Športové aktuality
3 min. čítania

V olympijskom Vancouvri bojujú drogové gangy, od konca januára zabili 12 ľudí

Vancouver 8. marca (TASR/AP) - Napriek tomu, že olympijský Vancouver má stále vysokú životnú úroveň a veľkú prestíž vo svete, v jeho uliciach pokračuje boj drogových gangov. Po prvý raz to oficiálne priznali predstavitelia polície a kanadského veľkomesta, v ktorom sa vo februári 2010 uskutočnia XXI. zimné olympijské hry (ZOH). "Vancouver nebol nikdy známy podobnými problémami. Takže pokiaľ ide o našu medzinárodnú reputáciu, je to problém, ktorý musíme, čo najskôr vyriešiť," uviedol primátor Vancouveru Gregor Robertson, ktorý súčasne oznámil dolapenie ďalších dvoch lídrov znepriateľených gangov bojujúcich o svoj podiel na čiernom trhu s narkotikami.

Prestrelky znepriateľených gangov, ktoré bez obetí pokračovali naposledy v piatok, sa však stali pomaly, ale isto súčasťou koloritu mesta v idylickom prostredí na pobreží Tichého oceánu a v podhorí Skalnatých hôr. "Je to veľmi nešťastná realita. Začíname sa podobať väčšine amerických veľkomiest, ktoré musia pravidelne riešiť problémy s násilnou kriminalitou," dodal Robertson.

Od konca januára napočítali kriminalisti vo Vancouveri 29 prestreliek v metro-časti veľkomesta, pri ktorých prišlo o život 12 ľudí. "Niektorí zo zastrelených boli príslušníci gangov, niektorí nie, u niektorých sme totožnosť nikdy nezistili," konštatuje policajná komisárka Lindsey Houghtonová, ktorú doplnil policajný šéf Jim Chu: "Pustíme sa do tohto problému so všetkou vážnosťou. Áno, máme vo Vancouveri vojnu gangov, ktorá je veľmi brutálna."

Podľa kanadských policajných zdrojov sa násilnosti omedzujú na na stredne veľké gangy, ktoré sa preťahujú o kontrolu nad predajom kokaínu a produkciou marihuany, z ktorých veľká časť končí v susedných Spojených štátoch. Bezpečnostní analytici súčasne vidia spojitosť medzi aktuálnym vývojom v Kanade a vojnou proti drogám, ktorú vedú na svojom území mexické úrady. Tá totiž má priamy dopad na zvýšenie ceny kokaínu, z ktorého sa automaticky stáva lukratívnejší tovar aj na území Kanady. Kanadská federálna vláda plánuje sprísniť legislatívu, ktorá by umožnila účinnejší postup proti gangom. V tejto súvislosti plánuje aj kanadská provincia Britská Kolumbia posilniť policajný zbor.

© 2009, Autorské práva TASR. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR je výslovne zakázané.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV