Šport a olympizmus
4 min. čítania

V JOT 2022 aj nástupca Petra Sagana či účastníčka ZOH v Pekingu

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a Nadácia SOŠV spustili ďalší ročník projektu Juniorského olympijského tímu (JOT), ktorého členovia majú možnosť prebojovať sa v budúcnosti aj na olympijské hry. Do JOT 2022 vybrali na základe návrhov športových zväzov 25 talentovaných športovcov v juniorskom veku.

Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme pomáha mladým športovcom v rozvoji ich kariér. Je to aj odmena za ich doterajšie výsledky a snahu.

O význame projektu svedčí, že doterajšia členka JOT Viktória Čerňanská sa ako prvá Slovenka prebojovala na zimné olympijské hry v bobovom športe a do vlaňajška podporovaná atlétka Viktória Forster je dnes novou slovenskou šprintérskou kométou.

 „Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme mi veľmi pomohlo v príprave. Financie mi umožnili sústredenia v zahraničí aj v teple,“ povedala Forster.

Navýšenie podpory pre talenty

Nadácia SOŠV sa rozhodla tento rok navýšiť sumu podpory pre členov Juniorského olympijského tímu na 60-tisíc eur. Vďaka tomu sa počet členov zvýšil na 25. Každý dostane štipendium vo výške 2 400 eur a nefinančné plnenie od dodávateľov SOŠV.

„Ak chce byť slovenský šport úspešný na olympijských hrách aj v budúcnosti, musí investovať do výchovy a prípravy talentov. Podpora mladých športovcov je pre Slovenský olympijský a športový výbor i Nadáciu SOŠV jednou z hlavných priorít. Členovia Juniorského olympijského tímu sú naši hrdinovia budúcnosti. Každá forma podpory je pre nich potrebná,“ hovorí riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková.

Hlavným kritériom pri výbere bola medzinárodná úspešnosť mladých talentov na vrcholných podujatiach ich vekovej kategórie v predchádzajúcom roku.

V JOT 2022 aj známe mená

Tento rok sa do Juniorského olympijského tímu dostali aj cyklista Martin Svrček, ktorý mal v minulej sezóne skvelú formu a vyslúžil si kontrakt v elitnom tíme Quick-Step Alpha Vinyl, talentovaný tenista Peter Benjamín Privara, účastníčka lyžiarskych súťaží na zimných olympijských hrách v Pekingu Rebeka Jančová či triatlonová nádej Margaréta Vráblová.

Juniorský olympijský tím podporuje aj exkluzívny partner Slovenského olympijského tímu TIPOS.

Po roku je opäť členom JOT aj Martin Svrček. Minulá sezóna bola pre cyklistu zlomová. Vďaka víťazstvám a výkonom na významných pretekoch juniorov si vyslúžil kontrakt v Quick-Stepe. Za „vlčiu svorku“ bude oficiálne jazdiť od leta 2022, dovtedy bude zbierať skúsenosti v kontinentálnom tíme do 23 rokov Biesse Carrera Continental  v Taliansku.

„Som rád, že som zo Slovenska, z krajiny, za ktorú jazdí Peter Sagan. Tlak si nepripúšťam. Viem, že sme každý iný a sme sami sebou. Keby sa mi v počte vyhratých pretekov podarilo aspoň trochu priblížiť k nemu, bolo by to super. Všetko je vo hviezdach. Uvidíme, ako to bude pokračovať,” povedal Martin Svrček.

Druhý rok je v skupine mladých, talentovaných a po úspechu hladných športovcov aj tenista Peter Benjamín Privara. Ako jeden z Hrdinov budúcnosti sníva, že aj on ako bývalá európska jednotka do 16 rokov sa postaví na vrcholných turnajoch na najvyšší piedestál.

„Je pre mňa veľká česť byť zaradený medzi najlepších športovcov Slovenska. Som vďačný za podporu a za to čo mi členstvo poskytuje,“ uviedol mladý tenista.

JUNIORSKÝ OLYMPIJSKÝ TÍM 2022

Kristína Makovínyová, Sára Pacerová (obe biatlon), Terézia Kurucová, Karel Šula (obaja atletika), Martina Buršíková (športové lezenie), Vladimír Macura (vzpieranie), Dávid Zauška (lukostreľba), Katarína Pitoňáková (snoubording), Sára Surmanová (športová gymnastika), Árpád Fazekas (šerm), Daniel Hruška, Kamila Novotná (obaja športová streľba), Rebeka Jančová (zjazdové lyžovanie), Ema Fízeľová (džudo), Martin Svrček (cyklistika), Peter Strečanský (veslovanie), Dominika Maniková (cyklistika BMX), Róbert Kubín (jachting), Jozef Tománek (džudo), Michael Oravec (akrobatické lyžovanie), Patrik Ružič (rýchlostná kanoistika), Peter Benjamín Privara, Irina Belus (obaja tenis), Ivana Chlebová (vodný slalom), Margaréta Vráblová (triatlon).

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV