Šport a olympizmus
Bratislava
4 min. čítania

V nedeľu oslavuje osemdesiatku dvojnásobný olympijský medailista i majster sveta vo volejbale a mimoriadne úspešný tréner Pavel Schenk

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Pavel Schenk (v druhom rade tretí zľava) sa ako tréner teší z triumfu volejbalistov Červenej hviezdy Bratislava v Európskom pohári majstrov v roku 1979.
Foto
Ján Súkup

Bývalý skvelý volejbalista z Moravy Pavel „Pavčo“ Schenk je strieborný aj bronzový medailista z olympijských hier aj majster sveta. Prakticky celú hráčsku kariéru síce prežil mimo Slovenska, ale v Bratislave sa skvelým spôsobom presadil ako tréner slávneho tímu Červenej hviezdy (viedol aj reprezentáciu ČSSR) a napokon tu (v Dúbravke) aj zostal žiť. Rodák z moravskej obce Borotín v okrese Blansko a volejbalová legenda oslavuje v nedeľu 27. júna 80. narodeniny.

Pavel Schenk pri tohtotýždňovom preberaní Medaily Vladimíra Černušáka z rúk štátneho tajomníka pre šport a takisto bývalého volejbalového trénera Ivana Husára.
Pavel Schenk pri tohtotýždňovom preberaní Medaily Vladimíra Černušáka z rúk štátneho tajomníka pre šport a takisto bývalého volejbalového trénera Ivana Husára.
Foto
Ján Súkup

Pri príležitosti nadchádzajúceho významného životného jubilea si len o štyri dni skôr počas otvorenia Výstavnej siene profesora Vladimíra Černušáka vo vynovenom bratislavskom Dome športu Pavel Schenk z rúk štátneho tajomníka pre šport Ivana Husára prevzal Medailu Vladimíra Černušáka, ktorú mu udelilo Ministerstvo školstav, vedy, výskumu a športu SR.

Pavel Schenk sa v detstve a v mladosti venoval mnohým športom (gymnastika, basketbal, futbal, stolný tenis), ale aj vďaka telesnej výške uňho napokon zvíťazil volejbal, ktorý mu učaroval vo veku 15 rokov. Bývalý skvelý hráč a známy tréner Karel Láznička si ho ešte ako dorastenca vybral do ligového družstva mužov Spartaka Brno ZJŠ (neskôr Zbrojovka Brno), s ktorým po absolvovaní základnej vojenskej služby v Kolíne získal šesť titulov majstra ČSSR a zahral si v troch finále Európskeho pohára majstrov, pričom v roku 1968 sa tešil zo zisku trofeje.

Počas hráčskej kariéry patril Pavel Schenk k najlepším volejbalistom sveta.
Počas hráčskej kariéry patril Pavel Schenk k najlepším volejbalistom sveta.
Foto
Štartfoto

Výborný smečiar sa rýchlo stal aj stabilným členom reprezentačného družstva ČSSR. Už na MS 1962 v Moskve sa Pavel Schenk podieľal na zisku striebra. Ako 23-ročný sa zúčastnil na olympijských hrách 1964 v Tokiu, kde mal volejbal premiéru pod piatimi kruhmi. Znovu prispel k zisku striebra. O dva roky sa na majstrovstvách sveta v Prahe stal svetovým šampiónom a vyhlásili ho za najlepšieho smečiara turnaja. Na OH 1968 v Mexico City bol členom bronzového tímu ČSSR a ako 31-ročný si zahral ešte aj na OH 1972 v Mníchove, kde družstvo obsadilo šieste miesto. Do bohatej zbierky trofejí pridal dva bronzy z majstrovstiev Európy – v Istanbule 1967 a v Sofii 1971. V reprezentácii odohral takmer štyristo zápasov.

Na fotografii strieborného tímu volejbalistov ČSSR na OH 1964 v Tokiu Pavel Schenk v prednom rade druhý zľava.
Na fotografii strieborného tímu volejbalistov ČSSR na OH 1964 v Tokiu Pavel Schenk v prednom rade druhý zľava.
Foto
Archív SOŠM

Na sklonku hráčskej kariéry prišiel pôsobil do Červenej hviezdy Bratislava, ktorej tím v roku 1972 postúpil do československej extraligy. Po vážnom zranení kolena však hviezdnemu hráčovi ponúkli v tíme pozíciu trénera, ktorú prijal. V roku 1974 sa s manželkou aj dvoma dcérami presťahoval z Brna do bratislavskej Dúbravky.

Pavel Schenk "v akcii" ako tréner volejbalistov ČH Bratislava.
Pavel Schenk "v akcii" ako tréner volejbalistov ČH Bratislava.
Foto
Ján Súkup

Policajný tím Strediska vrcholového športu Ministerstva vnútra SSR pod jeho vedením z roku na rok stúpal vyššie. „Červenka“ si napokon pod Schenkovým vedením vybojovala tri tituly majstra ČSSR, v roku 1979 triumfovala v Európskom pohári majstrov, v roku 1981 v Pohári víťazov pohárov a v oboch európskych pohárových súťažiach si pripísala ešte po jednej finálovej účasti.

V SVŠ MV SSR pôsobil „Pavčo“ až do roku 1990 ako šéftréner a zároveň tréner ligového tímu ČH. V ďalších rokoch viedol viaceré ligové tímy (Púchov, Nitra, Inter Bratislava) a napokon deväť rokov (1999 – 2008) viedol študentský klub na Gymnáziu na Bílikovej ulici v Bratislave.

Vďaka klubovým úspechom sa Pavel Schenk stal aj reprezentačným trénerom. Na OH 1980 v Moskve si pripísal už štvrtú olympijskú účasť – po troch hráčskych prvú trénerskú. V rámci slovenského volejbalu dlhodobo pôsobil aj v komisii vrcholového športu, v trénerskej rade aj v komisii mládeže, viedol školenia trénerov. Bol spoluator publikácie „Volejbal“ a v roku 2015 vydal knižku „Trénerovo pêle-mêle“, v ktorej zhrnul svoje mimoriadne bohaté hráčske aj trénerské poznatky i skúsenosti. V nej okrem iného napísal: Volejbal bol pre nás fenoménom, ktorému sa podriaďoval bez výnimky celý náš život.“

Zaslúžilý majster športu a držiteľ vyznamenania Za vynikajúcu prácu Pavel Schenk je členom siení slávy českého aj slovenského volejbalu. Slovenský olympijský výbor mu udelil Strieborné kruhy SOV a Slovenský olympijský a športový výbor ho ocení pri najbližšom odovzdávaní výročných ocenení a vyznamenaní SOŠV, ktoré sa plánuje na september. Pavel Schenk dostane Zlatý odznak SOŠV.

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantovi srdečne blahoželá!

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV