Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
4 min. čítania

V Lausanne dnes štartuje hokejový turnaj dievčat: Prvý zápas proti Švédkam!

Foto
IIHF

Štyri hokejové medaily z olympijských hier v Lausanne už máme, pridáme k nim aj ďalšiu na turnaji družstiev? Už dnes čaká našu hokejovú reprezentáciu dievčat do 16 rokov úvodný zápas hokejového turnaja družstiev proti Švédsku. 

Mladé hokejistky majú prvé tréningy pred začiatkom turnaja už za sebou. Po včerajšom prílete absolvovali jeden tréning na ľade a dnes 45 minútový na suchu v olympijskej dedine. „Záverečná príprava na olympijské hry prebiehala v Bratislave, absolvovali sme tri tréningy na ľade v nekompletnom zložení, keďže štyri hráčky z nášho tímu boli už v Lausanne na turnaji 3x3,” priblížila prípravu hokejistiek hlavná trénerka Gabriela Sabolová. 

V úvodnom zápase proti Švédsku sa do bránky postaví Laura Medviďová.
V úvodnom zápase proti Švédsku sa do bránky postaví Laura Medviďová.
Foto
Osobný archív - Laura Medviďová

V základnej skupine so Švédskom a Nemeckom 

Dnes o 17:00 hod. si dievčatá zmerajú sily s rovesníčkami zo Švédska. V základnej skupine A sú okrem Sloveniek a Švédok aj Nemky, s ktorými sa slovenské hráčky stretnú v nedeľu 19. januára. V skupine B je Česko, domáce Švajčiarsko a Japonsko.

Turnaj so šiestimi tímami bude bez vyraďovacích štvrťfinálových kôl. Do semifinále, kde sa rozhodne o tom, ktoré dva tímu budú bojovať o zlato a ktoré o bronz, tak postúpia z každej skupiny dve krajiny. „Dievčatá sú dobre naladené, tešia sa na turnaj a motiváciou sú im aj naše dievčatá, ktoré na prvom turnaji získali medaily,” vyjadrila sa Sabolová pred prvým zápasom. „Našou ambíciou je postúpiť zo skupiny do bojov o medaily, urobíme pre to maximum. Dôležitým prvkom bude tímová práca a disciplína,” dodala.

Proti Švédsku uvidíme v bránke Lauru Medviďovú a v zostave hráčok sú aj štyri dievčatá, ktoré sa zúčastnili na hokejovom turnaji 3x3. Nikola Janeková si so svojím medzinárodným tímom vybojovala striebornú medailu, Zuzana Dobiašová bronzovú. Na súťažiach v novom formáte sa zúčastnili aj Barbora Kapičáková a Emma Donovalová.

Švédsko sa nám na olympijských hrách mládeže doposiaľ zdolať nepodarilo

Naša hokejová reprezentácia hráčok do 16 rokov sa zúčastnila aj na predchádzajúcich dvoch olympijských hrách mládeže. Aj v Innsbrucku 2012, aj v Lillehammeri 2016 sa so Švédskom stretla základnej skupine, v 2016 dokonca i v semifinále. Nanešťastie, ani raz sa nám tri korunky poraziť nepodarilo.

Na I. zimných olympijských hrách mládeže v Innsbrucku slovenské hokejistky napísali históriu. Spomedzi všetkých účastníkov olympiády súťažili ako úplne prvé. Nastúpili vtedy proti domácemu Rakúsku. Olympijské hry však pre náš hokej úspešné neboli, obsadili sme posledné piate miesto. V základnej skupine sa nám nepodarilo poraziť ani jedného súpera a na turnaji sme strelili len jeden jediný gól – do bránky Kazachstanu. Rakúsko, Nemecko a Švédsko nám dovedna strelili 29 gólov. Švédsko nás vtedy porazilo vysoko 0:12.

Útok na medailu

O štyri roky neskôr v Lillehammeri sme zaútočili na bronzovú medailu, no so Švajčiarkami sme prehrali 2:5 a na turnaji sme obsadili 4. miesto. So Švédkami sme sa vtedy stretli v základnej skupine i v semifinále. Prvý zápas sme prehrali tesne 1:2 na samostatné nájazdy, semifinálový zápas sme prehrali 0:5.

Mladé hokejistky sa tak dnes v úvodnom zápase olympijských hier stretnú so súperom, ktorého sa im na tomto podujatí doposiaľ zdolať nepodarilo. Výsledková tabuľka je však čistá a dievčatá sú odhodlané dať do boja o medaily všetko. 

Sledujte priamy prenos zo zápasu na našej stránke

Zostava Slovenska na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020

Číslo

Meno

Pozícia 

Klub

1

Laura Medviďová

brankárka

Mládež Michalovce

30

Simona Macková

brankárka

HC ŠKP Bratislava

3

Tereza Belková

obrana

HK Brezno

4

Emma Bianka Živčáková

obrana

HO Hamuliakovo

5

Lea Giertlová

obrana

HC 07 Detva

7

Mária Nemčeková

obrana

HK Trnava

9

Nikola Janeková

obrana

HC 05 Banská Bystrica

10

Laura Jancsóová

útok

HK Nitra

12

Hana Fančovičová

útok

HKL Bratislava

14

Lea Glosíková

útok

HC ŠKP Bratislava

15

Barbora Kapičáková

útok

HC ŠKP Bratislava

16

Emma Donovalová

útok

HC 05 Banská Bystrica

17

Zuzana Dobiášová

útok

HC ŠKP Bratislava

18

Nina Hudáková

útok

HC Košice

19

Kristína Slováková

obrana

HC ŠKP Bratislava

20

Lily Stern

obrana

HC ŠKP Bratislava

21

Viktória Kučerová

útok

HC 07 Detva

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV