Športové aktuality
4 min. čítania

V Oestersunde odštartuje Svetový pohár v biatlone, našou jednotkou Paulína Fialková

Foto
TASR/Michal Svítok

Vo švédskom Oestersunde v sobotu mix štafetami odštartuje nová sezóna Svetového pohára v biatlone, ktorej vrcholom budú februárové majstrovstvá sveta v talianskej Anterselve. Slovensko sa bude spoliehať predovšetkým na Paulínu Fialkovú, keďže by mala prevziať rolu slovenskej jednotky po Anastasii Kuzminovej.

Obhajcovia glóbusov

Veľký krištáľový glóbus v kategórii žien bude obhajovať Talianka Dorothea Wiererová, ktorá v minulom ročníku ovládla taktiež hodnotenie stíhacích pretekov. Vyrovnanosť ženského štartového poľa podčiarkol fakt, že každú klasifikáciu vyhrala iná žena. V pretekoch s hromadným štartom sa najviac darilo Hanne Oebergovej zo Švédska. Wiererovej krajanka Lisa Vittozziová si pripísala prvenstvo za kráľovské vytrvalostné preteky. Krištáľový hetrik v rýchlostných pretekoch si už nepripíše naša Anastasia Kuzminová, pretože sa rozlúčila s aktívnou kariérou. Ženské štafetové preteky boli v réžii nórskych biatlonistiek.

Medzi mužmi absolútne dominoval Johannes Thingnes Boe, ktorý ovládol celkovú klasifikáciu i všetky disciplíny. Prevahu krajiny Vikingov podčiarkol fakt, že Nóri zvíťazili taktiež v štafetách mužov aj v mixe.

Ilustračná fotografia
Foto
TASR/Michal Svítok

Favoriti

Po minulosezónnom celkovom prvenstve bude Dorothea Wiererová ašpirovať na rovnakú métu i teraz, pričom sa bude chcieť oprieť o kvalitnú streľbu. Vyzvať by ju mohla reprezentačná kolegyňa Lisa Vittozziová, ktorá v poslednom období športovo dozrela. Zlepšenie v posledných ročníkoch ukázala Marte Olsbuová Roeiselandová z Nórska a mohla by sa dotiahnuť na talianske duo. O vysoké priečky by mohli bojovať Hanna Oebergová či naša Paulína Fialková, ktoré sa už dokázali usadiť vo svetovej špičke. Musíme však rátať i s bývalou bežkyňou na lyžiach Denise Herrmannovou, Nemka v prípade vycibrenia streleckej mušky môže atakovať najvyššie pozície. Nemožno zabúdať ani na severské „stíhačky“ Tiril Eckhoffovú a Kaisu Mäkäräinenovú, keďže sú vždy nebezpečné.

Medzi mužmi sa očakáva súboj titanov. Johannes Thingnes Boe by chcel nadviazať na svoju spanilú jazdu, ktorú predviedol v minulom ročníku. Tento zámer mu môže prekaziť Martin Fourcade, Francúz by pri nájdení stratenej formy mohol pridať k svojim siedmim veľkým glóbusom ďalší. Nórsko-francúzske duo by mohol ponaháňať Alexander Loginov, ktorý naposledy dokázal byť celkovo druhý. Stúpajúcu krivku výkonov by chceli potvrdiť Fourcadovi súputníci z reprezentácie Quentin Fillon Maillet a Simon Desthieux. Zaujímavé bude sledovať Johannesovho staršieho brata Tarjeia alebo nemeckých rutinérov Arnda Peiffera s Benediktom Dollom.

Ilustračná fotografia
Foto
FOTO TASR/AP

Slovenská účasť

Štafetu našej jednotky prevezme od Anastasie Kuzminovej Paulína Fialková, ktorá príslušnosť k biatlonovej elite potvrdila celkovou šiestou priečku vo SP 2018/2019. Na svoju sestru sa bude chcieť dotiahnuť Ivona Fialková, mladšia z „Fialiek“ by sa mohla pri plnej forme viackrát predrať do top 10. Dôležitou členkou slovenskej štafety bude Terézia Poliaková, Horehronka by si rada pripísala aj bodované priečky. Veronika Machyniaková si v Oestersunde odbije debut na najvyššom fóre a bude zbierať skúsenosti. Do „sveťáku“ by mohla nakuknúť takisto Aneta Smerčiaková, ktorá nateraz ostáva v IBU Cupe.

Mužskou jednotkou by sa mal po odchode Mateja Kazára stať Martin Otčenáš, pričom by rád výraznejšie bodoval. Stabilným členom A-tímu mužov je dlhodobo Tomáš Hasilla, ktorý sa dostáva do ideálneho biatlonového veku. Michal Šima by si chcel ukrojiť z bodového koláča a mal by byť podstatným článkom štafety. Na bežecké výkony z juniorského veku by rád nadviazal Šimon Bartko, pričom v spojení so zlepšenou streľbou by mohol získať body. Doposiaľ junior Matej Baloga by sa mohol ukázať v niektorých pretekoch SP, na svoju šancu bude čakať podobne ako Aneta Smerčiaková v IBU Cupe.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV