Šport a olympizmus
Krakov
2 min. čítania

V Krakove-Malopoľsku je koordinačná komisia EOV pre Európske hry

Logo Európskych hier 2023 v Krakove-Malopoľsku.

V poľskom Krakove je od stredy koordinačná komisia Európskych olympijských výbory (EOV) pre III. európske hry, ktoré bude Krakov a Malopoľské vojvodstvo hostiť od 21. júna do 2. júla. Medzi jej 27 členmi je aj generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba.

Na rozdiel od I. európskych hier (EH) 2015 v azerbajdžanskom Baku aj od II. EH 2019 v bieloruskom Minsku, o prípravách Poliakov na toto obrovské multišportové podujatie má verejnosť stále málo informácií. A aj národné olympijské výbory (NOV) európskych krajín majú problém dopátrať sa dôležitých informácií.

Napriek tomu prezident EOV Spyros Capralos na úvod návštevy koordinačnej komisie vyjadril presvedčenie, že organizačný výbor dosiahol od predošlej návštevy komisie v októbri 2022 významný pokrok a že s podporou NOV a športových federácií organizátori a Poľský národný olympijský výbor úspešne zorganizujú najväčšie športové podujatie v Európe v roku 2023.

„Do Európskych hier 2023 zostáva menej ako 100 dní a zapálenie plameňa mieru v Ríme je už len o niekoľko týždňov. Chcel by som vyjadriť svoju vďaku členom našej koordinačnej komisie a našim poľským organizátorom za ich tvrdú prácu a odhodlanie v týchto ťažkých a turbulentných časoch v Európe,“ uviedol Capralos.

V mnohých športoch budú Európske hry v Krakove-Malopoľsku súčasťou kvalifikačného procesu na budúcoročné olympijské hry v Paríži. V niektorých športoch si môžu najlepší priamo vybojovať miestenky, v ďalších zase budú zbierať body do dlhodobých rebríčkov.

V 12 športoch budú súťaže EH zároveň majstrovstvami Európy. Z 26 športov v programe podujatia je 18 olympijských a 8 neolympijských.

Predseda koordinačnej komisie EOV Hasan Arat  stredu konštatoval, že Európske hry v Krakove-Malopoľsku sú vďaka pokračujúcej tvrdej práci všetkých členov organizačného výboru na dobrej ceste byť fantastickým podujatím.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV