Športové aktuality
Rozhovor
8 min. čítania

V mladom Nemcovi videl potenciál, teraz hrá na MS. „Dnes by už dostal priestor všade,“ hovorí generálny manažér Nitry Chrenko

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
17 ročný obranca Šimon Nemec už stihol na MS zaznamenať jednu asistenciu.
Foto
Andrej Galica

Spod Zobora sa na MS v hokeji 2021 prebojovali dve zaujímavé mená. Navrátilec zo zámorskej univerzitnej ligy Adrián Holešinský a 17-ročný supertalent Šimon Nemec. Najmä o mladom obrancovi sme sa ešte pred štartom svetového šampionátu v Rige rozprávali s generálnym manažérom HK Nitra Tomášom Chrenkom.

V rozhovore sa dozviete:

Ako sa dostal dorastenec z Liptovského Mikuláša cez Nitru až na majstrovstvá sveta?

V čom mu pomohol juniorský šampionát do 20 rokov?

Neublíži mu mediálny záujem?

Je pre skautov z NHL slovenská liga zaujímavá?

Čo robí generálny manažér Nitry počas letného obdobia? 

Momentálne sa snažíme doladiť kalendár prípravných zápasov. Keďže sa starám aj o mládež, riešim aj ich. Od najmenších detí, až po juniorov. Zároveň robíme rozpis zápasov pre extraligové mužstvo. To všetko musíme zosúladiť tak, aby sa nám nič nekrylo a mali sme zabezpečenú celú logistiku. Zároveň finišujeme a rokujeme s hráčmi A-tímu pre novú sezónu.

Takže prípadné posily do tímu sú už dávno odsledované a oslovené?

Jasné. Drvivú časť kádra sme mali dohodnutú a podpísanú na novú sezónu. No dosť veľa hráčov sa nám dostalo do národného mužstva, kde sa ukázali a nechceme im brániť v napredovaní. Niektorých zrejme uvoľníme a tým pádom musíme začať pár vecí nanovo.

Generálny manažér HK Nitra Tomáš Chrenko.
Generálny manažér HK Nitra Tomáš Chrenko.
Foto
TASR – Roman Hanc

Zostaňme teda pri národnom mužstve. Viacero vašich hráčov sa dostalo do reprezentácie. Niektorí dostali pozvánku na prípravné zápasy, dvaja sa nakoniec prebojovali aj na svetový šampionát. Je to pre Nitru odmena za uplynulú sezónu, ocenenie toho, že to robíte dobre?

Samozrejme. Nie je to ako vo futbale, že keď kluby niekoho vychovajú, vedia ho dobre predať a následne za tie peniaze zlepšiť podmienky. U nás je z toho len dobrý pocit, keď ich vidíme v národnom mužstve, alebo v lepších ligách. Je to pre nás radosť a zadosťučinenie.

Naberá tým Nitra na prestíži? Pomôže to, keď sa hráči rozhodujú, či k vám prestúpiť?

Za tých šesť sezón, ktoré som tu spolu s Miroslavom Kováčikom (pozn. prezident HK Nitra), sme si vybudovali renomé, že chalani sa od nás presúvajú do lepších líg a do reprezentácie.

Viete lepšie prilákať aj juniorských hráčov? Keď vidia, koľko priestoru v tíme dostal Šimon Nemec a ďalší...

Je to prepojené. Keďže sa staráme o mládež aj o A-tím, snažíme sa, aby sa chalani dostali do extraligy. Samozrejme, musia mať požadovanú kvalitu. Nebudeme tam tlačiť niekoho nasilu len preto, že je mladý. Rastú nám tu šikovní nitrianski odchovanci a hlásia sa nám aj chlapci z celého Slovenska, pretože vidia, ako to robíme. Keď zistíme, že je niekto dobrý, doplní našu liaheň odchovancov a pracujeme aj s ním.

Stalo sa vám to aj v prípade Šimona Nemca, ktorý sa v sedemnástich rokoch dostal na majstrovstvá sveta. Ako ste objavili jeho?

Chodím aj na zápasy dorastencov, kde som si ho všimol. Hral v Liptovskom Mikuláši. Upozorňoval ma na neho aj náš tréner Peter Galan. Bavili sme sa aj s Marcelom Sakáčom, ktorý ho zastupoval. Hovorili sme mu, že sa nám páči. A tým, že v Liptovskom Mikuláši to v tom období veľmi nefungovalo, sme Šimona oslovili. Povedali sme mu, že by sme ho radi privítali u nás a jemu sa to páčilo. Stretli sme sa aj s rodičmi a predostreli sme im, ako by sme s ním chceli pracovať. V lete sme ho vypustili na tréningy s „áčkom”, kde nás veľmi zaujal. Vôbec sa neokúňal a naozaj pôsobil veľmi dobre.

Ako vyzerala jeho cesta do národného tímu?

Po komunikácii s trénerom Fenešom sme ho veľmi odporúčali do reprezentácie do 18 rokov. Tá mala v tom čase Hlinka Gretzky Cup, kde zahral veľmi dobre a ukázal sa aj skautom. My sme mali plán postaviť ho v sezóne na osem, či desať zápasov. Aby si vyskúšal extraligu. Nakoniec odohral dvanásť zápasov a počínal si v nich veľmi dobre. Tento rok dostal veľký priestor v presilovkách a oslabeniach. Tak ako sme plánovali. Oprávnene sa dostal na šampionát do 20 rokov. A tam potvrdil svoje výkony. Sezónu zakončil tak, že dnes je na majstrovstvách sveta. Ja sa veľmi teším a myslím si, že to je zaslúžené. 

Slovenský hráč Šimon Nemec (vľavo) oslavuje so spoluhráčom Martinom Chromiakom gól do bránky Kanady v zápase A-skupiny SLOVENSKO - Kanada na MSJ do 20 rokov v kanadskom Edmontone 27. decembra 2020.
Slovenský hráč Šimon Nemec (vľavo) oslavuje so spoluhráčom Martinom Chromiakom gól do bránky Kanady v zápase A-skupiny SLOVENSKO - Kanada na MSJ do 20 rokov v kanadskom Edmontone 27. decembra 2020.
Foto
TASR/AP

Vráťme sa k momentom, kedy ste ho videli na ľade v Liptovskom Mikuláši. Bolo jeho výkon taký dominantný, že by aj obyčajný fanúšik hokeja rozoznal, že má talent? 

 

On hral ešte len ako ôsmak v dorasteneckom mužstve. Bolo teda vidieť, že je veľmi šikovný. Padol mi do oka tým, že si veľa dovolil, bol chladnokrvný, urobil kľučku, prihral... Jeho hokejové IQ je na veľmi vysokej úrovni a my v Nitre sme vyznávači takéhoto štýlu hry.

Nemec je obranca, ktorý je preferovaný aj pre jeho útočné výpady. Zapasoval teda do vášho spôsobu hry. Možno by v inom tíme nedostal toľko príležitostí. Lenže keď pokazil niečo v obrannej fáze, tak ste mu nepovedali, že na ďalší zápas nenastúpi. Namiesto toho dostal priestor na to, aby sa vyvíjal. 

Ťažko povedať, čo by bolo, kebyže je niekde inde. Ja si v prvom rade myslím, že by taký priestor, aký v tom veku dostal u nás, nedostal nikde. Dnes by už dostal priestor všade (smiech). Čo sa týka defenzívnej hry, nemyslím si, že je slabý. Je veľmi inteligentný, veľmi dobre číta hru. Často je už predčasne tam, kde má byť. Pracuje dobre s hokejkou a je slušne fyzicky disponovaný.

Sebavedomie Nemcovi zdvihli MS do 20 rokov. Do Nitry sa vrátil ešte lepší. Čo myslíte, bude na ňom vidieť zmena aj po návrate z Rigy?

Sám som zvedavý, aký potenciál zlepšovať sa Šimon má. Súhlasím, že po MS do 20 rokov ešte zlepšil svoje sebavedomie tým, že sa porovnával so svetovou špičkou. Verím, že si poradí aj na majstrovstvách sveta. 

Nemôže Nemcovi v jeho veku uškodiť mediálny záujem? Predsa len, je ešte mladý a po príklady zaručených hviezd, ktoré to nezvládli, nemusíme chodiť ďaleko.

Poznám sa s ním nejaké dva roky a musím povedať, že má výbornú hlavu. Možno aj preto to všetko zvláda. Či už na ľade alebo v civile. Aj to, že chce ostať v Nitre a odvďačiť sa za šancu, ktorú sme mu dali, ukazuje jeho vyspelosť.

Je pre slovenských hokejistov čoraz výhodnejšie zostať na Slovensku? Alebo budú chodiť za každú cenu do zahraničia? 

My sme chceli ukázať, že sa to dá aj u nás. Reči, že skauti sa nechodia pozerať na Slovensko, vôbec neuznávam. Keď sa je na čo pozerať, tak prídu. Videli sme to aj sezóny predtým, keď chodili na Samuela Bučeka a Róberta Lantošiho, to isté platí o Šimonovi a ďalších chalanoch. Je správna cesta zostať u nás. Samozrejme, určite budú chalani, ktorí uprednostnia zahraničie. Aj takáto cesta môže byť úspešná.

Rád by som sa opýtal aj na ďalšieho hráča Nitry na šampionáte. Adrián Holešinský je trošku iný príbeh. Prišiel z univerzitnej ligy, kde sa mu nedarilo. Tu sa uchytil a jeho kariéra môže opäť nabrať správny smer. 

Adriána som si pamätal ešte z mládežníckych čias. Vedel som, že to je šikovný a kreatívny hokejista. Trošku sme sa obávali dať mu zmluvu hneď na začiatku, keďže sme nevedeli, ako sa vyvíjal a ako sa za ten čas zmenil.

Rizikom bolo aj to, že odohral veľmi málo zápasov. Dohodli sme sa teda, že sa nám príde ukázať. Po desiatich minútach na tréningu bolo vidieť, že veľmi zlepšil korčuľovanie a mal nesmiernu chuť presadiť sa. Bol pripravený zobrať v tíme akúkoľvek rolu, čo sa nám veľmi páčilo. Mal výborné mentálne nastavenie. Prešiel si ťažkými obdobiami, je pripravený niekam sa dostať. Počas celej sezóny podával dobré výkony. Upútal aj zástupcov reprezentácie a to, že sa dostal až na majstrovstvá sveta, je rozprávkový príbeh.

Na snímke zľava Adrián Holešinský (SR) a Uvis Balinskis (Lotyšsko) počas 2. prípravného zápasu slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta 2021
Na snímke zľava Adrián Holešinský (SR) a Uvis Balinskis (Lotyšsko) počas 2. prípravného zápasu slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta 2021
Foto
Andrej Galica

Aký máte názor na fakt, že na MS dostali šancu hráči z našej ligy. Je tam napríklad Daniel Gachulinec, ktorý v príprave viacerých prekvapil. 

Gachulinec sa mi veľmi páčil. Hral veľmi dobre v závere sezóny v drese Detvy. Čo sa týka hráčov zo slovenskej ligy, posledné dve – tri sezóny sú uprednostňovaní. Je to veľmi správne, pretože liga má svoju úroveň. Radšej vezmú hráča z našej ligy, ktorý je tu líder, ako niekoho nasilu, len preto, že hráva v zahraničí. Kvitujem, že dostávajú priestor.

Čo podľa vás predvedie slovenský tím MS? 

Očakávam, že sa môže stať naozaj čokoľvek. Reprezentačné výbery sú v rôznom rozpoložení, videli sme, čo sa stalo Talianom (pozn. polovica hráčov bola pozitívne testovaná na koronavírus). Niektoré tímy nezobrali na MS najväčšiu kvalitu. Dovolím si predpovedať, že budeme vidieť prekvapenia, verím, že jedným z nich budú aj Slováci.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV