktorá vyhrala voľby počas Hier XXX. olympiády v Londýne 2012.

Zasadnutie MOV bude v Soči pokračovať až krátko pred koncom ZOH, keď  bude prijímať nových členov MOV, vrátane novej dvojice za komisiu športovcov. Do komisie kandiduje dovedna deväť olympionikov, zvolení budú dvaja, pričom musia byť z rôznych športov. Šiesti uchádzači zastupujú lyžovanie, pričom až piati sú zjazdári – Bulhar (pôvodne Rakúšan) Kilian Albrecht, Švajčiar Didier Cuche, Chorvátka Ana Jelušičová, Fínka Tanja Poutiainenová a Češka Šárka Strachová-Záhrobská; z bežcov kandiduje len Talian Pietro Piller-Cottrer. Spomedzi biatlonistov sa o zvolenie pokúšajú Nór Ole Einar Bjӧrndalen a Bieloruska Daria Domračevová a z ľadového hokeja Kanaďanka Hayley Wickenheiserová.
 

Začiatok olympijských súťaží už vo štvrtok, deň pred slávnostným otvorením ZOH

Na ceremoniáli prijatia slovenskej výpravy do olympijskej rodiny sa predstavili aj traja maskoti ZOH v Soči. FOTO: SOV
Na ceremoniáli prijatia slovenskej výpravy do olympijskej rodiny sa predstavili aj traja maskoti ZOH v Soči.
Foto
SOV

Hoci slávnostné otvorenie XXII. ZOH sa na Olympijskom štadiónu Fišt na pobreží Čierneho mora uskutoční až v piatok 7. februára večer (vzhľadom na letopočet 2014 Rusi symbolicky naplánovali oficiálny začiatok otváracieho ceremoniálu na 20:14 h miestneho času, teda na 17:14 slovenského času), prvé súťaže sa rozbehnú už vo štvrtok. Túto novinku si vyžiadalo nahustenie súťažného programu ZOH v Soči pridaním dvanástich nových disciplín v porovnaní so ZOH.

Už vo štvrtok začnú svoje súťaže snoubordisti kvalifikáciou v slopestyle (nová olympijská disciplíne), akrobatické lyžiarky kvalifikáciou v zjazde a krasokorčuliari krátkym program mužov mužov aj športových dvojíc v rámci premiérovej súťaže miešaných tímov. Slováci však v týchto disciplínach nemajú zastúpenie. Do súťaží vstúpia naši prví piati olympionici v sobotu 8. februára zhodne o 15:30 h SEČ - štvorica biatlonistov na 10 km (v areáli Laura) a sánkar Jozef Ninis v prvých dvoch jazdách na jednosedadlových saniach (v areáli Sanki). Na preteky v ženskom skiatlone v rovnaký deň slovenské reprezentantky nenastúpia. Už v nedeľu 9. februára však našu biatlonistku Anastasiu Kuzminovú čaká obhajoba olympijského zlata na 7,5 km trati.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV