Šport a olympizmus
4 min. čítania

V Paríži definitívne bez chodeckej päťdesiatky, Bach sa chystá do Tokia až pred OH

(pp, TASR)
Thomas Bach počas virtuálneho zasadnutia exekutívy MOV.
Foto
OLYMPIC.ORG

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na svojom tohtotýždňovom rokovaní potvrdila vyškrtnutie chodeckej päťdesiatky z programu olympijských hier 2024 v Paríži. Zároveň odporučila austrálske mesto Brisbane ako kandidáta pre hlasovanie o dejisku OH 2032 a uznala šesť medzinárodných športových federácií.

Výkonný výbor MOV potvrdil zmeny v programe olympijských hier v roku 2024 v Paríži. Tradičnú chodeckú disciplínu na 50 km vystrieda na základe rozhodnutia miešaná súťaž mužov a žien. Posledná olympijská päťdesiatka sa pôjde o dva mesiace v Sappore, prvenstvo z Ria de Janeiro bude obhajovať Matej Tóth.

V Paríži sa zmení formát olympijskej súťaže v modernom päťboji. Všetky jeho disciplíny sa uskutočnia na jednom mieste, celá súťaž by sa mala skončiť do 90 minút. V jachtingu sa zasa uskutočnia samostatné súťaže mužov a žien v disciplíne kiteboarding.

Brisbane kandidátom na usporiadanie OH 2032

Exekutíva MOV zároveň odporučila austrálske mesto Brisbane na hlasovanie o dejisku 0H 2032. Definitívne rozhodnutie padne 21. júla v Tokiu. Členovia výkonného výboru pri rozhodovaní vychádzali zo správy komisie, ktorá v minulých mesiacoch detailne analyzovala projekt Brisbane 2032. „Brisbane sa ukázalo ako najlepšia voľba. Projekt je udržateľný a uskutočniteľný. Krajina miluje šport. Má veľkú podporu verejnosti aj vlády,“ povedal  prezident MOV Thomas Bach.

Exekutíva MOV už vo februári prijala návrh komisie pre olympijské hry a región Queensland sa tak stal preferovaným kandidátom na usporiadanie OH 2032. MOV následne začal s austrálskymi predstaviteľmi exkluzívne rokovania. Brisbane by sa mohlo stať tretím austrálskym mestom, ktoré by hostilo OH. Predtým sa športový sviatok konal v Melbourne (1956) a Sydney (2000). Olympijské hry by sa tak vrátili do Austrálie po 32 rokoch.

MOV vytvoril systém preferovaných kandidátov v snahe zabrániť tomu, aby jednotliví uchádzači minuli obrovské peniaze na potenciálnu organizáciu a nakoniec by neboli úspešní. Zároveň tým odstránil potrebu konzultovať kandidatúru s verejnosťou v strede kandidačného procesu, ako sa to stalo v niekoľkých prípadoch v minulosti, keď snahy miest zmarili miestne referendá.

Prípravy v Tokiu sú vo finálnej fáze

Čo sa týka blížiacich sa OH 2020 v Tokiu, záverečné prípravy prebiehajú podľa Bacha podľa plánu: „Sme vo finálnej fáze. Hry môžu byť úspechom. Športovci reagujú na pandemické opatrenia pozitívne.“ Podľa Bacha je už viac ako 80 percent účastníkov Hier XXXII. olympiády zaočkovaných a aj toto číslo by mohlo pomôcť potlačiť obavy japonského obyvateľstva, že podujatie ohrozí zdravotnú situáciu v krajine. Už na budúci týždeň vyjde aj záverečná verzia playbookov, ktoré určujú pravidlá správania sa počas olympijských hier.

Šéf MOV zároveň potvrdil, že do Japonska pocestuje až na samotné olympijské hry a neplánuje žiadnu kontrolnú cestu. V Tokiu by sa mal objaviť 12. júla, päť dní pred ďalším zasadnutím exekutívy, osem pred zasadnutím MOV a jedenásť pred otváracím ceremoniálom olympijských hier. Bach sa pôvodne plánoval zúčastniť na niektorom z úsekov štafety s olympijským ohňom.

Jacobsenová vystrieda Randallovú

Výkonný výbor MOV zároveň odporučil plnohodnotné uznanie Medzinárodnej federácie samba (FIAS), Svetového lakrosu, Svetovej asociácie organizácií kickboxu (WAKO), Medzinárodnej federácie združení Muay-thai (IFMA), Medzinárodná federácia Icestocksportu a Medzinárodná cheerleaderská únia.

Olympijská víťazka v behu na lyžiach Astrid Jacobsenová z Nórska sa stane novou členkou MOV po tom, čo v komisii športovcov nahradí Američanku Kikkan Randallovú. Potvrdiť by sa to malo na júlovom zasadnutí MOV. Randallová sa vzdala členstva z osobných dôvodov. Končiaca členka komisie športovcov MOV Kirsty Coventryová by sa mala stať podľa návrhu exekutívy stálou členkou MOV.

Dánsky korunný princ Frederik, ktorý rezignoval na plnohodnotné členstvo z osobných dôvodov, sa stane spolu s Britom Craigom Reediem čestným členom MOV.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV