SOŠV
Šamorín
4 min. čítania

V Olympijskom tréningovom centre X-bionic sphere v Šamoríne by mohlo vzniknúť tréningové karanténne centrum pre vrcholových športovcov

Súčasťou šamorínskeho centra je aj otvorený 50-metrový bazén.
Foto
TASR/Michal Svítok

Rezort X-bionic sphere v Šamoríne získal v lete 2016 štatút Slovenského olympijského tréningového centra a pri prebiehajúcej pandémii koronavírusu je pripravený pomôcť  športovcom. Plocha s celkovou rozlohou viac ako milión metrov štvorcových poskytuje profesionálne podmienky na výkon 26 olympijských odvetví. Ako pre TASR uviedol predseda dozornej rady X-bionic sphere Juraj Bača, rezort je prakticky okamžite pripravený ponúknuť pomoc pri dodržaní súčasných prísnych opatrení.

Súčasťou areálu je jedno z najväčších a najmodernejších olympijských jazdeckých centier, moderný atletický štadión, kongresové priestory, futbalové ihrisko, či moderné bazény. Rezort ponúka prakticky neobmedzené možnosti na šport a má aj ideálna polohu. Garantuje rýchlu dostupnosť z Bratislavy, Viedne, aj Budapešti. Negatívne dopady pandémie koronavírusu preto v Šamoríne pociťujú vo viacerých smeroch. Napriek uzavretému areálu sa však črtá jeho využitie pre slovenských športovcov.

Pri dodržaní prísnych hygienických opatrení si Juraj Bača vie predstaviť jeho využitie. "Olympijské tréningové centrum je z nariadenia vlády zatvorené. Profesionálni športovci majú výnimku, kedy a ako môžu využívať športoviská. Ale vzhľadom na to, že konkrétny športovec by k nám musel merať cestu, nie sme schopní poskytovať športovisko na individuálnu aktivitu. Ale nemalo by to pre neho ani význam. A preto sme vnímali ambíciu a dopyt na športovom trhu. Oslovilo nás viacero zväzov s tým, že ak by vládne orgány umožnili profesionálnym slovenským športovcom pri dodržaní podmienok trénovať, sme ochotní im poskytnúť naše služby. Máme načrtnutých viacero modelov, ktoré chceme ponúknuť zastrešujúcemu orgánu - Slovenskému olympijskému a športovému výboru. Je na zvážení SOŠV, ako to bude komunikovať s kompetentnými. Ak bude impulz od SOŠV výrazný, sme ochotní veľmi rýchlo zareagovať. Ale športovci by boli u nás izolovaní a zamestnanci by museli byť v rovnakom režime. Je to aké-také východisko zo súčasnej situácie. Športovec by sa mal pripravovať dlhodobo aj vzhľadom na olympiádu a my mu takto vieme pomôcť," povedal.

Podľa olympijského medailistu v rýchlostnej kanoistike Juraja Baču je dôležité, aby sa každý vrcholový športovec čo najviac priblížil svojmu zabehnutému režimu trénovania, preto je myšlienka karanténneho tréningového kempu zaujímavá pre každého z nich. "Športoviská sú u nás dlhodobo dostupné. Tartan je na mieste, nikam sa nechystá. Tak isto bazény. Mimochodom, prestávku sme využili na ich dezinfekciu napriek tomu, že máme špičkové najmodernejšie zariadenia. Urobili sme kompletnú sanitu. Športoviská teda máme a netreba rozhýbať veľa ľudí, aby sa ihneď prevádzkovali. Ale to, o čom hovoríme, nie je plnohodnotná hotelová prevádzka, my hovoríme o karanténnom spôsobe tréningového kempu, alebo dlhodobého sústredenia. Veľa športovcov vyhľadáva práve takéto zariadenia v rôznych destináciách sveta, či už pre nadmorskú výšku, alebo klimatické podmienky. Aj tie dnes fungujú pri dodržaní prísnych podmienok. Aj v San Diegu, z ktorého sme veľakrát čerpali pri projektovaní X-bionic sphere, tam to tiež bola komunita, ktorá bola kompletne kontrolovaná a bezpečnostnou službou uzavretá. Vstup bol povolený len so súhlasom konkrétneho zväzu a Amerického olympijského výboru. Dlhodobo boli uzavretí a nemohli roznášať žiadny vírus. Čiže je to overené a dá sa to. Nie je to turizmus, je to dlhodobý pobyt za účelom udržania  výkonnosti.“

Možnosti na tréningový proces sú v rôznych častiach sveta momentálne veľmi rozdielne. "Predtým mohli všetci trénovať aspoň v základnom režime, dnes tú možnosť všetci nemajú. Nasledujúcich 12 mesiacov bude ovplyvnených nielen o rok posunutým termínom olympijských hier v Tokiu, ale aj spôsobom tréningu A to je to, čo chceme v X-bionic sphere ponúknuť. Teda nejakú malú štartovaciu čiaru. Keď sa pozrieme na špičkových svetových športovcov, každý trénuje po vlastných rezidenciách, východný svet, kde je bohužiaľ aj Slovensko, tu nemáme také možnosti. Olympijskí víťazi trénujú s toaletným papierom a toto je to, čo podľa mňa ovplyvní výsledky na OH. Že nemá každý rovnaké podmienky," hovorí Bača.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV