Šport a olympizmus
Komárno
4 min. čítania

V Komárne má Erik Vlček na ZŠ Pohraničná novú pamätnú tabuľu, na ZŠ Komenského odhalili tabuľu Adamovi Botekovi

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Momentka z odhalenia pamätnej tabule Adamovi Boteková na ZŠ Komenského v Komárne. Pri tabuli trojica komárňanských kajakárskych es (zľava) Mariana Petrušová, Erik Vlček a Adam Botek.

Projekt odhaľovania pamätných tabúľ olympijským medailistom, ktorý sa v spolupráci Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) s regionálnymi olympijskými klubmi v rôznych kútoch Slovenska realizuje už od roku 2019, na jeseň 2021 znovu „ožil“. Na nedávnych olympijských hrách v Tokiu totiž získali medaily siedmi reprezentanti Slovenska. Z nich dvaja sú z Komárna.

Erikovi Vlčekovi pri odhalení jeho novej pamätnej tabule na ZŠ Pohraničná v Komárne asistovali dvaja žiaci školy.
Erikovi Vlčekovi pri odhalení jeho novej pamätnej tabule na ZŠ Pohraničná v Komárne asistovali dvaja žiaci školy.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Erik Vlček, ktorý v Tokiu ako prvý Slovák vôbec už šiesty raz štartoval na olympijských hrách a k predošlým dvom strieborným (Peking 2008 a Rio de Janeiro 2016) a k jednej bronzovej medaile (Atény 2004) pridal už štvrtý cenný kov, mal svoju pamätnú tabuľu na ZŠ Pohraničná v Komárne odhalenú už pred dvoma rokmi. Vtedajšia slávnosť bola unikátna, pretože na rovnakú školu kedysi chodili aj ďalší štyria členovia našich medailových štvorkajakov z OH 2004, 2008 a 2016 Juraj Tarr, Michal a Richard Riszdorferovci a Juraj Bača.

Keďže onedlho štyridsiatnik Erik Vlček získal v Tokiu ďalšiu medailu, SOŠV mu dal vyrobiť novú tabuľu s aktualizovaným textom. Pri jej štvrtkovom odhalení najúspešnejšiemu kajakárovi v slovenskej histórii asistovali dvaja žiaci ZŠ Pohraničná (Eriki ju navštevoval v rokoch 1989 – 1997). A „parťáka“ z lode prišiel osobnou prítomnosťou podporiť aj ďalší člen našej bronzovej tokijskej „káštvorky“ Adam Botek.

Na milej slávnosti s účasťou niekoľkých žiakov školy a mladých adeptov rýchlostnej kanoistiky sa zúčastnili aj primátor mesta Komárno Béla Keszegh a viceprimátor Ondrej Gajdáč, prítomný bol aj predseda Kajak & kanoe klubu Komárno Viktor Demín – sám bývalý špičkový kajakár. SOŠV zastupoval riaditeľ mediálneho oddelenia a komárňanský rodák Ľubomír Souček, ktorý tiež chodil na rovnakú školu.

Všetkých hostí privítal riaditeľ ZŠ Pohraničná Slavomír Ďurčo, ktorý sa pochválil, že o niekoľko dní otvoria nové školské ihrisko s umelým povrchom na loptové športy. Erik Vlček aj s Adamom Botekom si po skončení slávnosti išli pozrieť.

Adam Botek sa stal šiestym kajakárskym olympijským medailistom z Komárna, ktorý má na svojej niekdajšej základnej škole pamätnú tabuľu. Na ZŠ Komenského je to prvá takáto tabuľa, ale veria, že nie posledná...
Adam Botek sa stal šiestym kajakárskym olympijským medailistom z Komárna, ktorý má na svojej niekdajšej základnej škole pamätnú tabuľu. Na ZŠ Komenského je to prvá takáto tabuľa, ale veria, že nie posledná...
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

O niečo neskôr sa podobná milá slávnosť odohrala na Základnej škole Komenského, ktorú v rokoch 2003 – 2012 navštevoval Adam Botek. Rodák z Virtu má za sebou veľmi úspešný športový rok. Môže sa pochváliť ziskom až štyroch medailí z vrcholných súťaží na olympijských tratiach. Na európskom šampionáte v Poznani si vybojoval dve strieborné medaily (v K2 na 1000 m a v K4 na 500 m), na svetovom šampionýáte v Kodani pridal striebro k K4 na 500 m.

Keďže na ZŠ Komenského chodila aj ďalšia slovenská reprezentantka Mariana Petrušová (bronzovej medailistke u Európskych hier 2019 postup na olympijské hry ušiel), riaditeľka školy Zuzana Langschadlová pozvala na slávnosť aj ju. A Erik Vlček oplatil „parťákovi“ návštevu na jeho škole.

Na milom akte, ktorý ozvláštnilo spevácke vystúpenie žiačky školy, boli prítomní žiaci dvoch tried školy. Ku všetkým účastníkom prehovorili všetci traja špičkoví kajakári. Ľubomír Souček ako zástupca SOŠV prezentoval celý projekt odhaľovania pamätných tabúľ olympijským medailistom zo Slovenska. Vysvetlil, že tabule sa osadzujú predovšetkým na základných školách, ktoré medailisti navštevovali, pretože tam majú nielen veľký propagačný, ale aj motivačný efekt smerom k deťom.

Komárno je v prepočte na počet obyvateľov na Slovensku mestom s najväčším výskytom olympijských medailistov. V približne 35-tisícovom meste je Adam Botek už šiestym športovcom, ktorý získal cenný kov pod piatimi kruhmi. Navyše je s Komárnom úzko spojený aj vodný pólista Štefan (István) Gergely, ktorý na OH 2000 v Sydney reprezentoval Slovensko, ale potom využil ponuku reprezentovať Maďarsko, v ktorého farbách získal zlato na OH 2004 v Aténach aj na OH 2008 v Pekingu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV