Športové aktuality
4 min. čítania

V Lillehammeri sa konalo stretnutie vedúcich výprav, Jozef Gönci informoval členov štábu o jednotlivých bodoch príprav

Mojmír Gaško, Roman Hanzel

Lillehammer, 4. októbra - V termíne od 1. do 4. 10. 2015 sa v dejisku II. zimných olympijských hier mládeže (ZOHM) v nórskom Lillehammeri konal seminári vedúcich výprav. Za Slovenský olympijský výbor (SOV) sa na podujatí zúčastnili vedúci slovenskej výpravy a predseda komisie športovcov SOV Jozef Gönci a zástupca výpravy a projektový manažér SOV Roman Hanzel. Prítomná bola tiež mladá ambasádorka Jana Gantnerová, ktorá bude na ZOHM vyslaná za Slovensko. Na seminári sa zúčastnilo dovedna 156 zástupcov zo 66 krajín sveta a 39 mladých ambasádorov.

Po príchode na miesto konania seminára nasledovalo stretnutie so zástupkyňou organizačného výboru Xuan Ming (One on one meeting), ktorá má na starosti Slovenskú republiku. Spolu si prešli všetky potrebné oblasti týkajúce sa jednotlivých termínov, ako aj úlohy, ktoré bolo potrebné splniť. Zároveň boli zodpovedané všetky otázky, ktoré SOV tlmočilo od športových zväzov. Vo večerných hodinách nasledovala uvítacia recepcia, kde boli predstavení všetci členovia organizačného výboru za jednotlivé oblasti na čele s Guro Lium. Príhovor mal aj primátor mesta Lillehammer Espen Johnsen, ktorý privítal všetkých účastníkov seminára. Neskôr nasledoval bohatý kultúrny program.

V prvý deň sa uskutočnila prehliadka športovísk, na ktorej si zástupcovia jednotlivých krajín prešli všetky športoviská v Lillehammeri a Hamari. Jednotliví zástupcovia krajín boli rozdelení do troch skupín, ktoré sa spolu zúčastňovali na stretnutiach s manažérmi jednotlivých športovísk a športovými manažérmi.

Počas druhého dňa nasledoval seminár za jednotlivé oblasti ako sú športoviská, akreditácie, doprava, média, strava, olympijské dediny - ubytovanie, zdravotnícke pokrytie, dopingové kontroly, vzdelávacie programy pre športovcov a trénerov a dôležité termíny.

Počas podujatia budú mladí Slováci využívať až dve mládežnícke olympijské dediny. Prvá - väčšia, bude priamo v Lillehammeri, druhá dedina bude v meste Hamar. V ňom budú súťažiť krasokorčuliari a rýchlokorčuliari. Olympijská dedina v Lillehammeri je zložená zo štyroch 5 poschodových budov, ktoré sú v tesnej blízkosti a ktoré boli postavené v roku 2012. Celkový počet izieb je 360 a počet postelí 1200. K dispozícií su 2, 3 a 4 izbové bunky.

Zasadnutie štábu k II. ZOHM v Lillehammeri. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Zasadnutie štábu k II. ZOHM v Lillehammeri.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
V blízkosti budov sa nachádzajú aj chatky, pričom jedna chatka je rozdelená na 4 apartmány po 8 ľudí. Postele sú riešené ako samostatné a tiež poschodové. V Hamare budú športovcom slúžiť na ubytovanie priestory hotela Scandic.

Vzdialenosti športovísk od ubytovania sú pritom relatívne veľmi malé. Slovenské hokejistky, krasokorčuliarka i rýchlokorčuliari budú môcť na svoje športoviská prejsť pešo, ostatným nezaberie cesta autom viac než 30 minút. Súčasťou celého podujatia bude aj kultúrno-vzdelávací program, ktorý tvorí neodmysliteľnú časť programu mládežníckych olympijských hier.

O všetkých informáciách, ktoré slovenskí zástupcovia v Lillehammeri zistili informovali Jozef Gönci s Romanom Hanzelom na v poradí II. štábe pred ZOHM. Štáb sa vzhľadom na jednoduchšiu logistiku pre zväzy konal v Banskej Bystrici. Priestory pre štáb poskytlo vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica. Jozef Gönci, ktorý bude v Nórsku zastávať funkciu vedúceho slovenskej výpravy, vyslovil s úrovňou prípav v samotnom dejisku spokojnosť, no našli sa samozrejme i negatíva: "Mládežnícka olympijská dedina je postavená nedávno, čo je pozitívne, no negatívne ma prekvapila veľkosť jednotlivých izieb. Naozaj som čakal, že budú aspoň o trochu väčšie. Podmienky však budú mať všetci rovnaké, zvykneme si. Všetky športoviská však majú pripravené na vysokej úrovni. V sánkarskej a bobovej dráhe práve počas našej návštevy spúšťali prevádzku, veľmi pekné sú aj hokejové štadióny. Areál pre bežcov na lyžiach sa hľadal bez snehu a úpravy trate trochu ťažko, ale organizátori sú veľmi profesionálni a z pohľadu športovísk by problémy určite nemali nastať."

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV