Športové aktuality
6 min. čítania

V Lillehammeri aj s nádychom histórie, súťažiť budú športovci zo 71 krajín

Mojmír Gaško

Bratislava, 2. februára (mg) – Už o 9 dní sa mladí športovci z celého sveta predstavia na najväčšom zimnom športovom sviatku v roku 2016. V piatok 12. februára sa v nórskom Lillehammeri začnú v poradí II. zimné olympijské hry mládeže (ZOHM). Zimné podujatie pre mladých potrvá do 21. februára.
 
Lillehammer je najväčšie a zároveň hlavné mesto regiónu Oppland. Mesto sa nachádza v centrálnej časti južného Nórska, asi 140 km od hlavné mesta krajiny – Osla.

Lillehammer sa do histórie športu zapísal veľkými písmenami už v roku 1994. Severské mesto vtedy hostilo XVII. zimné olympijské hry. Tieto hry sa pritom vo všeobecnosti považujú za najlepšie zimné olympijské hry v celej histórii. Okrem skvostnej atmosféry ponúkli aj výbornú organizáciu a perfektne pripravené športoviská. Aj pre Slovensko mali hry špeciálnu príchuť – naša krajina na nich zažila debut pod piatimi kruhmi od rozdelenia Československa. Po 22 rokoch teda Lillehammer zažije olympijské znovuzrodenie.

Skokanský mostík Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena. FOTO: ALEXANDER ERIKSSON, YOG Flickr
Skokanský mostík Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena.
Foto
ALEXANDER ERIKSSON, YOG Flickr

 

Staré športoviská v novom šate

II. ZOH mládeže sa budú odohrávať okrem Lillehammeru aj v mestách Gjövik, Öyer, Hamar a Oslo. Kým prvé tri mestá patria do spomínaného regiónu Oppland, Hamar územne spadá do regiónu Hedmark. Súťaže na U-rampe sa uskutočnia v Osle.

Jednou z veľkých výziev organizačného výboru hier bolo znovuobnovenie športovísk z roku 1994 na použitie v súčasnosti. Mladí športovci budú súťažiť dovedna na 9 športoviskách, pričom nové budú iba športoviská určené na ľadový hokej a curling, plus zimný park v Osle. Ostatné športoviská budú rovnaké, na akých súťažili športovci už pred 22 rokmi. Samozrejme s nutnými vylepšeniami, ktoré priniesla doba.
 

Tisícsto mladých športovcov zo 71 krajín o 70 sád medailí

Organizačný výbor zimných hier v Lillehammeri rád porovnáva. A vedia prečo. Na podujatí bude svoje krajiny
Vlajky všetkých zúčastnených krajín. INFOGRAFIKA Organizačný výbor hier
Vlajky všetkých zúčastnených krajín. INFOGRAFIKA Organizačný výbor hier
reprezentovať 1100 mladých športovcov (v Innsbrucku pred 4 rokmi ich bolo 1059) vo veku 15 - 18 rokov. Z pohľadu porovnania je zaujímavý aj počet zastúpených krajín. V Nórsku ich bude až 71, pred štyrmi rokmi na I. ZOHM v Innsbrucku štartovali športovci zo 69 a pred 22 rokmi na ZOH dokonca len zo 67 krajín.

„Povedomie o zimných olympijských hrách mládeže sa rozširuje po celom svete. To je dôvod, prečo bude mať na tomto podujatí šancu získať medailu pre svoju krajinu viac športovcov,“ nechal sa počuť Jostein Buraas, riaditeľ pre športy a športoviská v organizačnom výbore. Medzi 1100 účastníkmi sa nájdu aj také krajiny ako Južná Afrika, Východný Timor, Nepál, či Keňa. Domáce Nórsko, ktoré je kolískou lyžovania i korčuľovania a historicky najväčšou veľmocou zimných športov, bude reprezentovať 73 športovcov.
 
Organizátori ponúknu mladým účastníkom až dve olympijské dediny. Tá hlavná bude samozrejme

Olympijská dedina v Lillehammeri. FOTO: ALEXANDER ERIKSSON, YOG Flickr
Olympijská dedina v Lillehammeri.
Foto
ALEXANDER ERIKSSON, YOG Flickr
v Lillehammeri. Druhá, v ktorej nájde ubytovanie aj naša krasokorčuliarka Alexandra Hagarová s trénerom Miroslavom Bokorom, bude v Hamare. Všetci účastníci však majú rezervované miesta aj priamo v dedine v Lillehammeri. Tie využijú po skončení svojich súťaží.
 
Ako býva na mládežníckych podujatiach zvykom, aj v Lillehammeri si športovci vyskúšajú hneď niekoľko nových disciplín. Po prvý raz bude na veľkom športovom podujatí možné vidieť súťaž monobobov, bežci na lyžiach budú mať súťaž v disciplíne cross voľnou technikou a v severskej kombinácii uvidíme štafetový mix.
 
Dizajn prednej strany medailí, ktoré sú pripravené pre najlepších pretekárov v Nórsku vytvoril 20-ročný rumunský dizajnér Ciprian Burzo. Jeho návrh vyhral spomedzi 300 zaslaných dizajnov zo 65 krajín sveta. Počas podujatia
Dizajn medailí pre II. ZOHM v Lillehammeri. FOTO: YOG Flickr
Dizajn medailí pre II. ZOHM v Lillehammeri.
Foto
YOG Flickr
sa rozdá až 70 sád medailí.
 

Zo Slovenska 33 športovcov, môže ich inšpirovaŤ VlhovÁ

V slovenskej výprave sa predstaví 33 Slovákov, celá výprava bude mať 55 členov. Zastúpenie budeme mať v dievčenskom turnaji v ľadovom hokeji a v súťaži zručností, sánkovaní, biatlonebežeckom zjazdovom lyžovaní a výpravu doplní jeden bobista a jedna krasokorčuliarka. Vedúcim výpravy bude Jozef Gönci.
 
Prvý ročník zimných olympijských hier mládeže sa v rakúskom Innsbrucku konal pred štyrmi rokmi aj za účasti Slovákov. Najúspešnejšia bola Petra Vlhová, ktorá v slalome získala zlato a predznamenala tak úspechy vo svojej nasledujúcej, už seniorskej, kariére. Okrem 1. miesta v slalome dosiahla dve štvrté miesta (v obrovskom slalome
Petra Vlhová po dekorovaní zlatou medailou na I. ZOHM v Innsbrucku. FOTO: PAVOL UHRIN
Petra Vlhová po dekorovaní zlatou medailou na I. ZOHM v Innsbrucku.
Foto
PAVOL UHRIN
a superkombinácii) a 9. miesto v super-G. Hodnotné umiestnenia dosiahli aj sánkari Jozef Čikovský – Patrik Tomaško v dvojsedadlových saniach (5. miesto) či biatlonistka Ivona Fialková (10. na 6 km).

V snahe napodobniť našich úspešných zástupcov z prvej edície mládežníckej olympiády budú do Nórska cestovať títo mladí Slováci.
 
 

Okrem športu aj nasávanie vedomostí od športových vzorov

Neodmysliteľnou súčasťou olympijských podujatí pre mládež sa stali aj vzdelávacie aktivity. Tie majú vyplniť čas medzi športovými súťažami účastníkov a Medzinárodný olympijský výbor na ne kladie veľký dôraz. V Lillehammeri sa všetky tieto aktivity združujú pod projekt Learn&Share. Program Uč sa a zdieľaj je súbor náučných workshopov a prednášok, ktoré pomôžu mladým účastníkom v ich budúcej športovej ale i mimo športovej kariére.

Svetovými ambasádormi podujatia sú zvučné športové mená ako napríklad zjazdárska megahviezda Lindsey Vonnová, alebo nórsky hokejista pôsobiaci v NHL Mats Zuccarello - obaja sa v uplynulýách mesiacoch starali o medzinárodné "zviditeľnenie" podujatia. V úlohe športových vzorov budú priamo na hrách vystupovať lyžiarka Dominique Gisinová, združenár Felix Gottwald, sánkar Wolfgang Linger, biatlonistka Tora Bergerová, krasokorčuliar Stéphane Lambiel, či šortrekár Čun Li Kjung.
 
Okrem ambasádorov a športových vzorov budú vzdelávacie aktivity mladým ľuďom približovať aj národní mladí ambasádori. Tých je dovedna 39. Ich úlohou je spropagovať mimošportové aktivity medzi účastníkmi. Zo Slovenska bude tieto aktivity zastrešovať bývalá zjazdárka Jana Gantnerová. Pred štyrmi rokmi zastávala túto funkciu jej sestra Petra, na letných verziách podujatiach to boli strelkyňa Danka Barteková (Singapur 2010) a bedmintonistka Monika Fašungová (Nanking 2014).
 
Ešte pred odchodom slovenskej výpravy do dejiska podujatia zložia účastníci sľub do rúk prezidenta Slovenského olympijského výboru Františka Chmelára. Slávnostný akt spolu s poučením výpravy je naplánovaný na 8. februára podvečer v hoteli Double Tree by Hilton v Bratislave.
 
Program Slovákov na II. ZOHM v Lillehammeri.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV